”Tiukkaa ja joustavaa kuin kumihansikas” – Bruce Springsteen Tukholmassa 1975

Soundi julkaisi loppuvuodesta 1975 ensimmäisen suomalaisen ison artikkelin Bruce Springsteenista. Jussi Niemi matkusti Tukholmaan ottamaan selvää, miten taittuu kohutulta rocktulokkaalta rock’n’roll – ja vaikuttui näkemästään. Bruce Springsteen & E Street Bandin soitto oli Jussin mukaan jo silloin ”tiukkaa ja joustavaa kuin kumihansikas!

Reportterimme hämmästeli myös yleisörakennetta: ”Yleisön keski-ikä oli varsin korkea: siinä parinkymmenen paikkeilla tai ehkä hiukan ylikin”, kummasteli tyhjillään ammattovaa kuninkaan aitiota: ”Kunkulla oli nähkään pahempaakin tekemistä: hän oli urakalla murhaamassa fasaaneja Suomessa. Lord, have mercy on his wicked soul!” ja analysoi Clarence Clemmonsin (RIP) soittoa: ”sooloilut olivat lyhykäisiä, mutta sen sijaan hänen melodiset teemakuvionsa olivat rakenteellisesti ratkaisevia E-stree (sic) Bandin musiikille.

Jutun toisessa osiossa Niemi kertaa värikkäästi Springsteenin siihen astisen historian, kuvaillen miehen kotiseutua New Jerseyta: ”Toiset tienaavat leipänsä myymällä sitä tai tätä, huimausaineista lihalliseen lempeen, toiset varastelevat autoja ja sen sellaista käyttökamaa. Niitäkin löytyy, jotka tekevät niin sanottua rehellistä työtä.

Lue koko pitkä juttu klikkaamalla kuvaa: