Arvio: Laineen Kasperin Rare 7.0 on levy, jonka teksteistä löytää uutta vielä kymmenien kuuntelujen jälkeenkin

Arvio julkaistu Soundissa 1/2023.
Kirjoittanut: Linda Söderholm.

Arvio

Laineen Kasperi
Rare 7.0
3rd Rail

Ei enää niin nuori, mutta yhä ainakin keskivertoa kyynisempi pitkän linjan rap-muusikko Laineen Kasperi ponnisti vuosituhannen vaihteen legendaarisesta lappeenrantalaisesta Kaucas-yhtyeestä. Siitä lähtien hän on ollut yksi kotimaisen räpin terävimmistä runoilijoista, jonka erityistaito on sanoittaa suomalaista sielunmaisemaa. Tästä hyvänä esimerkkinä toimikoon hypnoottinen Kouvola lokakuussa.

On halvatun harvinaista, kuinka monta kertakaikkisen nerokasta riimiä, akuuttia pohdintaa ja nokkelaa oivallusta voi saada mahtumaan 12 kappaleeseen ja 44 minuuttiin, kun Kasperi riepoo kaoottista nykyaikaamme, jossa osansa saavat tasapuolisesti kaikki arjesta avaruuteen ja uskonnosta sekakäyttäjiin.

Levyn jokainen kappale on kuin pienoiskuunnelma, jonka taiteilijan angstinen toiveikkuus päällystää riimeillään.

Rare 7.0 on yksi niitä albumeita, joita voi kuunnella kymmeniä kertoja ja silti sanoituksista löytää jotakin uutta. Levyn jokainen kappale on kuin pienoiskuunnelma, jonka taiteilijan angstinen toiveikkuus päällystää riimeillään. Myöskään anglismien viljely teksteissä ei haittaa, koska se on tehty merkitys eikä muodikkuus edellä. Kasperi Laine on harvinaislaatuinen lyyrinen lahjakkuus, joka on jo ansainnut paikkansa suurten suomalaisten lauluntekijöiden kaanonissa.

Myös musiikillisesti mies on tyylilleen uskollinen: taustoja hallitsevat mehevät ja rokkaavat biitit, joiden tehokeinoina on käytetty kaikenlaisia kikkoja soittorasioista europoppikoukkuihin ja sentimentaalisiin jousiin.

Levy on myös erinomaisesti masteroitu, soundin syvyys on käsinkosketeltava. Se on sanoituksista tuotantoon, tuotannosta miksaukseen ja miksauksesta kansitaiteeseen 96-prosenttisesti taiteilijan itsensä käsialaa, mutta sillä esiintyvät myös muun muassa Meerika Ahlqvist (Jupu Group, Tre-Funk III), Unto Helo (Rytmihäiriö), Ylermi Rajamaa (Plutonium 74), Lataaja Vormisto (Jätkäjätkät), skrätsitaituri Dj Peeäl sekä Jäbä-kappaleen tuotannosta vastaava Tava.

Lisää luettavaa