Tapahtumateollisuus ry: Koko vuoden tapahtumat ja toimialan tulevaisuus vaarassa ilman nopeita toimia

Tapahtumateollisuuden jäsenyrityksilleen teettämän kyselyn mukaan lähes 300 tapahtuma-alan yrityksen liiketoiminta on uhattuna välittömästi ja jopa 2 300 yrityksessä toimintaedellytykset ovat vaarassa päättyä seuraavan puolen vuoden aikana.
15.2.2021 13:40

Tapahtuma-alojen edunvalvontajärjestö Tapahtumateollisuus ry muistuttaa päättäjiä tänään julkaistulla tiedotteella, että luvattujen ja pitkään odotettujen tukitoimien toimeenpanemisen suhteen alkaa olla todella kiire.

Alan viimeisin, yli kaksi kuukautta jatkunut tapahtumien sulku sekä exit-näkymän puute uhkaavat useiden kuluvan vuoden tapahtumien toteutumista ja koko toimialan tulevaisuutta. Useat festivaalit, konsertit, urheilutapahtumat sekä messut ja kongressit tekevät lähiviikkoina lopullisen päätöksen sen suhteen, onko tapahtuman järjestämiseen liittyvää taloudellista riskiä mahdollista nykytilanteessa ottaa.

Tapahtumateollisuus ry:n jäsenyrityksilleen viime viikolla teettämän kyselyn tulosten mukaan lähes 300 tapahtuma-alan yrityksen liiketoiminta on uhattuna välittömästi ja jopa 2 300 yrityksessä toimintaedellytykset ovat vaarassa päättyä seuraavan puolen vuoden aikana.

”Ymmärrämme, että aikataulua rajoitusten purkamiselle ei voida luvata, mutta kriteereiden määrittäminen ja julkistaminen on olennaisen tärkeää. Ala ei pysty toimimaan ilman tulevaisuuden näkymää. Enää ei puhuta siitä kaatuvatko alamme yritykset, vaan siitä kuinka suuria ja pitkäkestoisia vaurioita joudumme korjaamaan”, sanoo Tapahtumateollisuuden johtaja Kati Kuusisto.

Tapahtumateollisuus kannattaakin elinkeinoministeri Mika Lintilän (Kesk.) viikonloppuna Helsingin Sanomissa mainitsemaa tapahtumien takuutukea. Tapahtumateollisuuden kyselyssä 75 % alan yrityksistä katsoo, että tapahtumien takuutuki vahvistaisi toimintaedellytyksiä jossain määrin tai merkittävästi. Lintilän mukaan tuesta on käyty jo alustavia keskusteluja.

”Kun tapahtumia aletaan järjestellä, niin kuluja toteutuu välittömästi. Jos tuleekin tilanne, että joudutaan perumaan, niin siinä olisi jonkinlainen tappiontakaus valtion puolelta olemassa. Nythän tapahtumien järjestäjät eivät tiedä, mikä kesän tilanne on. On aika selkeää, että alkukesä ainakin tulee olemaan ongelmallinen”, Lintilä sanoo Helsingin Sanomissa.

Asiaa hankaloittaa muun muassa se, että yhden alan tukeminen muista poikkeavasti on vaikeaa. Lisäksi pitää selvittää muun muassa se, ketkä takuun piiriin voisivat tulla ja missä määrin valtio voisi tappioita taata.

”Meillähän on koko ajan se ongelma, että meidän pitää kohdella kaikkia samalla tavalla. Se on tietenkin yksi kysymys, mikä tässä on omalta osaltaan haasteellinen, eli emme voi mennä rikkomaan perustuslakia”, Lintilä lisää.

Lähes 200 000 ihmistä työllistävällä tapahtuma-alalla toimii noin 3200 yritystä ja alan kokonaisarvo ennen koronaa oli 2 350 miljoonaa euroa. Kokonaismenetysten arvioidaan viime vuoden osalta nousevan jopa 1 900 miljoonaan euroon. Tapahtumateollisuuden selvityksen mukaan tapahtuma-alan yrityksille on kohdistunut koronan aikana taloudellisia tukia yhteensä noin 85 miljoonaa euroa.

Luet Tapahtumateollisuuden tiedote täältä.

Lisää luettavaa