Mitä levyä diggailette yhdessä Antti-veljen kanssa? Wöyh!-muusikko Jussi Hyyrynen listaa elämänsä soundit

Wöyh!-orkesteria veljensä Antin kanssa pyörittävä Jussi Hyyrynen muistelee Elämäni soundit -palstalla hieman lapsuuttaan, nuoruuttaan ja YUP-aikojakin. Asko Alanen toimittaa.
31.1.2023 11:24

Wöyh!-yhtye sai viime vuonna ravakkaan tahtiin valmiiksi viidennen albuminsa Tähti. Kaksi vuotta sitten ilmestynyt IV-kiekko jäi outoon tyhjiöön, kun keikoille ei ollut asiaa edes julkkarin muodossa. Kaikkiaan keikkatauko venyi kolmeen ja puoleen vuoteen, mutta se ei lannistanut Jussi Hyyrystä ja Antti-veljeä. Vuosi sitten he käynnistivät uuden levyn määrätietoiset valmistelut ja uuden seikkailun kiehtovassa Wöyh!-avaruudessa ja fantasiamaailmoissa, joissa esihistorialliset otukset ja tulevaisuuden scifi-hahmot kohtaavat.

– Tammikuussa Antilta alkoi putkahdella demoja, Jussi raportoi. – Aika monia ihan kokonaisia biisejä, tekstittömiä ja kitarariffeihin perustuvia, joilla homma lähti luontevasti liikkeelle. Sanoitukset ovat minun heiniäni. Soittelin niitä riffejä ja mietin, mitä ajatuksia niistä herää. Pidimme palaveria teksteistä ja albumin draaman kaaresta sekä, siitä minkälaisia biisejä kaivattiin lisää kokonaisuuteen. Teeman ja musiikin kehikko alkoi rakentua jo alkuvuodesta.

– Kirjoitin ja hioin sanoja koko vuoden, viimeiseen asti. Antin sävellykset olivat aiempaa progressiivisempia eli haastavampia mutta myös kivoja urakoita. Tarinoiden kertominen on kuin sanaristikoiden täyttöä, oikeankokoisia sanoja, tavuja ja loppuvokaaleja paikoilleen. Sanojen tarkentamisessa ja selventämisessä Martikaisen Jarkko oli avuliaana ja kannustavana tekstimentorina. Äidiltäkin tuli hyvää palautetta, kun hän kytki Suoapinoiden jälkeläiset -laulun suo-maalaisiin eli maamme esihistoriallisiin kulkijoihin.

– Neljän miehen perusbändissä rumpuja soittaa Anssi Nykänen ja koskettimia Antti Pitkäjärvi. Marzi Nymanin orkesterisovitukset ovat myös isossa roolissa. Meillähän ei ole koskaan bänditreenejä, vaan esituotantojen demoista kukin opetteli ja levytti omat osuutensa. Tässä musassa säilyy hyvällä tavalla vähän varpaillaan oloa ja vaaran tunnetta. Se on kyllä mietitty, että liveversiot tulevat hyvin lähelle sitä, mitä studioissa on tallennettu. Hienoa päästä taas keikoille ja ennakkomyynti lupaa, että paljon ihmisiäkin on tulossa.

ENSIMMÄINEN LEVY, JOTA KUUNTELIN
M.A. Numminen ja muita esittäjiä
Jestapa Jepulis – Herra Huun ihmeelliset seikkailut
”Muistan pelänneeni levynkannessa katolla viittoineen kykkivää Herra Huuta. Sitä oli kuitenkin pakko tuijottaa samaan tapaan kuin sohvan takaa television kauhufilmejä. Lauluääni oli erikoinen ja kiehtova. Kiekko pyöri varmasti satoja kertoja levylautasella Piippolassa.”


LEVY, JOKA TUO MUISTOJA VARHAISVUOSIEN KOTIKULMISTA
Maukka Perusjätkä ja Sota apatiaa vastaan
Säpinää
”Levyraadissa raikunut kertosäe ’Vaatteet on mun aatteet’ oli äärimmäisen mullistava 9-vuotiaalle Jussille: Mää haluan tätä lissää! Haapaveden S-kaupasta albumi lopulta hankittiin. Äiti oli kai ajatellut synttärilahjaksi jotain muuta, Maukka taisi olla liian raju moottorisahoineen päivineen.”

PARHAITEN KUUNTELUA KESTÄNYT ALBUMI
Metallica
Master Of Puppets
”Veljeni Veikko osti 80-luvun puolivälissä Lappeenrannasta c-kasetin jonka avauskappaletta Fight Fire With Fire kuunnellessani totesin hänelle että hyi hitto mitä sontaa. Käänsin takkini kuitenkin suht nopeasti, ja erityisesti bändin seuraava julkaisu jäi pysyvästi kulkemaan mukana.”

LEVYSUOSIKKI PROGEN JA EKSENTRISTEN ROKKILAULUJEN PIIRISSÄ
Rush
Moving Pictures
”YUP:n alkuaikoina levytimme kappaleen Geddy Lee Sucks. Kai se oli meidän hardcore-pohjaisen triomme vastalause kikkailua ja soittotaidolla brassailua kohtaan. Sittemmin tästä Rush-albumista on muotoutunut minulle yksi innostavimmista progelevyistä kautta aikojen.”

ODOTTAMATTOMIN ALBUMISUOSIKKINI MUSIIKKINI TUNTIEN
Kirka
Surun pyyhit silmistäni
”Levyn ilmestymisen aikoihin haaveeni oli päästä studiomuusikoksi, joten opettelin linssit huurussa Björnisen sooloja. Myös Anssi Nykäsen rumpalointi oli täysin ylimaallista. En ikikuuna päivänä uneksinut, että 35 vuotta myöhemmin soitan idolini kanssa samassa yhtyeessä.”

OMA ”GUILTY PLEASURE” -ALBUMINI
Chick Corea Elektric Band
Eye Of The Beholder
”Taidelukion loppuvaiheessa diggailin aivan hulluna fuusiojazzia, joka ei akateemisuudessaan nauttinut erityistä suosiota rokkipiireissä. Tämäkin cd piti kätkeä muun muassa yhtyetovereiltani.”

ALBUMI, JOTA ON YHDESSÄ DIGGAILTU MUUSIKKOVELJESTEN KESKEN
Ghost
Meliora
”Antti laittoi tekstiviestin 14.10.2015: ’Ghostin uusin albumi on tulevaisuutemme’. En ollut aiemmin kuullutkaan yhtyeestä, mutta tästä levystä tuli oitis kestosuosikkini. Upean viimeistelty kokonaisuus.”

LEVY, JOTA ON DIGGAILTU JARKKO MARTIKAISEN JA VALTTERI TYNKKYSEN KANSSA
Frank Zappa
Does Humor Belong In Music?
”Luokkakaverimme esitteli meille oudon artistin: Frank Zappa. Mahdottoman koukeroiset kappaleet härskeillä sanoituksilla kiinnostivat kovasti nuoria lukiolaispoikia ja antoivat oman leimansa YUP-tuotantoomme. Tuon koukeroperinteen jatkaja taidan olla edelleen.”

Teksti: Asko Alanen
Artikkeli on julkaistu Soundissa 1/23.

Lisää luettavaa