Ilmoitus: Minkälaisia kotibileet olivat 90-luvulla? Suomen tunnetuin viinibrändi vie 30 vuoden takaisiin tunnelmiin

Gato Negron viinit saapuivat Alkoihin vuonna 1990. Nyt on aika juhlistaa Suomen tunnetuinta viinibrändiä ysäriteemaisilla kotibileillä! Soittolista raikaamaan, musavideot pyörimään ja viini auki.
23.9.2020 10:21

ILMOITUS Nyt on aihetta juhlalle: Gato Negron viinejä on nautittu Suomessa jo 30 vuoden ajan! Ensimmäiset pullot chileläistä Cabernet Sauvignonia saapuivat Alkojen valikoimiin syksyllä 1990. Vuosien saatossa tuotevalikoima on lisääntynyt Alkossa ja Gato Negro on ollut vuodesta toiseen Suomen tunnetuin viinibrändi.

Gato Negro Cabernet Sauvignon 75 cl -lasipullot 90-luvulta tähän päivään.

Gato Negro on ollut osana kotibileitä Suomessa jo kolmen vuosikymmenen ajan, joten palataanpa juurille. Näiden vinkkien avulla järjestät ikimuistoiset ysäribileet.

Aloitetaan bilevalmistelut musiikista. Soittolistan on oltava kunnossa, jotta tunnelma pysyy katossa. Kukapa ei rakastaisi 90-luvun ikonisia hittejä, kuten Natalie Imbruglian Torn tai Backstreet Boysin Everybody (Backstreet’s Back). Heitetään väliin hieman Nirvanan ja Soundgardenin grungea, Oasiksen ja Sueden brittipoppia ja Green Dayn ja Offspringin punkia, niin lopulta ollaan valmiita syleilemään myös sitä guilty pleasure -osastoa: Barbie Girl, Rhythm Is a Dancer, All That She Wants ja Cotton Eye Joe tekevät selvää jälkeä olohuoneeseen rajatusta tanssilattiasta ja naapureiden tärykalvoista. Ohessa 50 biisin soittolista, jota kuunnellessa ehtii järjestää vaikkapa Gato Negro -viinitastingin.

Vaatekriisiä ysäribileisiin ei ole mahdollista kehittää kuin ehkäpä valinnan vaikeuden kautta. Tarjontaa nimittäin on, ja inspiraatioita löytyy etsimällä Youtubesta musiikkivideoita tai laittamalla suoratoistopalveluista tv-sarjoja pyörimään.

Mikäli rooliin pukeutuminen on juttusi, miltä kuulostaisi Britney Spearsin Baby One More Time -videolta tuttu koulupuku tai Beastie Boysin Sabotagen peruukkipäiset parodiapoliisit? Jos hakusessa on yleisempi look, suosittelemme kääntymään esimerkiksi Kornin Freak on a Leash -videon puoleen ja etsimään ruutupaitoija ja lököttäviä housuja tai Spice Girlsin Wannaben mukaisia napapaitoja.

Televisiosarjojen puolelta pukeutumisvinkkejä uskaliaimmille tarjoaa Baywatch punaisine shortseineen ja uima-asuineen – niissä ei edes näy läikkynyt Gato Negro Merlot – ja takanreunukseen Gato Negro Chardonnay-lasin kanssa nojaileville Frasier beigenvärisine, suoralla leikkauksella ja olkatoppauksilla varustettuine pukuineen. Jos näistä ei vielä löydy omaa tyyliä, ysärityylien aarreaitta on tietenkin Frendit.

Elokuville 1990-luku tarkoitti toisaalta isoista studioista riippumattomien indie-elokuvien nousua mutta toisaalta myös tietokone-efektien läpimurtoa. Ensin mainittuja edustakoon Swingers, American Beauty ja Rakkautta ennen aamua, jälkimmäisistä hyviä esimerkkejä ovat tietysti Armageddon, Independence Day ja Titanic. Monet niistä vakiinnuttivat tähtitaivaalle tämänkin päivän nimiä.

Kotibileiden tunnelmaan sopii kuitenkin paremmin hieman kevyempi ohjelmisto. Oikeastaan aika paljon yllä mainitusta – ja koko 1990-luvusta – kiteytyy kolmeen suositukseemme. Ne kaikki sovittavat historiallisia klassikoita ysärin joskus mauttomaan mutta aina värikkään kuplivaan tyyliin. Jane Austenin Emma-romaanin vuosisatojen takaiset hahmot ja teemat kääntyivät sujuvasti 90-luvun teinikomediaksi Clueless. William Shakespeare toimii myös aina: 10 Things I Hate About You on romanttinen koululaissovitus Kuinka äkäpussi kesytetään -näytelmästä Baz Luhrmannin puolestaan sovittaessa Romeo + Julietin rikosjännäriksi.

Melkein koko paketti on kasassa ja vieraat ovat jo tulossa, nyt on aika kaataa lasi oman maun mukaista Gato Negroa ja painua keittiöön viimeistelemään ysäribileet. Broilerisalaatti on 90-lukua henkivä ruoka, josta hieman päivitetyn version reseptin löydät täältä. Jälkiruuaksi esiin nostetaan mutakakku, ja pöytä viimeistellään tietysti sipseillä ja irtokarkeilla sekä Gato Negro -hanapakkauksilla.

Nostakaamme malja Gato Negrolle ja onnistuneille kotibileille! Lue lisää Gato Negrosta tästä.

Lisää luettavaa