Tarkkailuluokka | Karina: Kamuaikaa luvassa

Reetta Saarikoski

Indie-trio Karina on ollut kiivaassa nousussa uusien bändien kuvitteellisessa rankingissa. Eikä ihan ilman syytäkään, sillä Karin Mäkirannan, Niko Koivuhovin ja Helmi Tikkasen muodostaman kolmikon yhteispeli on vahvasti persoonallista ja puhuttelevaa.

Yhtyettä kuvaillessa on toistuvasti mainittu niinkin erilainen verrokkipari kuin Sufjan Stevens ja PMMP. Se kertoo Karinan musiikin avaruudesta, mutta ei lyö lukkoon bändin linjaa näinkään laveiden sektorien väliin.

Nyt ollaan Karinan debyyttialbumin äärellä. Haastatteluun osallistuneet kaikki jäsenet vakuuttavat kuin yhdestä suusta, että yhtyeen mukaan nimetty täyspitkä albumi tuntuu merkittävältä virstanpylväältä.

Karin: – Levyn tekemisessä on ollut paljon eri etappeja ja monta kertaa sellainen fiilis ettei se ole koskaan valmis. Ehkä siksi on niin palkitsevaa, kun se on nyt vihdoin muiden kuultavana. On ihanaa että nyt keikoille tulevat kuulijat voi kuunnella biisejä myös kotona.

Kaikesta bändin ympärillä kuiskuttelusta huolimatta bändi on korostanut, että annetaan asioiden sujua omalla painollaan ja jätetään breikkaamispuheet omaan arvoonsa. Kuitenkin Karinan asiat ovat sujuneet sutjakkaan tahtiin aina Flow- ja Sideways-esiintymisiä myöten.

Niko: – Nykyään on paljon artisteja joille ykkösprioriteetti tuntuu olevan se breikkaaminen, sen jälkeen tulee kaikki muu. Meille ykkösjuttu on meidän musa ja tämä bändi. Meille on tapahtunut hyviä juttuja, mutta ei niistä tarvitse kokea paineita.

”Meillä on aina ollut vahva usko siihen, että tämä kantaa.”

Karin: – Musta tuntuu, että me tehdään kaikki mahdolliset ”virheet” ja edetään jokaisen mahdollisen mutkan kautta. Tottakai nämä etapit on aina tosi hienoja hetkiä ja meillä on aina ollut vahva usko siihen, että tämä kantaa.

Helmi: – Ollaan monta kertaa pysähdytty ihmettelemään, että miten ollaan päädytty yhtäkkiä sellaisten asioiden äärelle, joista ollaan niin pitkään haaveiltu. Paineita saa luotua helposti itselleen jos alkaa miettiä muiden mielipiteitä.

Yleensä bändit painottavat, että voivat tehdä mitä vaan ja Karinankin jäsenistö muistuttaa, ettei ole rajannut tyyliään millään muotoa. Siitäkään huolimatta, että jäsenillä on käytettävissä muitakin musiikillisia temmellyskenttiä, kuten Karinin jo tiensä päähän tullut Varsa. Sovitukset hakevat jatkuvasti paikkaansa ja tulevilla Karina-keikoilla mukana on instrumentaatioon tuomassa lisäkäsiä Minna Koivisto.

Karin: – Meidän sovitukset on muuttuneet miljoona kertaa ja varmaan vieläkin tulee muuttumaan. Ne on meidän biisejä aina vähän eri moodeissa. Se on meidän voimavara, kun kaikilla pysyy into ja mielenkiinto vanhoihinkin biiseihin. Kaikki me häärätään myös muiden musiikkijuttujen parissa.

Helmi: – En ole koskaan ajatellut, että jotkut elementit olisi pakko löytyä. Yleensä ne muodostuu sinne itsestään meidän mielenmaisemien tuotoksena. Karinan toiminta on hyvin erilaista kuin muiden joissa olen ollut mukana, ja meillä kaikilla on tosi erilainen musiikillinen tausta. On rikkaus olla mukana muissa projekteissa.

– Minnan liittyminen livekokoonpanoon tuleville keikoille on varsinainen ilo, sillä ei saataisi kolmen ihmisen voimin mitenkään soitettua ulos kaikkea mitä levyllä on. Hän on myös meidän hyvä ystävä, eli soittamisen lisäksi on tiedossa kamuaikaa!

Kun vaikeuksista huolimatta alku on ollut vauhdikas, tuskin jatkossakaan halutaan jalkaa asettaa jarrulle.

Niko: – Unelmat tämän bändin suhteen on hyvinkin suuria, ja tämä on mulle se ykkösjuttu, jonka mukaan koitan järjestellä muun elämän.

Karin: – Kyllä me varmasti tehdään tätä musaa vielä pitkään koska tämä bändi on meille kaikille niin rakas.

Tutustu: facebook.com/karinayhtye

Teksti: Antti Luukkanen

Julkaistu aiemmin Soundin numerossa 3/2018.


Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalle? Ilmianna heidät meille seuraavalla kaavakkeella:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Tutustu myös Soundin Tarkkailuluokka-soittolistaan, jolta löydät sarjassa esitellyt artistit (tai ainakin ne Spotifysta löytyvät) sekä muita tuoreita ja kiinnostavia nimiä: