Ilmoitus: Kaada lasi viiniä ja ota hyvä asento – käydään 2010-luku läpi pikakelauksella

Gato Negron viinit saapuivat Alkoihin vuonna 1990. Nyt on aika juhlistaa Suomen tunnetuinta viinibrändiä hyvässä seurassa! Ohessa vinkit niin musiikkiin, leffoihin, sarjoihin kuin ruokaan.
9.11.2020 08:32

ILMOITUS Gato Negron viinejä on nautittu Suomessa jo 30 vuoden ajan! Ensimmäiset pullot chileläistä Cabernet Sauvignonia saapuivat Alkojen valikoimiin syksyllä 1990. Vuosien saatossa tuotevalikoima on lisääntynyt Alkossa ja Gato Negro on ollut vuodesta toiseen Suomen tunnetuin viinibrändi.

Gato Negro on ollut osana suomalaisia kotibileitä, illanistujaisia ja ihan vain iltoja jo kolmen vuosikymmenen ajan. Tämän merkkipaalun kunniaksi laadittu artikkelisarja on saapunut viimeiseen osaansa. 1990-lukua muisteltiin ysäriteemaisten bileiden merkeissä, 2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen palautettiin mieliin nollari-illanistujaisissa, ja päätepysäkillä pyrimme käymään läpi 2010-lukua kulttuurin keinoin.

Musiikissa vuosikymmen oli murroksentekevä; kaada lasiin ekosertifioitua ja matala-alkoholista punaviiniä tai valkoviiniä ja ota hyvä asento, laatimamme soittolista on informaatiotulva.

Jenni Vartiaisen Seili oli viimeinen cd-ajan menestystarina, mutta suoratoiston ajanlasku merkattakoon alkaneeksi siitä, kun Beatlesin katalogi tuli Spotifyhin 2010. Jääkiekon maailmanmestaruus tarjosi aloittelevalle duolle alustan räpätä itsensä kertaheitolla historiankirjoihin: Häissä-kappale leimasi Jaren ja VilleGallen elämää vuosien ajan. Cheek myi Olympiastadionin loppuun. Räppi alkoi saada jalansijaa popmusiikissa: vuosikymmenen lopussa listojen kärkeen pääsi niin hiphopia hengittävä Gettomasa, kertosäkeiden voimaan luottava Gasellit kuin tyylilajia uusiin suuntiin puskevat Ibe tai Cledos.

Vuosikymmenen alussa edm oli kasvanut nuorison parissa suosituimmaksi musiikiksi, mutta päälava-edm:n henkinen lakipiste tuli 2012, kun Swedish House Mafia ilmoitti lopettavansa. Avicii löysi edm:lle uusia suuntia stadionfolkin akustisista kitaroista, Daft Punkin veteraanit tekivät Random Access Memoriesilla kunnianpalautuksen diskolle. Beyoncén Super Bowl -esiintyminen ja sitä seurannut yllätysalbumi loivat perustan hänen ikoniselle asemalleen.

Drake ja Paperi T antoivat räppääville miehillekin oikeuden puhua tunteistaan. Despacito vakiinnutti reggaetonin maailmanlaajuisen aseman, Shape of You toi karibialaismausteet radioaalloille, Evelina lokalisoi tyyliä Suomessa. Uudet sosiaaliset mediat loivat uusia tapoja luoda hittejä: Lil Nas X räjähti kollektiiviseen tajuntaan Tiktokista. Popmusiikin uudelle vuosikymmenelle auttoi saattelemaan Billie Eilish.

Elämämme on – kaikesta huolimatta – helpompaa ja mukavampaa kuin koskaan. Silti joskus tuntuu, että on vaikeampaa ymmärtää muita ihmisiä kuin ikinä aikaisemmin. Onneksi ”opintomatkaa” voi tehdä turvallisesti ja mukavasti kotisohvalta, vaikkapa oman puolison tai läheisten ystävien ja hyvän viinin seurassa.

Vastaus löytyy nimittäin elokuvista. Niiden avulla on mahdollista asettua muiden ihmisten asemaan, oppia uutta maailmasta – ja silti viihtyä. Nosta elokuvaillan ajaksi eettisen kaupan Gato Negro Red Blend -hanapakkaus pöydälle ja tutustu tärppeihimme. Tämän kertainen vinkkimme sisältää kolme älykästä, virtaviivaisen näyttävää ja taatusti tunteita herättävää Oscar-voittajaa. Itse asiassa kolmikkomme yhteenlaskettu saldo on peräti seitsemän Oscar-pystiä!

12 Years a Slave ei ole vain vaikuttava, näyttävä ja loistavasti näytelty historiikki. Se myös selittää mainiosti, miksi vuosisatojen takaisilla asioilla on edelleen merkitystä Pohjois-Amerikassa ja miksi ne voivat herättää niin vahvoja tunteita.

Näin sosiaalisen etäisyyden aikakaudella voi olla hyvä muistuttaa itselleen, kuinka sosiaalinen media sai alkunsa. The Social Network kertoo Facebookin syntymästä ja muistuttaa teknologian taustallakin olevasta inhimillisyydestä. Vaikka somea voi syyttää kontaktien vähenemisestä, senkin takana on ollut halu inhimilliseen yhteyteen.

Vieraita kulttuureitako vaikea ymmärtää? Kannattaa katsoa parhaan ei-englanninkielisen elokuvan Oscarin voittanut Nader ja Simin: Ero. Ei ole vaikea samastua sovussa eroon pyrkivän iranilaisen pariskunnan pyrkimyksiin järjestellä asioitaan uskonnollisen ja lainmukaisen byrokratian koukeroissa.

Televisiosarjat ovat kokeneet 2010-luvulla renessanssin suoratoistopalvelujen myötä. George R.R. Martinin fantasiakirjoihin perustuva Game of Thrones ei ollut pelkästään 2010-luvun suosituin televisiosarja. Siitä tuli kansainvälinen kulttuuri-ilmiö, joka synnytti lukuisia meemejä, faniteorioita ja sosiaalisen median keskusteluja. Game of Thrones teki televisiossa 2010-luvulla saman, minkä Tähtien sota teki valkokankaalla edelliselle sukupolvelle. Monet ovat katsoneetkin sarjan kaikki kaudet jo useita kertoja.

Game of Thronesin tapaan valtaistuimen hallinnasta on kyse myös Netflixin suurtuotannossa The Crown, mutta siinä tukeudutaan historiallisiin faktoihin. The Crown on näyttävästi toteutettu laatusarja, jossa seurataan Ison-Britannian kuningashuoneen ja kuningatar Elisabetin elämää. The Crownin ensimmäinen kausi ilmestyi vuonna 2016, ja siitä tuli välittömästi yksi Netflixin katsotuimmista sarjoista. Neljäs kausi tulee katsottavaksi marraskuussa, joten nyt on hyvä hetki aloittaa sarjan katsominen. Hovidraaman kylkeen sopii tumman marjainen Gato Negro Merlot.

Keskustelun, musiikin kuuntelun ja liikkuvan kuvan lomaan hyvää ajanvietettä on sosiaalinen ruuanlaitto, kuten esimerkiksi makit. Sushin seuraan ehdoton viinivalinta on hapokas Gato Negro Sauvignon Blanc. Toinen 2010-luvulla yleistynyt ruokatrendi on tilata kuriiripalvelun sovelluksella ravintola-annoksia kotiin.

Lisää luettavaa