Haastattelu: ”Tero soittaa ainoastaan duuria, vaikka muut soittaisivat mollia” – Teksti-TV 666 tekee hommat miten huvittaa

Hypnoottisen sähkökitaravallin voimaan jo kymmenen vuoden ajan luottanut Teksti-TV 666 on vihdoin saanut valmiiksi pitkään valmistellun kakkosalbuminsa Vapauden tasavalta. Mikko Meriläinen jututti yhtyettä Soundiin 2/23.
1.3.2023 11:48

Siitä on lähes seitsemän vuotta, kun Teksti-TV 666 poseerasi Soundin kannessa kera ”Eläköön sähkökitara” -otsikon. Aikaa on kulunut ja paljon on tapahtunut, mutta yhtyeen agenda on yhä sama: mitä sähkökitaroihin tulee, niin enemmän on todellakin enemmän.

Itse asiassa kitaroiden määrä tuntuu vain lisääntyvän.

– Alun perinhän bändissä oli vain kolme soittajaa, huomauttaa Johannes Leppänen, joka itsekin päätyi liittymään bändiin ensimmäisen keikan tiimellyksessä.

– Ja sitten niitä frendejä alkoi vain tulla lisää, naurahtaa Tero Huotari, jonka englanninkielisen yhtyeen perustalle Teksti-TV 666 rakentui.

Kokoonpano on elänyt viime vuosiin saakka, sillä Teemu Tannerin poistuttua bändistä #punkstoo-paljastusten saattelemana vuonna 2021 liittyi Hilla Kohtamäki remmiin soittamaan saksofonia ja kitaraa. Nykyään bändin vahvuus on kahdeksan soittajaa, sillä myös miksaaja Sakari Kumpula tarttuu keikoilla kitaraan niin miksauskopin takana kuin toisinaan lavallakin.

Lisäksi keikkatilanteissa lavalle saattaa päätyä lisäinstrumentin varteen teoriassa kuka tahansa.

– Mua on aina ärsyttänyt se, että kaikki eivät välttämättä ole aina tervetulleita vaikkapa tiettyihin tapahtumiin, ja haluan taistella sitä vastaan, Huotari julistaa. – Että kyllä tänne hiekkalaatikolle ovat kaikki tervetulleita! Mielelläni jeesaan aloittelevia bändejä ja pyydän esimerkiksi tekemään yhteiskeikkoja.

– Me halutaan pitää tämä aika matalan kynnyksen juttuna. Virtuoosiskillsien sijaan tämä perustuu joukkovoimaan, Leppänen lisää.
Parhaana esimerkkinä siitä toimii itse Huotari.

– Jos biisissä on tyhjä kohta, niin Leppänen sanoo, että ota Tero se sun sointu, Huotari nauraa.

– Terohan ottaa soinnut itse keksimällään tavalla, Leppänen tarkentaa.

– Siksi Tero soittaa ainoastaan duuria vaikka muut soittaisivatkin mollia. Se kuulostaa hyvältä vaikkakin tavallaan väärältä.

Toisaalta Leppänen ja Huotari painottavat, että yhtyeestä löytyy myös mestarillisesti instrumentin jos toisenkin hallitsevia muusikoita. Silti tärkeintä on olla ”hyvä tyyppi”.

Teksti-TV 666:n ura starttasi Piritorilta taivaaseen -biisillä (2014) ja kolmella innostuneesti vastaanotetulla ep:llä. Debyyttialbumi Aidattu tulevaisuus ilmestyi vuonna 2018. Nyt ilmestyvä Vapauden tasavalta onkin 10-vuotiaan yhtyeen vasta toinen pitkäsoitto.

Albumi on ollut enemmän tai vähemmän valmiina lähes pari vuotta, mutta bändi päätti odotella julkaisua yli korona-aikojen. Seuraavaa julkaisua tuskin tarvitsee yhtä kauan odottaa, sillä sen tekeminen on jo aloitettu.

Biisit syntyvät treeniksellä tutuksi tulleella metodilla: yleensä Leppäsellä tai Huotarilla on joku riffi tai sointukierto, jonka päälle kaikki alkavat lisäillä omia ideoitaan.

– Jengi tekee aika pitkälti mitä haluaa. Tietenkin on jotain sovittamista ja molemmat meistä saattaa ehdotella juttuja, mutta melkein se menee niin, että kaikki vaan soittaa mitä ne siinä hetkessä keksii. Siten tulee parasta jälkeä ja sellaisia juttuja, joita ei itse pystyisi keksimään, Leppänen kertoo.

Yhtyeen tyylikirjo on uudella albumilla saksofoninkin takia aavistuksen aiempaa laajempi ja soundit jälleen inasen paremmat, mutta pohjimmiltaan Teksti-TV 666 tekee täsmälleen samaa mitä on tehnyt tähän astikin. Ja ihan tarkoituksella.

– Ei meillä ole mitään kiirettä uudistua, melkein päinvastoin, Leppänen toteaa. – Itse tietenkin mietin useammankin uuden biisin kohdalla, että ei me olla just tällaista aiemmin tehty, mutta peruskuulijalle se on ihan sitä samaa edelleen.

– Ja vaikka koettaisikin pysyä samassa, niin muuttuuhan sitä väkisinkin kun soittaa vuosia porukalla ja musiikilliset kiinnostuksen kohteet laajenee, Huotari sanoo.

Kymmenen vuoden aikana on myös noussut uusi rocksukupolvi, joista jotkut kokevat Teksti-TV 666:n esikuvakseen.

– Joo, on tullut monia nuorempia tyyppejä sanomaan, että ovat ottaneet vaikutteita meistä. Ja onhan se tosi hienoa kuulla sellaisia terveisiä, Huotari myöntää.

– Kuitenkin yksi suuri palkinto tässä hommassa on se, että on saanut tyyppejä innostumaan musanteosta!

Teksti: Mikko Meriläinen
Haastattelu on julkaistu Soundissa 2/23.

Lisää luettavaa