Tarkkailuluokka | Peura: Melankoliaa hopeareunalla

Helsinkiläinen Peura maalailee minimalistisella modernilla popillaan massiivisia äänimaailmoja. Artistinimen takaa löyty laulaja-lauluntekijä Sonja Pennanen, joka löysi biisinkirjoituksen suuren teinirakkauden kautta. Mutta miten skeittipunk liittyy Sigur Rósista inspiroituneeseen leijailevaan musiikkiin?
25.5.2018 13:50

Mikä ajatus artistinimen Peura takana on?

– Peura tipahti syliini taivaalta erään epätoivoisen viikon jälkeen kun olin miettinyt pääni puhki miksi itseäni nimittäisin. Olen aikaisemmin joitakin vuosia sitten keikkaillut nimellä Sonía, mutta se tuntui aina hieman keinotekoiselta ja hankalalta, lisäksi halusin erottua etunimellään musiikkia julkaisevien artistien merestä. Hindsight-nimisessä kappaleessani on fraasi ”I was in for it, a deer in the headlights” ja sana Peura loksahti siitä paikalleen kuin taikaiskusta, Sonja Pennanen kuvailee tarinaa artistinimensä taustalla.

Mikä on taustasi musiikin tekijänä?

– Olen kirjoittanut lauluja pikkutytöstä asti, jo kolmevuotiaana viihdytin itseäni pitkillä automatkoilla hyräilemällä tarinoita itselleni takapenkin nurkassa. 14-vuotiaana biisinkirjoituksesta tuli tarkoituksenmukaisempaa kun sain ensimmäisen kitarani ja ensimmäisen suuren teinirakkauden inspiroittamana aloin purkamaan sydäntäni musiikkiin.

Teini-iässä koetun innoituksen jälkeen kilometrejä biisinkirjoituksessa Pennaselle on kertynyt puolitoista vuosikymmentä. Pennanen kertoo päässeensä viime vuosina mukaan elokuvasävellysskeneen, mikä on tuonut vastapainoa soolomusiikin intensiivisyydelle.

Sonja Pennanen kertoo kuluttavansa erityisesti musiikkia, jossa on panostettu sanoituksiin, melodioihin ja ihanaan, koskettavaan tai innostavaan tunnelmaan. Vaikutteidensa joukkoon hän nimeää muun muassa Bon Iverin, Sufjan Stevensin, Daughterin, Lorden sekä erityisesti tuotantoon vaikuttaneena Sigur Rósin. Peuran unenomainen estetiikka ei ollut kuitenkaan Pennasen alkuperäinen visio.

– Teiniaikoina kun vasta aloittelin biisinkirjoittamista kuuntelin todella paljon skedepunkkia, joista paras ja tärkein oli Blink-182. Mark Hoppuksen ja varsinkin Tom DeLongen biisit ovat jättäneet silloin lähtemättömän vaikutuksen ja varmasti jotain sieltä on jäänyt tähänkin päivään asti. Halusin pitkään tehdä samanlaista pop-punkkia kuin Blink tai Paramore ja kuvittelin kasvavani seuraavaksi Hayley Williamsiksi. Toisin kuitenkin kävi, ja ehkä hyvä niin, Pennanen paljastaa.

Mikä on Peuran musiikin mielenmaisema?

Olen viljellyt ympäriinsä lausetta ”Peura on melankoliaa hopeareunalla”. Se mielestäni kuvaa musiikkini mielenmaisemaa melko hyvin. Toivoisin musiikkini olevan kuulijoille lohdullista ja voimaannuttavaa, ja toisaalta ajatuksia herättävää. Biisien aiheet liikkuvat ehkä popmusalle perinteisten aiheitten periferioilla, fyysisestä vetovoimasta tai eroangstista kertovia kappaleita mulla ei ole oikeastaan yhtäkään. Sen sijaan biisejä yksinäisyydestä, epäonnistumisesta ja riittämättömyyden tunteesta löytyy yllin kyllin.

Toistaiseksi Peuran melankoliaa hopeareunalla on saatu nauttia kahden sinkkujulkaisun muodossa. Pennanen kertoo, että debyyttilevyn rakentaminen on jo pitkällä ja artistin tähtäimessä olisi julkaista kokopitkänsä syksyllä 2018. Levyn tiimoilta Peuraa tullaan näkemään videoiden muodossa sekä keikkalavojen valoissa.

Ota haltuun myös Soundin Tarkkailuluokka-soittolista, jolta löydät sarjassa esitellyt artistit:

Lisää luettavaa