TANGERINE DREAM: The Bootleg Box Set Vol. 1

Arvio julkaistu Soundissa 09/2003.
Kirjoittanut: Jukka Mikkola.
Tämän boksin nimi ei ole kaupallinen jippo eikä levy-yhtiön keksimä houkutus, vaan sananmukaisesti totta. Kaikki seitsemän kiekkoa ovat aitoa bootleg-tavaraa, Tangerine Dreamin konserteista salaa äänitettyä materiaalia, mutta nyt laillisesti ja kaupallisesti julkaistuna.

Arvio

TANGERINE DREAM
The Bootleg Box Set Vol. 1
Sanctuary

Tämän boksin nimi ei ole kaupallinen jippo eikä levy-yhtiön keksimä houkutus, vaan sananmukaisesti totta. Kaikki seitsemän kiekkoa ovat aitoa bootleg-tavaraa, Tangerine Dreamin konserteista salaa äänitettyä materiaalia, mutta nyt laillisesti ja kaupallisesti julkaistuna. Mukana on viisi Tangerine Dreamin legendaarista keikkaa bändin parhaalta kaudelta, 1970-luvulta. Tangerine Dream oli tuolloin bändi, jonka jokainen konsertti oli erilainen – musiikki kun oli konserteissa suurimmaksi osaksi improvisoitua. Yhtyeeltä julkaistiin 70-luvulla vain kaksi live-albumia eli valtaosa tuona aikana konserteissa soitetusta musiikista on julkaisematta. Fanit ovat kuitenkin kautta vuosikymmenien taltioineet salaa ja ahkerasti bändin esiintymisiä ja nauhat ovat vuosia kiertäneet eri tasoisina kopioina fanien keskuudessa.

Muutama vuosi sitten eräs saksalainen Tangerine Dream -harrastaja aloitti muutaman sadan muun fanin kanssa epäkaupallisen projektin, jossa tarkoituksena oli löytää maailmalta parhaat epäviralliset nauhoitteet yhtyeen konserteista, masteroida ne digitaalisesti ja panna jakeluun fanien kesken, täysin ilmaiseksi. Projekti sai nimekseen Tangerine Tree ja projektin tunnuslauseeksi muodostui: Produced by fans for fans – never sell or buy, trade freely. Koko touhun edellytyksenä oli, että Tangerine Dreamin yhtiö ja levymerkki TDI eli käytännössä Edgar Froese antaa toiminnalle siunauksensa. Useimmat eivät uskoneet hommasta tulevan mitään, sillä Tangerine Dream -tavaramerkin omistajan tiedettiin olevan tiukasti maailmalla levinneitä bootleg-levyjä vastaan ja usuttaneen lakimiehensäkin niitä jäljittämään. Kaikkien yllätykseksi Edgar Froese näytti projektille vihreää valoa, mutta vannotti samalla, että jos joku yrittää tehdä näillä nauhoituksilla bisnestä, hän taatusti ottaa yhteyttä lakimiestensä välityksellä.

Tämä seitsemän cd:n boksi sisältää juuri noita Tangerine Tree -projektin puitteissa julkaistuja bootleg-äänityksiä. Sanctuary on parin viime vuoden aikana julkaissut Emerson, Lake & Palmerin tuotannosta muutaman vastaavanlaisen bootleg-boksin, ja kun yhtiö tiedusteli Tangerine Dreamilta materiaalia samantyyppiseen julkaisuun, nousivat esille juuri nämä fanien keräämät äänitykset. Edgar Froese ja hänen poikansa Jerome valitsivat kymmenistä konserttiäänityksistä julkaistavaksi viisi legendaarista keikkaa: Sheffield 1974, Lontoo 1975, Croydon 1975, Bilbao 1976 ja Berliini 1976. Lavalla on suurimman osan aikaa Tangerine Dreamin kaikkein olennaisin kokoonpano eli Edgar Froese, Chris Franke ja Peter Baumann. Ainoa ja mielenkiintoinen poikkeus on Lontoon Royal Albert Hallin keikka vuodelta 1975, jossa Baumannin tilalla on Michael Hoenig.

Materiaali on mitä klassisinta Tangerine Dreamia alusta loppuun: pitkiä improvisoituja matkoja konemusiikin kunniakkaaseen historiaan, uskaliaita ja uhkarohkeita tutkimusretkiä analogisen elektroniikan ihmeelliseen maailmaan, äänellisiä tarinoita ajalta jolloin miehet soittivat koneita eivätkä koneet miehiä. Nämä kiekot ovat elävää historiaa ja myös kuulostavat siltä, äänitykset ovat aitoa dokumenttia ja antavat hyvän kuvan siitä, miltä Tangerine Dream kuulosti oikeasti 70-luvun puolivälissä. Digitaalinen masterointi on tehnyt materiaalille ihmeitä, joten mitään suhisevaa ja suttuista c-kasettikamaa nämä kiekot eivät ole, ja mikä teknisessä laadussa paikoitellen hävitään, voitetaan moninkertaisesti tunteessa ja meiningissä. 

Lisää luettavaa