Radiopuhelimet-Mällinen kertoo Elämänsä soundit

Tutustu Radiopuhelimet-kitaristi Jarno Mällisen elämään vaikuttaneisiin levyihin.
21.2.2020 18:34

Yli kolmenkymmenen vuoden ajan raivoisaa, ajoittain lähes kakofonista riffirockia paahtanut Radiopuhelimet on tällä vuosituhannella vakiinnuttanut musiikinteon, levytykset ja keikkailunsa. Viidestoista albumi Kosminen tiedostamattomuus jatkaa kitaristi-biisintekijä Jarno Mällisen mukaan hyväksi havaittua tekemisen tahtia, jossa uusia biisejä treenataan kerran viikossa noin kolmen vuoden mittaan töiden ja perhe-elämän väliin ujutettuina aikoina. Vakauden sisään mahtuu kuitenkin luovaa joustoa, verkkaista kehitystä ja uusien rajojen venytystäkin.
– Albumin nimi juontuu Supertietoisuus-biisin teemasta ja se on käänteinen ajatustermi ”kosmiselle tietoisuudelle” joka on tyypillistä hippipaskaa, ja sen tavoittelu aina päättyy lähinnä koomiseen turhautumiseen.

Elämäni soundit: Jarno Mällinen

VARHAISIN ALBUMI, JOKA SAI INNOSTUMAAN MUSIIKISTA
Electric Light Orchestra: Out Of The Blue
– 13-vuotiaana uppouduin tähän, mutta sitten ELOn kuuntelu jäi. Nykykorvin vähän tönkköä, toki taitavaa ja tarttuvaa. Noin vuotta myöhemmin Tuomari Nurmion ensisinglet kohottivat musiikkielämykseni uudelle tasolle.

ALBUMI, JOTA OLEN KUUNNELLUT ENITEN KAUTTA AIKOJEN
Captain Beefheart And The Magic Band: Doc At The Radar Station
– Sain tämän joululahjaksi, kun olin 15 ja Soundissa oli ilmestynyt Jussi Niemen innostunut arvio. Ensiaskeleni ”Beefheartlandiin”. Aina vain tuore ja räjähtävä levy, vaikka biisit ovat syöpyneet aivojeni poimuihin.

LEVY, JOKA TUO MIELEEN ENSIMMÄISET BÄNDIVIRITYKSET
King Crimson: Starless And Bible Black
– Ennen Kansanturvamusiikkikomissiota jammailin Raatikaisen ja Salonsaaren Pekan kanssa mm. vanhempieni olohuoneessa. Yritin kitkuttaa Fripp-tyylistä epäharmoniaa, ja Raatikainen hankki kiinanpellin Bill Brufordin malliin.

VOIMAKUUNTELUSSA RADIOPUHELIMIEN SYNTYVAIHEESSA
The Godfathers: Hit By Hit
– Radiopuhelimissa oli aluksi ajatuksena päästä irti KTMK-formaatista, rockaavamman kaman pariin. Itsestään selvän Stoogesin ohella tämä nousi esikuvaksi aika lailla puun takaa. I’m Unsatisfied vaikutti suoraan Etelän vetelät -riffiin.

SUOSIKKIALBUMI, JONKA SAIN LEVY-YHTIÖN MIEHELTÄ
Stevie Wonder: Innervisions
– Mattilan Riku antoi meille Spirit-pomona levyjä Sonet/Polygramin katalogista. Sain myös Talking Bookin, mutta tämä on suosikkini. Alkuperäinen Higher Ground on kaikilta osin parempi kuin Red Hot Chili Peppersin jynkytys.

LEVY, JOKA SOI RINNAN KOSMISEN TIEDOTTOMUUDEN TEKEMISEN AIKAAN
Various: Southern Journey Vol. 3:  61 Highway Mississippi
– John ja Alan Lomaxin kenttä-äänitykset ovat aarrearkku. Kappaleemme Vankifarmilla 2 syntyi afroamerikkalaisten työ- ja vankilaulujen innoittamana. Ed Youngin ja Sid Hemphillin ruokohuiluesitykset ovat mystisintä, muinaisinta musiikkia, mitä tiedän.

ALBUMI, JOKA MIELLYTTÄÄ HIENOLLA TUNNELMALLAAN
Jan Johansson: Jazz på svenska
– Poimin tämän klassikon kuunteluun isäni jäämistöstä vasta 2010-luvun alussa. Levyhän on loistava ja tunnelmaltaan ainutlaatuinen, aavemaisen hillitty ja surumielisen etäinen. Johanssonilla on muitakin kovia levyjä.

PARAS LÖYTÖNI ANTTILAN ALENNUSLEVYJEN HYLLYSTÄ
Earl Gaines: Yearning And Burning
– Rakkaista soul-levyistä haluan nostaa esiin suhteellisen tuntemattoman Gainesin Seventy 7 -levytysten kokoelman. Syvä-ääninen Gaines oli yksi suurista soul-tulkitsijoista. I’ll Take Care Of You -versio on paras kuulemani.

Teksti: Asko Alanen
Artikkeli julkaistu alun perin Soundissa 2/2020

Lisää luettavaa