VANGELIS: Reprise 1990-1999

Arvio julkaistu Soundissa 01-02/2000.
Kirjoittanut: Asko Alanen.
Huvittava huomata, että Vangelis-historiikissa ei mainita ollenkaan herra Papathanassioun ja Demis Roussosin Aphrodite's Child -bändiä - edes jälleen "ajankohtaisen" 666 -progetuplan ansiosta. Kokoelma keskittyy eastwest-labeloituihin albumeíhin ja filmimusiikkiin.

Arvio

VANGELIS
Reprise 1990-1999
EastWest

Huvittava huomata, että Vangelis-historiikissa ei mainita ollenkaan herra Papathanassioun ja Demis Roussosin Aphrodite's Child -bändiä – edes jälleen "ajankohtaisen" 666 -progetuplan ansiosta. Kokoelma keskittyy eastwest-labeloituihin albumeíhin ja filmimusiikkiin. Jykevimmin äänialaa valtaavat valtamerifiiliksiä kohiseva Oceanic sekä merentakaisia maita valloittava leffascore 1942 – Paratiisin valloitus. Maalarimestarille omistettu El Greco täyttää värikkäästi kolme soundikanvaasia, ihmisäänillä leikitteleväVoices huhuilee kahdesti.
Themes-kokoelmaan (1989) verrattuna meininki on raukeampaa ja korkeakulttuurisempaa äänimattoa mieskuoroineen, oopperadiivoineen ja poikasopraanoineen. Tulivaunujen ja Blade Runnerin ytyteemojen dynamiikkaa ei löydy, vaikka juuri eastwest julkaisi jälkimmäisen alkuperäishohdossaan. Nyt tyydytään vain sinänsä huikaisevaan Rachel's Song -lemmenteemaan.
Hyvää ennenjulkaisematonta bonusta ovat Polanskin Katkeran kuun hillitty pianoteema ja Camus-fiminnöksen The Plague kirkkohymni. Ihan neroksi muhkeiden elektronisten soundilaattojen rakentajaa ei tohdi kutsua, etenkin kun aloitusbiisi tuo väkisin mieleen Hei me lennetään -draamamusiikin ja City-äänikuvassa harhaillaan Pink Floydin Wish You Were Heren ylijäämänauhoissa.

Lisää luettavaa