Stratovariuksesta Pomon kautta Chopiniin – Mikko Joensuun elämän soundit soivat lavealla skaalalla

Mikko Joensuu

Elämäni soundit -sarjassa pureudutaan tällä kertaa Mikko Joensuun mieltymyksiin. Mitkä ovatkaan olleet Mikon elämän tärkeimmät musiikilliset kulmakivet?

Mikko Joensuun Amen-trilogia avautui keväällä hartaan ja folkahtavan Amen 1 -levyn myötä. Marraskuussa on vuorossa edeltäjäänsä selvästi äänekkäämpi toinen osa, ja trilogia sulkeutuu ensi keväänä ilmestyvän kolmosen myötä.


VARHAISIN ALBUMI, JOKA INNOSTI SOITTAMAAN

Stratovarius: Visions

– Innostuin soittamisesta noin 6-vuotiaana, kun opin Queenin Show Must Go On -riffin pianolla. Vielä enemmän innostuin, kun tajusin, että Dr. Albanin It’s My Life menee lähes samalla tavalla. Viisi vuotta myöhemmin opin soittamaan kitaraa. Kuulin Visions -levyä siskoltani ja sain voimakkaan more is more -kokemuksen.

JOENSUU 1685 -YHTYEEN ÄÄNIMAAILMAAN VAIKUTTANUT ALBUMI

The Jesus And Mary Chain: Psychocandy

– Joensuu 1685:n äänimaailmaa etsiessä ympärillä pyöri useita albumeja. Kenties niistä vahvimpana nostaisin Psychocandyn. Albumi tavallaan kertoi meille, että myös pelkkä meteli on kaunista.

LEVY, JOKA VAIKUTTI TIETYN MUUSIKON, SOITTIMEN JA SOUNDIN TAKIA

Klaus Schulze: X

– Kaikki nuo kolme asiaa ovat tällä albumilla tehneet vaikutuksen. Tämän kautta tutustuin Klaus Schulzeen. Hän on mielestäni liian vähälle huomiolle jäänyt harvinaislaatuinen rikkaus koko tämän planeetan musiikkihistoriassa.

SOITTOKUMPPANEILTA SAATU, HYVIN KOLAHTANUT ALBUMI

Bruce Springsteen: Darkness On The Edge Of Town

Topi Saha soitti lukiossa mankalta Iggy And The Stoogesin Raw Powerin. Istuin hiljaa, vatsassa myllersi. Vaarallisinta musiikkia ikinä. Vuoden päästä Topi kysyi, olenko kuullut Darkness On The Edge Of Townia. Risto Joensuulta saan hurjasti artisteja: Scott Walker, Syd Barrett, Neu!, JAMC, Spacemen 3, Spiritualized ja Daniel Johnston.

LEVY, JOKA ON AVARTANUT KÄSITYKSIÄNI MUSIIKINTEOSTA

Scott Walker: Tilt

”Musiikki on rikkaus, joka voi ottaa mitä tahansa muotoja”

– Tilt, kuten Scott Walkerin koko urakin, on itselleni edelleenkin muistutus siitä, että musiikki on rikkaus, joka voi ottaa mitä tahansa muotoja. Ei ole mitään syytä pysähtyä, nimetä tai määrittää, mitä sen lopulta täytyisi olla.

INSPIROIVIN HENGELLINEN LEVYTYS

Spacemen 3: The Perfect Prescription

– Kaikki hengellinen musiikki on koko elämäni vaikuttanut minuun. Olen kuullut sitä niin paljon. Inspiroivin levy voi olla The Perfect Prescription, vaikkei sitä hengellisenä pidettäisikään. Jason Piercin musiikista oivalsin, että on okei käyttää sanaa ”Jesus”, ilman että myisin jotain ideologiaa.

ERIKOISIN TAI YLLÄTTÄVIN SUOSIKKILEVYNI

Frédéric Chopin: The Best Of

– Aina tietyin väliajoin kuuntelen rauhassa Chopinin parhaita -levyä kolme tuntia putkeen. Se on aina kutsunut minua, ja sitä kuunnellessa haluaa ottaa aikaa ja keskittyä kuunteluun. Aina hämmästelen minkälaisesta mielestä sellaistakin musiikkia on oikein kummunnut.

LEVYSTÖNI HARTAIMMIN VAALITTU HARVINAISUUS

Various artists: The Story Of The Blues – a documentary history of the blues on record compiled by Paul Oliver

– Yllättäen kokoelmalevy, jonka näin vuosia sitten New Yorkin levykaupassa seinällä 80 dollarin hintalapulla. En usko oman levyni rahalliseen arvoon, mutta muualla sellaista ei ole tullut vastaan. Sisältö on täyttä timanttia ja tarjoaa todella hienon syväsukelluksen bluesin varhaishelmien maailmaan.

Toimittanut: Asko Alanen
Julkaistu alun perin Soundissa 6/2016