Kauko Röyhkä ottaa kantaa Aku Louhimies -kohuun: ”Oliko aivan pakko tuoda asia julkisuuteen ja koko kansan retosteltavaksi?”

Kauko Röyhkä ottaa Facebook-sivullaan kantaa viime päivinä kohua herättäneeseen Aku Louhimiehen tapaukseen. Useat Louhimiehen elokuvissa esiintyneet naisnäyttelijät ovat kertoneet julkisesti Louhimiehen arveluttavista työmetodeista, ja julkisessa keskustelussa on näkynyt aiheesta monenlaisia mielipiteitä. Joidenkin mielestä kysymys on ollut äärimmäisistä keinoista, joilla näyttelijöitä on piiskattu parempiin roolisuorituksiin, ja toisten mielestä Louhimies on syyllistynyt yksiselitteisesti ahdisteluun, naisnäyttelijöiden nöyryyttämiseen ja kiusaamiseen.

Röyhkä ei ainakaan ole yksiselitteisyyden kannalla. Hänen mielestään Louhimiehen eilinen haastattelu Ylen A-Studiossa muistutti ”julkista ruoskimista, jota harrastettiin keskiaikana”.

”Täytyy huomauttaa, että muutamat noista Akun kaltoin kohtelemista naisnäyttelijöistä ovat lyöneet itsensä läpi nimenomaan hänen elokuvissaan. Nyt he ovat isoja tähtiä, joilla riittää töitä”, Röyhkä kirjoittaa ja jatkaa:

”Varmaan Louhimies on toiminut väärin, ja ohjaajien mielivaltaa pitää hillitä, mutta asiat eivät aina ole niin yksiselitteisiä. Täytyykö Louhimiehen elokuvat nyt kieltää? Ja samantien Kubrickin, Hitchcockin, Polanskin ja Woody Allenin?”

Röyhkän puheenvuoro keräsi pitkän rivin kommentteja ja kritiikkiä, joten laulaja julkaisi muutamaa tuntia myöhemmin toisenkin viestin aiheesta.

”Uskon, että kyseiset näyttelijättäret ovat joutuneet kokemaan kovia hänen ohjauksessaan. Mutta oliko aivan pakko tuoda asia julkisuuteen ja koko kansan retosteltavaksi? Eikö olisi riittänyt, jos näin monta merkittävää naisnäyttelijää olisi tehnyt ohjaajalle yhteisen kirjallisen valituksen?” Röyhkä kirjoittaa.

”Fiksuna miehenä Aku olisi varmasti ottanut onkeensa ja muuttanut tyyliään. Elokuva-ala on hyvin herkkä, projekteille on erittäin vaikea saada rahoitusta, eikä kukaan halua huonoa julkisuutta. Oliko näyttelijättärien tarkoituksena vaikeuttaa Louhimiehen työskentelyä? Onneksi Tuntematon sotilas sai yli miljoona katsojaa.”

Jotenkin on helppo arvata, että Röyhkän puheenvuoro kirvoittaa vielä parikin vastapuheenvuoroa. Tämä kohu ei taida hälvetä aivan äkkiä. Lue Röyhkän alkuperäiset FB-viestit alapuolelta: