SPIRITUS MORTIS: The God Behind The God

Arvio julkaistu Soundissa 4/2009.
Kirjoittanut: Antti Mattila.

Tuskin moni korvaansa lotkauttaa, kun muistutetaan Spiritus Mortisin olevan 22 vuotta vanha. Mutta ajatellaanpa asiaa vuonna 1987 ilmestyneiden levyjen kautta: Candlemassin Nightfall, Celtic Frostin Into The Pandemonium ja Sodomin Persecution Mania. Kyse on niin vanhasta orkesterista. Syntyaikojen tunnelma ja ajattelutapa on läsnä Spiritus Mortisin kolmannellakin levyllä.

Arvio

SPIRITUS MORTIS
The God Behind The God
Firebox

Tuskin moni korvaansa lotkauttaa, kun muistutetaan Spiritus Mortisin olevan 22 vuotta vanha. Mutta ajatellaanpa asiaa vuonna 1987 ilmestyneiden levyjen kautta: Candlemassin Nightfall, Celtic Frostin Into The Pandemonium ja Sodomin Persecution Mania. Kyse on niin vanhasta orkesterista. Syntyaikojen tunnelma ja ajattelutapa on läsnä Spiritus Mortisin kolmannellakin levyllä. Jos soundeihin ei kiinnitettäisi huomiota The God Behind The God -levy voisi olla peräisin 90-luvun alusta.

Uusi laulaja Sami Hynninen työstää Spiritus Mortisissa vanhaa bändiään Re­verend Bizarrea vauhdikkaampaa, rokkaavampaa ja nimenomaan helpommin lähestyttävää doomia. Armoitettu avausbiisi The Man Of Steel laukkaa troublemaisesti, bändi ujuttaa mukaan jopa kitaraharmoniaa ja Hynninen kiekaisee loppuun Halfordit. Ahdistunut Death Bride toisi mieleen My Dying Briden ilman nimeään ja sanoitustaankin, kun taas liki kaksitoista minuuttia laahaava nimibiisi muistuttaa, että ”vauhdikkaampi” ja ”laukkaa” ovat ehkä sittenkin kyseenalaisia termejä doom-albumilla.

Biisit ovat niin tasokkaita, että levy toimisi nimettömämmälläkin laulajalla. Hynnisen suoritus tuo kuitenkin sopivaa kipeyttä tulkintaan ja vaanivuutta koko albumille. Spiritus Mortisin aika alkaa nyt, 22 vuotta perustamisen jälkeen.

Lisää luettavaa