Poliitikoilta ei löytynyt ratkaisua alv-katastrofiin – Miljoonien lisäkustannukset kaatumassa tapahtuma-alan niskaan

Tapahtumajärjestäjät joutuvat maksamaan lipuista korkeampaa veroa, vaikka veronkorotus ei ole vielä voimassa.
14.11.2024 11:29

Hallitus on korottamassa kulttuuri-, musiikki- ja urheilutapahtumien pääsylippujen arvonlisäveroa vuodenvaihteessa kymmenestä prosentista neljääntoista. Tapahtuma-alan edunvalvojana toimivan Tapahtumateollisuus ry:n mukaan tästä on aiheutumassa erikoinen ja epäoikeudenmukainen ongelma, sillä järjestäjät joutuvat maksamaan korotettua veroa jo tänä vuonna myydyistä lipuista, vaikka korotus ei ole vielä voimassa.

Alalle on tyypillistä, että lippuja esimerkiksi ulkomaalaisartistien keikoille myydään jopa vuosi ennen tapahtumaa. Lainmukainen käytäntö on, että liput myydään voimassa olevalla alv-kannalla eli vuoden 2024 myynti tapahtuu 10 % arvonlisäverolla.

”Esimerkiksi kesän festivaaleilla on tapana myydä lippuja seuraavalle vuodelle heti, kun edellinen tapahtuma on pidetty. Näin voidaan hyödyntää asiakkaiden hyvää fiilistä, jonka tapahtuma on jättänyt ja toisaalta vähentää lipunmyyntiriskiä, kun lippuja saadaan myydyksi hyvissä ajoin” avaa Tapahtumateollisuus ry:n toimitusjohtaja Sami Kerman.

Tulot kuitenkin tilitetään tapahtumajärjestäjälle usein viiveellä, minkä vuoksi vasta ensi vuoden puolella tilitettävistä tuloista joutuu maksamaan korotetun veron, vaikka korotus ei lippuja myydessä ollutkaan voimassa. Tämä aiheuttaa kustannusnousun, joka on kaatumassa järjestäjän niskaan.

”On täysin kohtuuton ajatus, että tapahtumajärjestäjää rangaistaisiin ylimääräisellä verolla, kun tämä on onnistunut etupainotteisessa lipunmyynnissä”, toteaa Kerman.

Lue myös: Yli puolet suomalaisista jättänyt tapahtumia väliin lippujen liian kalliin hinnan vuoksi, kertoo tuore tutkimus

Vuoden loppu on myös lipunmyynnin kannalta sesonkiaikaa, kun työntekijät käyttävät vanhenevia virike-etusaldoja pois, ihmiset ostavat lippuja joululahjaksi ja veronkorotus myös kannustaa hankkimaan lippuja pienemmällä alv-kannalla. Vuodenvaihteen yli menevästä tulojen tilityksestä aiheutuvaa kustannusnousua ei myöskään voi periä lippua ostavalta asiakkaalta, koska verokanta perustuu voimassa olevaan lakiin.

”Ei voi olla niin, että tapahtuma-alan yritykset joutuvat ottamaan kannettavakseen neljän prosenttiyksikön kustannuksen, jota ne eivät voi periä ostohetkellä asiakkailta. Alan kustannusnousu on ollut erityisesti viimeiset kolme vuotta todella kovaa, huomattavasti yleistä inflaatiota voimakkaampaa. Samaan aikaan tapahtumajärjestäjät ovat pyrkineet varmistamaan, että ihmiset palaavat koronatauon jälkeen elämyksellisten tapahtumien pariin ja ovat ottaneet kustannusnousun vastaan osin asiakkaiden puolesta. Tämä on vaikuttanut jo nyt huomattavasti alan kannattavuuteen”, Kerman sanoo.

”Ottaisimme lipunmyyntiyrityksenä aivan valtavan liiketoiminnallisen riskin, jos tilittäisimme järjestäjille kaikki lippurahat jo ennen tapahtumaa alan normaalikäytäntöjen vastaisesti. Toimimmekin roolissamme kuluttajien ja heidän rahojensa turvaamiseksi. On arkijärjen ja oikeustajun vastaista, että tästä kuluttajien edun turvaamisesta on aiheutumassa alalle miljoonien lisälasku”, sanoo Lippupisteen toimitusjohtaja Juhana Stenbäck.

Lue myös: Tapahtumateollisuus: pääsylippujen arvonlisäveron korottaminen alan kannalta äärimmäisen haitallista ja kasvun kannalta tuhoisaa

Arvonlisäveron korotus on ollut eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston käsiteltävänä ja Tapahtumateollisuus ry on yhdessä lipunmyyntiyritysten kanssa tarjonnut verojaostolle tietoa ja ratkaisuehdotuksia kohtuuttomaan tilanteeseen. Valiokunnan mietinnön perusteella ratkaisua ei kuitenkaan ole löytynyt ja ala on jätetty omilleen kohtaamaan ylimääräinen veroseuraamus ja sen vaikutukset.

Tapahtuma-alalla nähdään, että paras ratkaisu tilanteeseen olisi korotuksen peruminen. Tai korotusta tulisi vähintäänkin lykätä, kunnes arvonlisäverolakia on uudistettu huomioimaan alalla vakiintuneet, kuluttajaystävälliset käytännöt.

“Päätös arvonlisäveron korotuksesta on poliittinen. Siksi ratkaisujen alan tilanteeseen tulisi löytyä myös poliitikoilta. Huomioiden alan pienet katteet tällä yhdellä veroteknisellä tulkinnalla on koko ensi vuoden kannattavuuteen katastrofaalinen vaikutus. Lisäksi veronkorotus itsessään tulee aiheuttamaan kysynnän laskua, mikä on omiaan syöksemään alan taantumaan”, Tapahtumateollisuus ry:n Sami Kerman jyrähtää.

Lue myös: Hallituksen budjettiesitys vaarantaa livemusiikin tulevaisuuden, sanoo elävän musiikin edunvalvontajärjestö LiveFIN