Vuonna 1975 Bruce Springsteenillä oli näytön paikka. Hänen kaksi ensimmäistä studioalbumiaan, Greetings From Asbury Park, N.J. (tammikuu 1973) ja The Wild, The Innocent & The E Street Shuffle (syyskuu 1973) saivat kriitikoilta hyviä arvosteluja, mutteivät olleet suuria kaupallisia menestyksiä. Esimerkiksi Greetingsiä myytiin julkaisuvuonnaan vain noin 25 000 kopiota.
Vietettyään 14 kuukautta Record Plant studiossa New Yorkissa Springsteen ja The E Street Band julkaisivat 25. elokuuta 1975 levyn, joka nosti heidät kaikkien huulille. Vuoteen 2000 mennessä levyä oli pelkästään jenkeissä myyty kuusi miljoona kappaletta. Levymyyntiä vauhdittivat singlejulkaisut Born To Run ja Tenth-Avenue Freeze-Out.
Springsteen halusi levyn kuulostavan siltä kuin ”Roy Orbison laulaisi Bob Dylania, Phil Spectorin tuottamana”. Suurella budjetilla valmistettu ja pitkään kypsytetty albumi olikin tuotannollisesti aivan uudella tasolla edeltäjiinsä verrattuna. Pelkästään nimikappaletta hiottiin studiossa kuuden kuukauden ajan. Born To Runin myötä alkoi Springsteenin ja tuottaja Jon Landaun pitkä yhteistyö.
Born To Run oli myös ensimmäinen Springsteen-levy, jolla soittivat pianisti Roy Bittan sekä rumpali Max Weinberg, joka on tullut ainakin suomalaisille hyvin tutuksi talk show -juontaja Conan O’Brienin housebandin entisenä johtajana. Sekä Bittan että Weinberg ovat levystä lähtien kuuluneet The E Street Bandin vakiosoittajiin.
Sinkkujulkaisujen sekä keikkavakioiksi nousseiden Thunder Road ja Jungleland -hittien lisäksi levy-yhtiö Columbia käytti markkinointiin huomattavasti aikaa ja rahaa. Jon Landaun lehtiartikkelissa lohkaisemaa lausahdusta ”Olen nähnyt rock ’n’ rollin tulevaisuuden ja se on Bruce Springsteen” käytettiin markkinoinnissa häpeilemättä hyväksi.
Mainosmiesten kikkailua tai ei, Born To Run rankataan usein mukaan kun kootaan parhaimpien levyjen listoja. Vuonna 1987 se oli sijalla 8 Rolling Stonen Viimeisen 20 vuoden 100 parasta levyä -listalla ja 2003 samaisen lehden Kaikkien aikojen 500 parasta levyä -listan sijalla 18.
Paljon onnea 40-vuotiaalle Born To Runille!
Kuunnellaan loppukaneettina, miten Springsteen taipuu suomeksi! Born To Run kääntyy tietysti Synnyimme lähtemään ja sanat ovat Juice Leskisen käsialaa. Kappaleen tulkitsee, kukapa muu kuin Pate Mustajärvi.