Eput, Popeda, Juice ja muut – Tampereella aukeaa pian manserock-näyttely vailla vertaa

Vapriikin Manserock-näyttelyn yhteydessä julkistetaan upea erikois-Soundi sekä uusi versio 20 vuotta sikana -klassikosta.
22.1.2024 10:57

Teksti: Mikko Meriläinen

Museokeskus Vapriikissa Tampereella avautuu 8.2. Manserock-näyttely, joka nimensä mukaisesti pureutuu Tampereen seudulla 1970- ja 80-luvuilla jyränneen, vaikutusvaltaisen ilmiön olemukseen.
Suurikokoinen näyttely tulvii tutkittavaa, ihasteltavaa ja koettavaa. Kuvien, esineistön, instrumenttien, vaatteiden, musiikin, videoiden ja haastattelujen lisäksi näyttelytilaan on rakennettu muun muassa Popedan esiintymislava, treenikämppä, jossa pääsee asettelemaan itsensä Eppu Normaalin Akun tehdas -levyn kansikuvaan, äänitysstudio, jossa voi itse kokeilla miksata 20 vuotta sikana -kappaletta, levykauppa sekä baari. Mukana on siis artistien – joiden välisiä yhteyksiä voi tutkia Jukka Junttilan koostamasta manserockin sukupuusta – lisäksi myös laajemmin aiheeseen liittyvää ekosysteemiä.

Näyttelyesineiden haalimisessa on ollut suuri työ. Tarpeistoa on kerätty niin artisteilta, studion pitäjiltä, graafikoilta, valokuvaajilta, levy-yhtiöistä, keikkamyyjiltä kuin yksityisiltä keräilijöiltäkin.

– Joillakin muusikoilla on ollut paljon tavaraa tallessa, mutta on myös niin, että monet manserokkareista eivät ole olleet kovin historiatietoisia, eivätkä he ole juurikaan säilöneet tavaraa, kertoo Manserock-näyttelyn tutkija Seija-Leena Nevala.

– Mutta onneksi apuna on ollut muutama hyvin innostunut keräilijä, esimerkiksi yksi, jolla on kämppä täynnä Juice-tavaraa.

Nevala kertoo, että ajatus manserockia kartoittavasta näyttelystä on ollut ilmassa jo vuosikymmenen ajan, ja näyttelyn lopullinen siemen kylvettiin, kun Poko Rekordsin ja Epe’s-levykaupan arkistot lahjoitettiin museolle. Yksi näyttelytilan katseenvangitsijoista onkin alkuperäinen, suuri Epe’s Music Shop -valokyltti.

Vaikka näyttely on laaja ja näyttelytila iso, on rajaaminen ollut välttämätöntä.

– Olisihan sitä toivonut, että tilaa olisi vieläkin enemmän. Kivuliasta rajanvetoa on jouduttu tekemään, Nevala toteaa.

Näyttely keskittyy 1970–80-aikakauden legendoihin, mutta huomioi uudemmatkin tekijät, ja suosituimpien nimien lisäksi näyttelyssä nostetaan esiin myös marginaalisempia artisteja. Päänvaivaa on tuottanut myös sen määritteleminen, kuka kuuluu manserockiin ja kuka ei. Esimerkiksi Tampereen seudulla hyvin pitkään vaikuttaneet Yö, Pauli Hanhiniemi tai Dave Lindholm on jätetty rajauksen ulkopuolelle.

– Rajaus tehtiin sillä periaatteella, että mukaan otettiin ne, jotka ovat nousseet pinnalle täällä Tampereen ympäristössä ollessaan, Nevala perustelee.

Hän vakuuttaa, että näyttely tarjoaa runsaasti kiinnostavaa kaikenlaisille kävijöille.

– Yritetään antaa elämyksien kautta tietoa heille, jotka eivät aiheesta ehkä tiedä juuri mitään. Sitten on tietenkin isona osana se nostalgiajengi, jolle varmasti löytyy paljon kiinnostavaa. Ja toisaalta ollaan yritetty, että niillekin olisi jotain uutta, jotka jo tietävät aiheesta kauheasti.

Näyttelyn yhteyteen on tulossa oheistapahtumia, joissa esiin pääsee myös heitä, jotka eivät näyttelyyn mahtuneet mukaan.

– Pirkanmaan liitto myönsi meille rahan, jolla voidaan ottaa keikalle kolme nuorta tai aloittelevaa tamperelaista bändiä, jotka eivät ole vielä levyttäneet, Nevala kertoo esimerkkinä ja lisää, että hakemuksia nuorilta yhtyeiltä on tullut todella runsaasti.

Manserock-näyttelyn avajaisia vietetään 8.2. ja näyttelyn on suunniteltu jatkuvan vuoden 2026 loppuun saakka. Lisätietoja avajaisten ohjelmasta ja ohjeet lipun ostoon löytyvät täältä.

Tarjolla erikoisherkkua: Manserock-Soundi ja päivitetty 20 vuotta sikana

Vapriikin Manserock-näyttelyn yhteydessä julkaistaan upea Soundin Manserock-erikoisnumero, jonka kansiin on koottu 100 sivun verran parhaita manserockiin liittyviä Soundi-artikkeleita vuosikymmenten varrelta.
Soundia vuosina 1975–2013 luotsanneen päätoimittaja Timo Kanervan kokoama julkaisu pitää sisällään pitkiä, syvälle meneviä ja usein hervottoman hauskoja haastatteluja muun muassa Juice Leskisestä, Alwari Tuohitorvesta, Eppu Normaalista, Tabula Rasasta, Popedasta, Kasevasta, Ilonasta, Mikko Alatalosta ja lukuisista muista. Mukana on myös muuta niiden aikojen Soundeille tyypillistä materiaalia, kuten Juho Juntusen sarjakuvia, Poikamme musisoivat -lautapeli sekä aitoja aikakauden mainoksia.

Toinen näyttelyn yhteydessä julkaistava erikoistuote on Eppupopedanormaalin klassikkobiisistä 20 vuotta sikana (1987) tehty uusioversio, joka julkaistaan vain vinyylisinglenä 1000 kappaleen painoksena. JJ Studiolla äänitetyllä versiolla ovat äänessä alkuperäisversioltakin tutut Martti Syrjä, Pate Mustajärvi, Juha Torvinen, Costello Hautamäki ja Aku Syrjä sekä uudempaa sukupolvea Noora Louhimosta lähtien. Singlen b-puolelta löytyy kappaleen karaokeversio.

Manserock-Soundia sekä 20 vuotta sikana -vinyylisingleä voi ostaa näyttelyn auettua 8.2. Vapriikin museokaupasta paikan päältä tai Vapriikin nettikaupasta.

Yksi Manserock-näyttelyn kiehtovimmista esineistä on Pate Mustajärven ensimmäinen kitara. (Kuva: Mikko Meriläinen/Soundi)

Lisää luettavaa