Ilmoitus: Suomen tunnetuimmalta viinibrändiltä ohjelmaa syksyiseen iltaan – Muistele nollaria hyvässä seurassa

Gato Negron viinit saapuivat Alkoihin vuonna 1990. Nyt on aika juhlistaa Suomen tunnetuinta viinibrändiä hyvässä seurassa! Soittolista raikaamaan, musavideot pyörimään ja viini auki.
9.10.2020 09:00

ILMOITUS Nyt on aihetta juhlalle: Gato Negron viinejä on nautittu Suomessa jo 30 vuoden ajan! Ensimmäiset pullot chileläistä Cabernet Sauvignonia saapuivat Alkojen valikoimiin syksyllä 1990. Vuosien saatossa tuotevalikoima on lisääntynyt Alkossa ja Gato Negro on ollut vuodesta toiseen Suomen tunnetuin viinibrändi.

Gato Negro on ollut osana suomalaisia kotibileitä, illanistujaisia ja ihan vain iltoja jo kolmen vuosikymmenen ajan, ja tätä merkkipaalua on syytä juhlia. Ysäri-teemaisten bileiden järjestämiseen vinkit löydät täältä, sillä tällä kertaa keskitymme 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen muisteluun.

Jo ennen kuin iltaa varten räätälöity soittolista pyörähtää käyntiin, voi käydä mielenkiintoisen keskustelun siitä, miksi 2000-luvun ensimmäistä vuosikymmentä pitäisi kutsua kasarin ja ysärin jälkeen. Koska suomen kielessä ei ole hyviä vastineita englantilaisille naughties- tai noughties-sanoille ja 2000-luku voi aiheuttaa väärinkäsityksiä, heitämme keskustelunavaukseksi nollarin.

Nollari-soittolistalla muistellaan, kuinka suomiräppi vasta teki tuloaan: Avain julkaisi klassikkonsa Punainen tiili, mutta Cheekillä oli vielä pitkä tie suursuosioon. Festareiden tannerta tömistyttivät The Rasmuksen superhitti F-F-Falling, Maija Vilkkumaan voima-anthem Ei ja PMMP:n läpimurtobiisi Rusketusraidat.

Hiphopin ja r&b:n vaikutus alkoi kuulua popmusiikissa toden teolla. Radioissa ja listoilla alkoivat jyllätä kappaleet, kuten Outkastin Hey Ya!, Gnarls Barkleyn Crazy, Black Eyed Peasin Where is the Love? ja Rihannan Umbrella. Beyoncé aloitti menestyksekkään soolouransa ja Eminem räppäsi itsensä suomalaistenkin sydämiin.

Linkin Park, Limp Bizkit ja System of a Down pitivät särötetyn sähkökitaran mainetta yllä. The Strokes ja The Killers määrittivät suuntaviivoja amerikkalaiselle indierockille, Coldplay ja Muse tekivät samaa Briteissä. Ohessa 50 biisin soittolista, joka asettaa illanvieton tunnelman lämpimien muistojen bulevardiksi, jonka kylkeen sopii Gato Negron niin valko- kuin punaviini.

Nollarilla tietokone-efektit mahdollistivat studiospektaakkelit, jollaisia ei oltu nähty puoleen vuosisataan. Valkokankaille hulmahtivat Lord of the Rings -elokuvat, Harry Potterit, Pirates of the Caribbeanit… Toisaalta samalla mielikuvitus tuntui kaikonneen Hollywoodista, ja vuosikymmentä hallitsivat uusintafilmatisoinnit ja jatko-osat.

Uuden vuosituhannen ensimmäinen vuosikymmen määritteli useita tähtiä, joista täsmäkatseluvinkeiksi valittiin kolme hyvin erilaista komediaa.

Jennifer Garner nousi tähdeksi toiminnallisista rooleista, mutta elokuvassa 13 ja risat (13 Going on 30) hän osoitti olevansa mainio komedienne. Tom Hanksin Big-hitin naisversiossa Garner on kasariteini, joka tekee aikahypyn 2000-luvun alun aikuiseen minäänsä. Romanttinen komedia pelaa nostalgialla mutta myös pääosien toimivalla kemialla.

Nollarin ykköskoomikko oli Will Ferrell, jonka tehtailuista kahdesta kilpailevasta taitoluistelijauroosta kertova Hokkarihemmot (Blades of Glory) jäi vähemmälle huomiolle. Se on silti täydellinen bileleffa täynnä hulppean hölmöjä kohtauksia ja älykkään älyvapaata kohellusta.

Vaihtoehtoisten faktojen maailmaamme pohjusti tv-koomikko Sacha Baron Cohenin hahmon ympärille rakennettu Borat. Moista stereotypioilla herkuttelevaa komediaa ei enää voisi tehdä. Juomapelinä voi siemaista viinilasista joka kerta, kun ”kazakstanilaisen” reportterin tempausten nolous uhkaa käydä ylivoimaiseksi.

Mikäli Borat-mallinen uima-asu on liian hävytön vetää ylleen teemailtaa varten, pukeutumisvinkkejä voi ammentaa esimerkiksi tyyliraamattu Sinkkuelämää-sarjasta tai vaihtoehtoisesti hillitymmästä ja asteen ajattomammasta Sopranosista.

Sinkkuelämää-sarjasta tuli maailmanlaajuinen ilmiö 2000-luvun alussa. New Yorkin Manhattanille sijoittuva sarja käsitteli ihmissuhteita ja seksuaalista vapautumista vallankumouksellisella tavalla. Luksuselämää viettävän tähtikolumnisti Carrie Bradshaw’n ja hänen ystäväpiirinsä elämästä on tehty myös kaksi pitkää elokuvaa, mutta alkuperäinen sarja on se, mitä katsotaan yhä uudelleen ja uudelleen – nyt jo nostalgisin silmin.

The Sopranos puolestaan sai samaan aikaan mullistuksen rikossarjoissa. The Sopranos kertoo mafiosoista ja heidän väkivaltaisesta elämästään, mutta samalla päähenkilö käy terapiassa ja purkaa traumojaan. Nerokkaasti kirjoitettu sarja oli nostamassa televisiosarjojen arvostusta uudelle tasolle, ja sama kehitys näkyy vielä nykyäänkin.

Kun Gato Negron hanapakkaukset viilenevät jääkaapissa, on vielä aika pyöräyttää muuta tarjottavaa. Suolaiseen nälkään tuulahdukset menneeltä vuosikymmeneltä: texmex-salaatti ja kinkkupiiras. Jälkiruuaksi ehdotamme modernimpaa versiota klassisesta hedelmäsalaatista.

Kaikki on valmista, joten nostakaamme alkumaljaksi lasilliset Suomen suosituinta valkoviiniä, Gato Negro Sauvignon Blancia!

Lisää luettavaa