Lauantaisoittolista: Se on jatsii (ja hiphoppii) by Tommy Lindgren

5.4.2014 10:57

Tadaa! Soundi.fi:n lauantaisoittolistasarja etenee tänään juhlavasti kahdenteenkymmenenteen osaansa. Soittolista-MC:nä Father Metro alias Tommy Lindgren.

Don Johnson Big Bandin ja Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana -kokoonpanon riveistä tuttu räppäri innostui kokoamaan soittolistallisen omia jazzhiphop-suosikkejaan.

Lauantaisoittolistoja ovat aiemmin tehneet muun muassa Weeping Willowsin Magnus ja Anders, Pariisin Kevään Arto Tuunela ja Ilari Kivelä, Damn Seagullsin Lauri ElorantaSuvi Isotalo, Death Hawks -nokkamies Teemu MarkkulaLasse KurkiOlavi Uusivirta, Von Hertzen Brothers -kitaristi Kie von Hertzen, Egotripin Knipi sekä PMMP-taustapiru Jori Sjöroos.

Laita Tommy Lindgrenin jazzin ja hiphopin maailmaan vievä soittolista soimaan ja lue alempaa Father Metron tarinointia listasta!

Lauantaisoittolista #20:

Se on jatsii (ja hiphoppii) by Tommy Lindgren

”Päädyin Sibelius-Akatemialla tällä viikolla luennoineen musiikkihistorioitsija Ashley Kahnin inspiroimana väsäämään listan omista jazzhiphop-suosikeistani. Valtaosa matskusta on 1990-luvun taitteesta, Kahninkin määrittelemältä jazzin ja hiphopin yhteentörmäyksen kulta-ajalta, mutta jotain uudempaakin löytyy. Ja osassa on toki Jatsi isolla Jiillä vahvemmin läsnä kuin toisissa.

Gurun Jazzmatazz Volume 1 oli ensimmäinen ostamani räppilevy. Ja nyt kun oma ura on vienyt ihka oikean big bandin solistiksi, tuntui jotenkin tärkeältä avata omien nuoruusvuosien diggailun kohteita.”

 

A Tribe Called Quest − Jazz (We’ve Got) (albumilta The Low End Theory, 1991)

”Hiphopin kulta-aikana pystyi helposti sämpläilemään ihan kaikkea. Ja tällä albumilla niin tehtiin ihan saatanan upeasti. Art Blakeystä Weather Reportiin, Milesista Eric Dolphyyn.”

 

The Roots Proceed (albumilta Do You Want More?!!!??!, 1994)

”The Roots vei livebändiin perustuvan hiphopin uudelle tasolle. Ei tarvii sämplejä, kun on Questlove rummuissa. Proceed-biisin räpeissä on (varsinkin Black Thoughtilla) todennäköisesti jazzimmat tyylit kuin kellään räppärillä koskaan missään. ’Raised in the cellar with the rhythm like Ella.’

 

The Brand New Heavies Feat. Black Sheep − State Of Yo (albumilta Heavy Rhyme Experience: Vol. 1, 1992)

”Muita osia ei tainnut koskaan ilmestyä. Vaihteleva kattaus räppäreitä, joista Black Sheep, yksi hiphop-historian aliarvostetuimpia ryhmiä, on ehdottomasti kovimmasta päästä. Eihän BNH nyt ihan jatsia tietty ole, mutta samaa 1990-luvun alun ajan henkeä tässäkin puhallellaan. Oikeita soittimia ja elävää groovea.”

”Siinä kivassa teininä diggailemassani biisissä oli sämplätty Herbie Hancockia.”                                                                      – Tommy Lindgren

 

Us3 − Cantaloop (Flip Fantasia) (albumilta Hand on the Torch, 1993)

”Luultavasti koko aikakauden isoin yksittäinen jazzhiphophitti. Nousi Billboard-listan yhdeksännelle sijalle ja myi kultaa. Itselleni selvisi vasta vuosia myöhemmin, että siinä kivassa teininä diggailemassani biisissä oli sämplätty Herbie Hancockia. Ensin piti tietty tietää kuka Herbie Hancock oli.”

 

Gang Starr − Jazz Thing (albumilta Music From Mo’ Better Blues, 1990)

”DJ Premier taikoo jazzarkistoista ehkä siisteimmän samplekavalkadin ikinä. Guru luennoi jazzin historiasta ja siitä miten 1990-luku tulee olemaan jazzjuttujen vuosikymmen.”

 

The Brand New Heavies Feat. Grand Puba − Who Makes The Loot? (albumilta Heavy Rhyme Experience: Vol. 1, 1992)

”Grand Puba makes the loot. Grand Puba on hieno nimi hienolle räppärille.”

 

Guru’s Jazzmatazz, Guru, MC Solaar − Le Bien, Le Mal (albumilta Jazzmatazz Volume 1, 1993)

”Oikeastaan olisin halunnut tähän MC Solaarin ja Ron Carterin Un Ange En Danger -biisin Red Hot + Cool -hyväntekeväisyyslevyltä TAI jotain MC Solaarin kahdelta ekalta levyltä − mutta Spotify. Guru ja Claude vetävät silti kivasti kahdella kielellä.”

 

Buckshot Lefonque − Music Evolution (albumilta Music Evolution, 1995)

”Branford Marsalisin mainion bändin toka (ja parempi) levy. ’Cab Calloway was a dope MC, you didn’t know?’

 

Digable Planets − Rebirth of Slick (Cool Like Dat) (albumilta Reachin’ (A New Refutation Of Time And Space), 1993)

”Aikakauden hienoimpia jazz-vaikutteisia räppilevyjä. Digable Planetsin ötökkäräppärit Butterfly, Doodlebug ja Ladybug Mecca saavat edelleen ihokarvat pystyyn silkinpehmeillä tyyleillään.”

 

DJ Krush Feat. Black Thought, Malik B − Meiso (albumilta Meiso, 1996)

”Japanin lahja hiphopille sämplää Joe Farrellin Time’s Lie -biisiä, vuoden 1973 CTI-levytykseltä. The Rootsin Black Thought ja Malik B hoitavat himaan räppiosaston.”

 

Guru’s Jazzmatazz, Guru, Donald Byrd − Loungin’ (albumilta Jazzmatazz Volume 1, 1993)

’Donald Byrd, word, on the track quite exact. Giving you the format, Jack.’ Tämä Gurun johdolla tehty levy on jonkinlainen jazzhiphopin 1990-luvun alun kultakauden huipentuma. Vähän epätasainen kokonaisuus. Jos on olemassa taivas (ei ole), toivon Donaldin ja Gurun vetelevän tätä siellä joka päivä.”

 

”Jazzmatazz Volume 1 on jonkinlainen jazzhiphopin 1990-luvun alun kultakauden huipentuma.”                                                  – Tommy Lindgren

Steve Coleman And Metrics − Fast Lane (albumilta The Way Of The Cipher Live In Paris, 1995)

”Steve Coleman soitti viime kesänä Ravi Coltranen bändissä Flow’ssa. Pääsin heittämään yläviitoset ja kiittämään 1990-luvun hienoista Metrics-levyistä. Black Indian ja Kokayi pistelevät menemään hienosti.”

 

Miles Davis − Mystery (albumilta Doo-Bop, 1992)

”Miles oli viimeiseen asti ajan hermolla. Räppejä sisältäviä biisejä ei kauhean mieluusti kuuntele, mutta Easy Moe Been tuotannossa on paikoitellen ihan järkeä. Ja Miles Davis hei!”

 

The Herbaliser, What? What? − Mission Improbable (albumilta Very Mercenary, 1999)

On sitä 90-luvun lopullakin osattu -osastoa. The Herbaliserin Ninja Tune -soundia parhaimmillaan, ja yksi kingeimmistä naisräppäreistä eli What? What? aka Jean Grae (Abdullah Ibrahimin aka Dollar Brandin tytär) tarinankerrontaräpin ytimessä.”

 

The Herbaliser, Roots Manuva − Starlight (albumilta Very Mercenary, 1999)

”Laiskan tiukkuuden mestari Roots Manuva leijailee tähtivalossa.”

 

Robert Glasper Experiment, yasiin bey − Black Radio (albumilta Black Radio, 2012)

”Mos Definä paremmin tunnettu mestari yhdessä jazzpianisti Robert Glasperin Porissakin pari vuotta sitten esiintyneen hienon bändin kanssa. Parasta 2010-luvun jazz-hiphop-fuusiota. Chris “Daddy” Dave on aivan päättömän mahtava rumpali.”

 

* * * * *

 

Suomijazz-kollektiivi Ricky-Tick Big Band julkaisi viime vuonna Burnaa! -levyn Julkisen Sanan eli Tommy Lindgrenin, Redraman ja Palefacen kanssa. Ryhmä soittaa tänä vuonna vielä yhden keikan Suomessa, Helsingin Kaisaniemen puistossa 9. heinäkuuta, erään Stevie Wonderin lämppärinä.

Don Johnson Big Band julkaisi edellisen levynsä Fiesta vuonna 2012.

(Kuva: Joni Sarkki)

Lisää luettavaa