Suomalaisten musiikin kulutus muuttui perusteellisesti 2010-luvulla – Elävän musiikin suosio tänä vuonna ennätyskorkealla

2010-luku listapopin, rapin, Spotifyn ja live-esiintymisten riemujuhlaa, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Teosto ja Musiikintuottajat IFPI Finland ovat toteuttaneet neljännen vuosittaisen tutkimuksensa, jossa tarkastellaan suomalaisten musiikinkuuntelutapoja ja musiikin kuluttamista laajan aineiston perusteella.

Tuloksista voidaan nähdä, miten nopeasti kuuntelu on digitalisoitunut 2010-luvulla. Suoratoisto on ohittanut äänitemyynnin kaikkialla maailmassa ja suomalaisista noin 2 miljoonaa käyttää viikoittain, noin 3 miljoonaa kuukausittain suoratoistopalveluita. Vuosikymmenen alussa puhelimen käyttö kuunteluvälineenä oli vähäistä, mutta nyt jo 3 miljoonaa suomalaista kuuntelee puhelimella musiikkia viikoittain.

Musiikin kuuntelun painopiste on siirtynyt albumikokonaisuuksista soittolistoihin ja yksittäisiin biiseihin. Musiikkityylien osalta 2010-luku oli listapopin ja rapin riemujuhlaa, jolle oman mausteensa antaa elektroninen tanssimusiikki, EDM. Viime vuosikymmenellä valtavirran valokeiloissa paistatelleet rock ja metalli ovat siirtyneet sivuun tosiharrastajien genreiksi ja 10-12-vuotiaiden kuuntelijoiden joukossa rock on syvässä paitsiossa.

Elävän musiikin suosio on kuitenkin myös kasvussa ja kuluvana vuonna se on noussut ennätyskorkealle: vuonna 2019 peräti kaksi kolmasosaa suomalaisista on käynyt konserteissa. Live-esiintyjien ykköspaikkaa pitää Popeda, jonka on bändin uran aikana nähnyt livenä lähes 1,5 miljoonaa suomalaista. Muita erityisen rakastettuja live-esiintyjiä ovat olleet Cheek, Lauri Tähkä, JVG, Sanni ja Juha Tapio.

Teoston ja Musiikintuottajat IFPI Finlandin toteuttaman tutkimuksen tiedonkeruusta vastasi Norstat, joka keräsi aineiston kuluttajapaneelistaan tuhannelta 13-75-vuotiaalta suomalaiselta elokuun puolivälissä 2019. Lisäksi tehtiin erillinen kysely yli sadalle 10-12 vuotiaalle ja haastateltiin henkilökohtaisesti seitsemää kotimaista levykauppiasta. Levykauppiaiden haastatteluihin pohjautuva aineisto julkistetaan viikolla 48.