Mitä jää jäljelle, kun Elviksen biiseistä poistetaan Elvis? Jani Matti Juhani tarjoilee aiheesta suomenkielisen näkemyksen

Levyllinen suomenkielisiä Elvis-tulkintoja – sellaista tarjoilee seuraavaksi Jani Matti Juhani. Ensimmäinen, erittäin herkkä ja tyylikkäästi sovitettu maistiainen tarjolla!
9.8.2019 09:48

Viime vuosina ahkerasti persoonallisia, niin folkista, glam rockista kuin kuplettiperinteestäkin ammentaneita albumeita tehnyt Jani Matti Juhani on ottanut seuraavaksi projektikseen riman korkealle nostavan cover-albumin. Luvassa on pitkäsoitollinen Elviksen tunnetuksi tekemiä lauluja suomenkielisinä versioina.

Nyt on kuultavissa ensimmäinen maistiainen, tämän jutun alusta löytyvä Mä tuskin vielä uskon. Elviksen laulamana kappale kulki nimellä I Just Can’t Help Believin’. Kappaleen ovat kirjoittaneet Cynthia Weil ja Barry Mann. Suomenkieliset sanat teki Pertsa Reponen, ja suomeksi kappaleen on levyttänyt Arto Sotavalta vuonna 1970.

Mä tuskin vielä uskon julkaistaan digipalveluissa 16.8.2019 – päivänä, jolloin Elviksen kuolemasta on kulunut 42 vuotta. Jani Matti Juhani laulaa Elvistä suomeksi -albumin julkaisua tähdätään päivämäärälle 8.1.2020, jolloin tulee kuluneeksi 85 vuotta Elviksen syntymästä. Mukana on Elvis-biisejä, joita on suomeksi levyttänyt mm. Badding, Danny, Laila Kinnunen, Timo Jämsen, Kari Tapio, Pekka Loukiala ja Tapio Heinonen.

Jani Matti Juhani, mitä Elviksen esittämistä lauluista jää kun niistä riisutaan Elvis?
– Iso läjä mielenkiintoisia sävellyksiä ja sovituksia. Elviksellä oli taito muovata mistä tahansa materiaalista omaa tuotantoa. Tuotannon laajuus ja monipuolisuus on hämmentävää.

Vaatiiko Elvis-laulujen esittäminen tavallista enemmän itseluottamusta?
– Kyllä se nostaa ihan omanlaisensa kynnyksen. Lähtökohtaisesti suorastaan hirvittää lähteä vetämään Elvistä. Englanniksi en edes yrittänyt vaan rämpyttelin suuhun paremmin sopivia käännösversioita. Niitä löytyykin aikamoinen määrä ja niiden kautta taas aivan eri kulma lähestyä. Itseluottamusta korvensi myös huomata olevansa niin huono kitaristi. Ei ihan taivu Scotty Mooren tai James Burtonin jutut, joten piti ottaa vähän vapauksia sovituksissa. Oppi kyllä paljon kaikenlaisia likkejä.

”Ajattelin, että tästä saa anoppi lahjaksi levyn”

Miten projekti sai alkunsa ja missä vaiheessa se paisui albumimittaan?
– Taustalla oli täysin vilpitön innostus Elviksen tuotantoon ja koko projekti syntyi huolettomasti omaksi huviksi. Äänitin kappaleita iltaisin ilman aikomusta julkaista niitä. Kääntelin sävellajit ja sovitukset omaan saundiin sopivaksi ja ajattelin, että tästä saa anoppi lahjaksi levyn. Projekti tuskin olisi edennyt julkaisuasteelle ellei Pekka Laine olisi innostunut ja poiminut radio-ohjelmaansa ja Suomen Elvis Fan Club tarjonnut tukea.

Kuinka malttamattomana odotat Glenn Danzigin Elvis-coverlevyä – ja luuletko, että Danzig odottaa sinun levyäsi?
– Glennin kanssa oltiin tässä justiinsa mustikassa ja hän oli tavattoman innoissaan levystä. Omastaan siis.

Lisää luettavaa