Levyarvio: Kulttuurin ja ihmiskunnan rappio albumimittaan – The 1975 teki levystään nasevan ajankuvan

Arvio julkaistu Soundissa 11/2018.
Kirjoittanut: Mirko Siikaluoma.

Arvio

The 1975
A Brief Inquiry Into Online Relationships
Universal

The 1975 on viidessä vuodessa kasvanut askel askeleelta niin suureksi ilmiöksi kuin yhtyemuotoinen kollektiivi voi kutakuinkin kasvaa 2010-luvulla. Brittimedian – etenkin NME:n – lempilapsekseen nostama bändi on pyrkinyt kolmannen albuminsa kohdalla kasvattamaan fanien odotuksia kiusoittelemalla yli vuoden ajan julkaisevansa Music For Cars -nimisen levyn – vain ilmoittaakseen lopulta julkaisevansa kaksi albumia muutaman kuukauden välillä toisistaan.

A Brief Inquiry Into Online Relationships on ensiraapaisulla hämmentävän hajanainen albumi, joka paljastaa draamallisen kaarensa useampien kuunteluiden myötä. On vaikea nimetä toista bändiä, jolla olisi uskallusta heittää Tootimetootimetootimen viime vuosina yliviljettyä tropical housea samalle albumille Minen lounge jazz -balladin kanssa. Kun albumi päättyy levyn parhaimmistoon lukeutuvan I Always Wanna Die (Sometimes) -kappaleen massiiviseen haikeuteen, kuuntelija tuntee ensikierroksen jälkeen olevansa hukassa. Punainen lanka löytyy kuitenkin kulkemalla sama polku useampaan otteeseen.

On vaikea nimetä toista bändiä, jolla olisi uskallusta heittää viime vuosina yliviljettyä tropical housea samalle albumille lounge jazz -balladin kanssa.

Lyyrikkona Matt Healy on The 1975:n debyytiltä lähtien keskittynyt hienostelemattomien ja jopa arkisten anekdoottien kertojaksi. A Brief Inquirylla Healyn elämä eroaa kuitenkin useimpien arjesta merkittävästi: Healy ei varo viittaamasta heroiiniaddiktioonsa (Love It If We Made It) tai vuosien varrella muuttuneeseen elämäänsä (Give Yourself A Try). Samaan aikaan hänen kynästään kumpuaa viittauksia hukkuneisiin pakolaislapsiin, Donald Trumpiin ja itsensä internetiin hukanneisiin ihmisiin.

The 1975:n soundiin ensilevyltä lähtien oleellisesti kuuluneet kasarikitarat ja ambient-biisit ovat yhä tallella, mutta bändin musiikillinen anti on syönyt sisäänsä uusia elementtejä etenkin jazzin saralta. Jazzin lainaaminen uuden sukupolven räppiin viittaavan ylilyövän autotunekuorrutuksen rinnalla on bändin tapa osoittaa sormella postmoderniin leikkaa-liimaa-kulttuuriin, jossa kaikki on lopulta pastissin pastissia.

Aivan kuin The 1975 yrittäisi kysyä onko tämä se tulevaisuus, jonka halusimme.

Häiritsevän lähellä aitoutta koettava uncanny valley -ilmiö saa uuden merkityksen albumin alleviivaavan digitaalisessa soundimaailmassa, jossa jopa herkin akustinen hetki on kuorrutettu digiambientilla (Be My Mistake). Levyn tuotannon luomalla maisemalla halutaan selvästi korostaa Love It If We Made Itiltä löytyvää, koko levyn teeman tiivistävää lausetta ”modernity has failed us”. Aivan kuin The 1975 yrittäisi kysyä onko tämä se tulevaisuus, jonka halusimme.

Matt Healy on kertonut yhtyeen ottaneen kolmoslevyn tavoitteekseen kirjoittaa oman sukupolvensa OK Computerin tai The Queen Is Deadin. A Brief Inquiry Into Online Relationships ei lunasta tätä tähtäintä; albumin suurimmat ansiot ovat sen luomassa ajankuvassa, eivät niinkään genreään mullistavissa musiikillisissa innovaatioissa. Vuodet näyttävät miten The 1975:n visio kestää ajan hammasta, mutta ei voi väittää etteikö A Brief Inquiry lukeutuisi julkaisuvuotensa puhutuimpiin levykokonaisuuksiin.

Lisää luettavaa