Kunnianosoitus Kirkalle – ensinäytössä Ilari Hämäläisen tulkinta edesmenneen laulajatähden In My Dreams -hienoudesta

19.4.2017 12:36

Voice of Finlandissa laulutaitojaan esitellyt ja Badding-musikaaliinkin kiinnitetty Ilari Hämäläinen on erikoistunut Kirkan tuotantoon, ja nyt Hämäläinen tarjoaa kuvakerronnallisen version keskuudestamme poistuneen laulajasuuruuden In My Dreams -voimaballadista. Vuonna 1986 R.O.C.K.-levyllä alun perin julkaistu biisi kääntyi Hämäläisen käsittelyssä suomenkieliseen muotoon Unessain. Katso Soundin verkkosivuilla ensi-iltansa saava musiikkivideo alempaa.

Miten kappale oikein Hämäläisen repertuaariin valikoitui? Lue asiasta laulajan oma selvitys musiikkivideon alapuolelta. Nirvanan Heart-Shaped Box mainittu. Hämäläisen liikkeistä pysyy parhaiten kärryillä seuraamalla artistin Facebook-sivuja.

Ilari Hämäläinen kertoo:

”Kuulin Kirkan kappaleen In My Dreams -kappaleen vuonna 1989 ollessani 11-vuotias ja muistan sen kolahtaneen silloin tosi kovaa mulle, vaikka en tekstistä ymmärtänyt sen kummempaa. Nyt Tammikuussa olin Espanjan Alorassa kuukauden mittaisella levyntekoreissulla, ja jostain syytä tää kappale alko kummittelemaan mun päässä.

Sen alkuperäinen teksti kertoi jotenkin just siitä fiiliksestä, mikä mulla oli. Olin syksyn lukuisista keikoista, Casinon Show’sta ja TVOF-kaudesta henkisesti aivan puhki, ja musiikin tekeminen ei enää onnistunut. Makasin sängyssä aamuisin ja halusin vaan olla pimeässä hiljaa.

Kaikki aloitekyky ja luovuus oli täysin tyrehtynyt, enkä pystynyt käyttämään vapaita päiviäni levyn tekemiseksi eteenpäin. Syyllisyys aikaansaamattomuudesta kävi päivä päivältä sietämättömämmäksi, ja ahdistus kasvoi sisällä. Peruin lopulta jopa joululoman lasten kanssa, sillä olin niin ahdistunut tilanteesta ja päätin ottaa kunnollisen irtioton tilanteesta.

Tuolla auringon alla verkkaisessa elämänrytmissä luovuus heräsi taas, ja sain äänitettyä cover-albumin kaikki puuttuvat kappaleet ja omia kappaleita sisältävän levynkin hyvin lähelle valmista. Välillä tuntui kuin unelta elää hiljaisessa pikkukylässä suuressa ränsistyneessä talossa puoliksi hylätyn oloisella Finca Trabancan tilalla kahden tanssitaiteilijan kanssa ja käydä välillä kylällä tapaamassa brittiläisiä taidemaalaria, käsikirjoittajaa ja mosaiikkitaiteilijaa.

Koko tämä kokemus oli niin satumainen, että päätin tehdä In My Dreamsiin suomenkielisen vapaan käännöksen ja laittaa sen myös levylleni.

Heti Finca Trabancaan saavuttuani, huomasin Maija Tuurnan pihalle luoman asetelman, jossa oli sininen keinutuoli, kaakelein koristeltu pöytä ja tuolit vaaleanpunaisen seinän edessä. Ajattelin, että tuossa on jotenkin epätodellinen maisema, jossa olisi mageeta tehdä musavideo.

Ensimmäiset mielikuvat olivat ehkä Nirvanan Heart Shaped Boxin musiikkivideo tai vastaavat epätodelliset kuvat. Aika pian tämä suomenkielinen Unessain ja pöytäryhmä alkoivat muuttua yhdeksi kokonaisuudeksi päässäni, ja päätin kuvata kappaleelle musiikkivideon tuossa keinutuolissa istuen.

Finca Trabanca on aiemmin inspiroinut muun muassa Herra Ylppöä musiikkivideoissa, ja sen tilukset esiintyvät esimerkiksi Haloo Helsingin Pulp Fiction -videossa.

Keväällä on tiedossa vielä seuraavan 1–2 kuukauden sisällä julkaistavat pari omaa singlelohkaisuani, joiden valitsemiseen olen ajatellut kysyä apua faneiltani. Lisäksi nämä molemmat albumit julkaistaan tuplalevynä tai kahden erillisen levyn pakettina. Sen jälkeen alkaa toivottavasti kiivas keikkamyynti kesän ja syksyn viikonloppuja varten. Arki-illat viettän Valkeakosken kesäteatterissa Baddingin roolia tehden.”

Lisää luettavaa