Jo hallitusohjelmaan kirjattu ja nyt valtiovarainministeriön julkaisemassa budjettiesityksessäkin kaavailtu pääsylippujen arvonlisäveron korotus kymmenestä neljääntoista prosenttiin on määritelty alkavaksi vuoden 2025 alusta. Elävän musiikin edunvalvontajärjestö LiveFIN vastustaa korotusta jyrkästi, sillä se haastaisi elävän musiikin kasvua ja kannattavuutta entisestään.
”Alv-korotus jää lopulta festivaali- ja keikkakävijöiden maksettavaksi. Veronkorotus siirtynee pääsylipun kuluttajahintaan, vaikka monet tapahtumajärjestäjät pyrkivätkin hinnan korotusta hillitsemään. Samalla veronkorotus heikentää kävijöiden ostovoimaa, musiikkitapahtumien kysyntää ja niiden vaikutusta alueellisesti. Esimerkiksi festivaalit tuovat paljon rahaa alueellisen matkailun, majoituspalveluiden ja ravintoloiden kassaan”, sanoo LiveFINin toiminnanjohtaja Jenna Lahtinen.
”Alan toimijat joutuvat ratkomaan, kuinka paljon lipunhintoja on mahdollista enää korottaa. Asiakkaiden ostovoima on jo valmiiksi koetuksella ja kipuraja tulossa vastaan ilman veronkorotustakin.”
LiveFIN kritisoi myös valtiovarainministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön suunnittelemia leikkauksia kulttuurin julkisiin tukiin. Järjestö huomauttaa, että myös nämä leikkaukset heikentävät kipeästi alaa.
”Elävän musiikin vapaan kentän tuet ovat tyypillisesti edistäneet niin ohjelmistojen kuin yleisöjen monipuolisuutta. Käytännössä ne vaikuttavat siihen, millaista musiikkia festivaaleilla ja keikkapaikoilla esitetään, millaisia esiintymismahdollisuuksia artisteille voidaan tarjota sekä millaisille yleisöille musiikkitapahtumia tehdään. Julkisen rahoituksen avulla varmistetaan, että esimerkiksi alaikäiset ja nuoret sekä erityisryhmät löytävät musiikkitapahtumien – ja kulttuurin – pariin”, Lahtinen kuvailee.
”Ministeriöiden paisuneet kulttuurin leikkauslistat yhdessä lipputulojen veronkorotuksen kanssa vaarantavat musiikkitapahtumien saatavuuden ja monen toimijan olemassaolon. Alalla on kuitenkin edelleen vahva kasvun mahdollisuus, jota voisi vauhdittaa esimerkiksi perumalla pääsylippujen veronkorotukset.”
Lue LiveFINin julkaisema tiedote asiasta tästä.
Myös tapahtumaelinkeinon keskusjärjestö Tapahtumateollisuus ry on kritisoinut hallituksen korotusaikeita. Järjestö näkee myös arvonlisäveron korottamisen tapahtuma-alan kannalta äärimmäisen haitallisena ja kasvun kannalta tuhoisana.