Brian Johnson: Brianin elämät – muistelmat
Like Kustannus
AC/DC-laulaja Brian Johnsonin omaelämäkerrassa Brianin elämät seikkaillaan 70-luvun alun Newcastlen työläiskortteleissa ja työväentaloissa, joissa Johnsonin nuoruuden bändit keikkailevat. Kirja keskittyy Johnsonin nuoruuteen ja matkaan AC/DC:n laulajaksi. Loputtomasti AC/DC-kommelluksia on siis tältä kirjalta turha odottaa. Niitä käsitellään vasta kirjan lopussa.
Sen sijaan kirjasta löytyy kiinnostavia kohtaamisia ajalta ennen AC/DC:tä. Muun muassa Bon Scottin bändi Fang lämmittelee Johnsonin luotsaamaa Geordie-yhtyettä ja nuori, tuntematon Phil Lynott esittelee varhaista Thin Lizzy -kasettia Johnsonin keikkapakussa.
Keikkamuistoja 70-luvun alusta tulee vähän turhankin tiheään tahtiin ottaen huomioon niiden samankaltaisuuden. Niiden merkitys Johnsonin loppuelämän laulajanpestille on lopulta vähäinen.
Geordien, sen seuraajan Geordie II:n sekä parin muun Johnsonin paikallisbändin mukana roikutaan noin puolet kirjasta. Silti kirja jättää aukkoja Geordien konkreettiseen siirtymään pubibänditasolta maailmaa kiertäväksi yhtyeeksi levytyssopimuksineen ja tv-esiintymisineen.
Lopulta 31-vuotias, avioeron läpikäynyt, asuntonsa menettänyt ja kotona asuva Brian Johnson saa kutsun AC/DC:n koesoittoon Geordie-meriittiensä takia. Johnsonin paikallisbändi, perhe-elämä ja yritys saavat jäädä taakse kohtalon ottaessa ohjat.
Puhelu tulee Johnsonille puskista. Mies arvostaa yhtyettä yli kaiken ja näki Bon Scottin vain hetki ennen tämän kuolemaa. Vielä koesoitossakaan Johnson ei usko hänellä olevan mahdollisuuksiakaan saada pestiä.
Hän kuitenkin hyppäsi Bon Scottin saappaisiin kuukausi laulajan poismenon jälkeen, ja AC/DC aloitti Back In Blackin valmistelut heti Johnsonin liityttyä bändiin. Tunnusomaisen laulutyylinsä Johnson kehitti vasta Back In Blackin äänityksissä Bahamalla.
Suuri kriisi Johnsonille koitti kesken vuoden 2016 Rock Or Bust -kiertueetta, kun hän joutui vetäytymään bändistä kuulo-ongelmien vuoksi. Hän palasi yhtyeeseen neljä vuotta myöhemmin.
Johnson paljastaa elämäkerrassaan, ettei ole katsonut yhtäkään Axl Rosen kipparoimaa AC/DC-keikkaa. ”Minusta tuntui kuin tuntematon olisi tunkeutunut kotiini ja istuutunut lempituoliini”, Johnson toteaa.
Yhdelle ihmiselle merkitykselliset muistot eivät aina ole niitä, jotka kiinnostavat suurta yleisöä. Brianin elämät on varmasti Johnsonin näköinen kirja, mutta jää tylsäksi, mikäli 70-luvun Englannin työläismaisemat eivät ole suurimpia kiinnostuksen kohteitasi.