Tarkkailuluokka | Keskusta: ”Ihmettelimme, miksi näin perustavanlaatuista sanaa ei oltu vielä käytetty bändin nimenä.”

Keskusta - asian ytimessä.

"Perustamisvaiheessa sovittiin jopa, että keikalle mennään ennen kuin kasassa on varsinaisia kappaleita - punkia voi ilmaista improvisoiden. Ajan myötä annoimme normeille periksi."

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

– Minä jouduin ala-asteen jälkeen hakemaan kuvaamataitoluokalle, koska olivat laittamassa mua tarkkailuluokalle. Nyt sitten joutuu, basisti Ahti tunnustaa juttusarjan nimeen liittyen.

Missä, milloin ja miten Keskusta sai alkunsa?

– Punavuorelaisyksiön liesituulettimen alla vuonna 2014, basisti kertoo paljon puhuvasti.

Rumpujen takaa tarinaa jatkaa Juha.

– Mietimme tupakoidessamme koko tulevan bändin voimin a) haluavamme perustaa täydellisen rock-trion ja b) onko sellaista bändiä vielä kuin Keskusta. Totesimme, että ei ole ja perustimme bändin, Juha tarinoi.

Rumpalin mukaan suurimmalla osalla trion jäsenistä oli perustamisvaiheessa pohjalla monen vuoden putki elektronisen musiikin toteuttamisen ja esittämisen parissa ja vaihtelun houkutus ajoi bändin primitiivisen punk-ilmaisun pariin – maailmaan, jossa kaikki soittimet ovat lyömäsoittimia ja musiikin teko on fyysinen akti. Keskustan kohdalla tämä tarkoitti tarkkoja periaatteita myös livetilanteisiin.

”Mietimme tupakoidessamme koko tulevan bändin voimin a) haluavamme perustaa täydellisen rock-trion ja b) onko sellaista bändiä vielä kuin Keskusta.”

– Perustamisvaiheessa sovittiin jopa, että keikalle mennään ennen kuin kasassa on varsinaisia kappaleita – punkia voi ilmaista improvisoiden. Ajan myötä annoimme normeille periksi ja teimme kokonaisia kappaleita, tähän mennessä melko tarkkaan kahden levyllisen verran, Juha kertoo.

Laulaja-kitaristi Mikko tuumailee, että bändin alkuvaiheiden periaatteista jäivät elämään vatsanpohjaisuus ja…

– …vaistonvaraisuus. Kappaleet syntyvät edelleen suurilta osin yhdessä soittaen, Juha lisää.

Miten nimeen Keskusta päädyttiin?

– Sana “Keskusta” tuntui kuvaavan hyvin asioiden sisintä ja sydäntä, laulaja-kitaristi Mikko filosofoi.

Rumpali Juha kertoo yhtyeen ihmetelleen ”miksi näin perustavanlaatuista sanaa ei oltu vielä käytetty bändin nimenä”. Bändi oletti tämän johtuvan samannimisestä puolueesta, mutta siihen jääkin bändin nimeen liittyvä poliittinen sisältö.

Keskustan, yhtye, musiikissa sekoittuvat noise, punk ja suomirock. Mediaanikestoltaan parista kolmeen minuutin mittaisten kappaleiden sisään pakataan paitsi räimettä mutta myös kertosäkeitä, jotka voisi toisessa ajassa kuulla punkista nousseiden suomirock-yhtyeiden levyillä.

”Miksaaja totesi soundcheckin jälkeen: ’Te ette ole selvästikään tulleet tänne miellyttämään yleisöänne.'”

Trio kertoo ottaneensa musiikkiinsa vaikutteita – niin musiikin kuin korkea- ja populaarikulttuurin puolelta – muun muassa seuraavilta nimiltä: Kollaa kestää, Sielun Veljet, Mana Mana, My Bloody Valentine, Hüsker Dü, Pixies, Miljoonasade, Swans, Søren Kierkekaard, Nietzsche, Jung, Uuno Kailas, Arto Melleri, Katri Vala, Uuno Turhapuro ja The Cure. (”Vähän The Cure”, Keskusta huomauttaa.)

Jos Keskustaa pitäisi kuvailla viinitermistöllä, niin mitä ne olisivat?

– “Sisältää sulfiitteja.” Viinien arviointi ei ole vahvuutenamme, mutta jos Keskusta verrattaisiin alkoholijuomaan, olisi kyseessä kirkas viina. Raaka viina. Viina, Mikko kuvailee.

– Luonnehdintatermeistä en tiedä mutta juomista hölmöilevä omppuviini ja lonkkupommi ovat osuvia, basisti Ahti lisää listaan.

Mikä on parasta, osuvinta tai erikoisinta mitä musiikistanne on sanottu?

– Miksaaja totesi soundcheckin jälkeen: “Te ette ole selvästikään tulleet tänne miellyttämään yleisöänne”, rumpali Juha muistelee.

Seuraavan kerran Keskusta nousee estradille (proto)Torvisen kanssa Joensuussa kesäkuun ensimmäisenä. Myös jatkokeikkoja on suunnitteilla Torvisen kanssa.

– Itse haluaisin tehdä keikkoja kaupungeissa, joissa en ole aiemmin käynyt. Esimerkiksi Porissa. Tai Kouvolassa muuten kuin junassa istuen, Juha visioi.

Mutta miten kävi basisti Ahdille kuvaamataitoluokalla?

– Kuvisluokan opettajani kyllä halusi tappaa kaiken luovuuden käskemällä mitä pitää piirtää. Onneksi en luovuttanut. Numero olikin sitten 5 tai 6 vaihdellen, Ahti kertoo.

Keskusta:
Mikko – laulu ja kitara
Ahti – basso
Juha – rummut ja laulu

Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalle? Ilmianna heidät meille seuraavalla kaavakkeella:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Tutustu myös Soundin Tarkkailuluokka-soittolistaan, jolta löydät sarjassa esitellyt artistit (tai ainakin ne Spotifysta löytyvät) sekä muita tuoreita ja kiinnostavia nimiä: