Tarkkailuluokka | Emily Frost: Ei kertakäyttömusiikille

Emily Frost paljastaa inspiroituvansa hip hop -biittien ja eteeristen soundien sekoittelusta ja tunnustautuu melodianarkkariksi. Mutta mitä se tarkoittaa?
19.7.2018 22:44

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

Helsingistä lähtöisin oleva indie popia maalaileva Emily Frost on 21-vuotias laulaja-lauluntekijä, jonka musiikilliset juuret kumpuavat niin klassisesta pianomusiikista, alternative rockista, elektronisista soundeista kuin R&B:n maailmasta.

Miten aloitit musiikin tekemisen? Oliko alusta lähtien selvä valinta lähteä luomaan jotain omaa?

– Aloin tekemällä lyhyitä pianoinstrumentaaleja 7-vuotiaana ja noin 11-vuotiaana väsäämään ihan kunnon biisejä. Viimeistään 14-vuotiaana aloin räpläämään GarageBandilla ja tajusin, että musiikin tekeminen taitaa olla se mun juttu. Eli kyllä mä sanoisin, että oman materiaalin luominen on ollut alusta asti tosi luontevaa, Emily Frost kertoo.

Omaa nimeä kantava artistiura alkoi pari vuotta sitten alternative rock -bändi SKYCRY:n ohella, sillä Frost koki haluavansa luoda musiikkia ilman raameja tai tiettyä genreä ja kehittyä samalla tuottajana.

– Olen aina ottanut musiikin vakavissani, mutta voisi sanoa, että vasta näiden parin vuoden aikana musiikkiurani on lähtenyt käyntiin YleX:n radiosoittojen, Spotify-julkaisujen, SKYCRY:n ja biisileirien myötä.

Facebook-sivuillasi kuvailet Emily Frostin musiikkia sielukkaaksi indie popiksi. Mikä erottaa sinut muista indie-poppareista?

– Saan vaikutteita niin klassisesta musiikista kuin alternative rockista ja pyrin tekemään sanoituksia, jotka ovat sekä henkilökohtaisia että samaistuttavia. Vaikka teen indie poppia, niin tavoitteenani tällaisena melodianarkkarina on aina ollut tehdä tarttuvia melodioita, joita pyrin yhdistämään indiempään tuotantooni. Olen pienestä pitäen ihaillut suuria R&B-diivoja, kuten Christina Aguileraa ja Aretha Franklinia, joten olen halunnut tuoda sitäkin esille laulutyylissäni. Sen takia kutsun musiikkiani nimenomaan sielukkaaksi indie popiksi, Frost kuvailee musiikkinsa pähkinänkuoreen summaavaa termiä.

”On ihan OK olla erilainen ja käydä elämässä läpi erilaisia tunteita – oli ne sitten kuinka vaikeita ja suuria.”

Frost kertoo myös halunneensa alusta asti tuoda orgaanisia elementtejä elektronisen tuotannon oheen. Hänen mielestään ”massapopista” tuntuu puuttuvan orgaanisuuden tuoma inhimillisyys ja aitous.

Ketkä ovat musiikillisia esikuviasi? Miksi?

– Yksi iso musiikillinen esikuvani on Phantogram, joka yhdistää todella siistejä sampleja hip hop -tyylisiin biitteihin, maalailevaan kitaraan ja eteeriseen lauluun. He käsittelevät aika synkkiäkin aiheita, mutta lopputuloksena on aivan uniikki soundi. Tuon bändin takia halusin nimenomaan testata elektronisen musiikin tekemistä, ja käyttää omituisiakin soundeja ja sampleja omissa tuotannoissa, Frost summaa.

Artisti mainitsee fanitteensa nuorempana erityisesti Musea, mutta musiikillisten esikuvien joukkoon nousevat myös Debussy, Bat For Lashes, Beach House ja Amy Winehouse.

Mitä haluat kertoa ihmisille musiikillasi?

– On ihan OK olla erilainen ja käydä elämässä läpi erilaisia tunteita – oli ne sitten kuinka vaikeita ja suuria. Vaikka musiikin kuuluu olla myös hauskaa ja viihdyttävää, haluan käsitellä vaikeitakin aiheita. Haluan tehdä hyvän kuuloista ja tarttuvaa musaa, joka jatkaisi olemassaoloaan ihmisten mielissä. Tosi monet biisit tässä maailmassa on tehty kertakäyttökulttuuriin sopivaksi, Emily Frost visioi.

Tämä tavoite on helppo allekirjoittaa.


Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalle? Ilmianna heidät meille seuraavalla kaavakkeella:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Muista seurata myös Soundin Tarkkailuluokka-soittolistaa, jolta löydät sarjassa esitellyt artistit nätisti yhdessä paketissa:

Lisää luettavaa