PIMEYS: Muut on jo menneet

PIMEYS
Muut on jo menneet
M.dulor

Debyyttilevynsä julkaiseva Pimeys sai uralleen lentävän lähdön muun muassa Nyt-liitteen ja Nuorgamin nimettyä yhtyeen viime vuonna todennäköiseksi tulevaisuuden menestyjäksi. Fiilistely ei ollut turhaa, sillä Muut on jo menneet on yksi kevään ilahduttavimmista kotimaisista julkaisuista.

Albumi on pullollaan kauniiden laulumelodioiden ja virtaviivaisten sävellyksien varaan rakennettuja lauluja. Sovituksissa on vahva perinteisen käsityön leima. Kitaran, basson, rumpujen ja pianon varaan rakennettu, ajaton äänimaisema täydentyy nautittavasti kuulaiden puhallinsovitusten ansiosta.

Levyllä siirrytään vaivattomasti tunnelmasta ja tyylilajista toiseen. Tarjolla on niin hauraita pianoballadeja, helisevää kitararockia kuin jonkinasteista modernia rhythm and bluesiakin. Monipuolisuutensa ja perinnetietoisuutensa ansiosta yhtye jatkaa Egotripin hyväksi havaitsemalla tiellä. Kokoonpano kahlaa muutoinkin syvällä suomirockin perinteessä – tosin siinä sofistikoituneemmassa päässä allasta.

Sanoitustensa osalta yhtye on selvä Kauko Röyhkän ja Samuli Putron perillinen. Surumielisissä teksteissä on esikuvilleen tyypillistä hieman nyrjähtänyttä arkirealismia, joka tekee kappaleista keskivertoa mielenkiintoisempia.

Muut on jo menneet on vahva ja moni­­muotoinen pelinavaus, joka kärsii ainoastaan hieman karismattomista lauluosuuksista.