”Rock mielletään vanhojen ukkojen musaksi” – Tuomari Nurmio arvelee, että musiikkia tekee pian tekoäly

Soundissa 1/19 julkaistiin pitkä Tuomari Nurmion haastattelu, jossa toimittaja Antti Luukkanen käy artistin kanssa läpi tämän pitkää uraa, uutta albumia ja mietteitä maailman menosta. Tässä pieni osuus artikkelista.
20.2.2019 10:20

Tuomari Nurmio edustaa ikänsä puolesta vanhempaa sukupolvea. Millaisena hän näkee hänen seuraajiensa tilanteen – onko joukossa ketään hänen esimerkkiään tai perinnetietoista lauluntekijäkulttuuriaan jatkavia seuraajia?

”Vähän aikaa sittenhän oli tämä retrorockin buumi, mikä oli lähinnä sitä brittirockin kierrätystä. Nyt keikkapaikoilla saattaa olla kaksikymppisiä jäbiä, jotka on kuunnelleet samoja artisteja kuin meikäläinen, kun mä olin sen ikäinen. Se on tavallaan hauskaa, mutta myös outoa.”

”Esimerkiksi Jukka Nousiaisessa on se perinnetietoisuus olemassa. Ja onhan rock jo nyt marginalisoitunut. Se mielletään vanhojen ukkojen musaksi. Aiemmin se oli blues. Rockille on käynyt vähän samalla tavalla. Musa menee entistä teknisemmäksi ja teollisemmaksi erilaisten uusien laitteiden avulla. Olen ihan varma, että keinoälyn avulla voidaan luoda hittikoneita, jotka säveltää ja tekee tekstejä alusta loppuun asti peilaamalla palautetta valtavasta datasta. Ne on aina askeleen edellä ja ne pystyy muokkaamaan sitä musaa vauhdissa. Ainahan siinä pitää olla jotain tuttua ja joku uusi koukku. Toihan soveltuu helvetin hyvin tekoälyn toimintaan.”

”Annan tätä taustaa vastaan rockille nykyään entistä enemmän arvoa. Jos otan jonkun vanhan blues- tai rocklevyn, niin se soitto ja laulu tuntuisi tulevan paikan päältä. Se tuntuu musta entistä arvokkaammalta, koska sellainen on siirtymässä yhä kauemmas. Rock edustaa mun mielestä itsesoitettua musaa heilumisineen päivineen. Näen sen sellaisena romuluisena autona, joka pysyy just ja just tiellä. Jos mä kuuntelen hyvää musaa, niin mä melkein näen ne soittajat. Kuulija toki vaistoaa läsnäolon.

Nykymusiikki on enemmänkin toteutettua, ei itse elettyjä tunteita.

”Niin, se musa on vain arkkitehtuuria. On rakennettu massiivinen rakennus, missä sitä käsityön jälkeä ei enää ole.”

Teksti: Antti Luukkanen
Lue koko haastattelu Soundista 1/19.

Lisää luettavaa