Abba suunnittelee lähtevänsä kiertueelle vuonna 2019… tavallaan – ”Voin olla lavalla ja samaan aikaan ulkoiluttaa koiraani kotosalla!”

Abban hologrammikiertue: uhka vai mahdollisuus?

Abba TopPop-ohjelmassa 1974.

Uutisoimme viime vuoden puolella Abban ja tuottaja Simon Fullerin kehittelevän projektia, joka toisi ruotsalaisen pop-suuruuden ainakin jossain muodossa takaisin lavoille. Tuolloin väläyteltiin suunnitelmissa olevan jonkinlainen virtuaalitodellisuuskonsertti, jota seurattaisiin kenties VR-lasien välityksellä. Nyt projektista on kuitenkin tippunut lisää tiedonmurusia ja näyttäisi siltä, että Abba todellakin aikoo lähteä kiertueelle – hologrammeina.

Herald Sunin haastattelema Benny Andersson kertoo yhtyeen digitaalisen version nousevan lavoille vuonna 2019. Hologrammiteknologialla ollaan tähän asti lähinnä tuotu lavalle edesmenneitä muusikoita kuten Tupac Shakur, Michael Jackson ja Ronnie James Dio (jonka hologrammin Suomen-keikka peruttiin pari päivää sitten), mutta Abba-nelikko on kuitenkin vielä elävien kirjoissa, mikä tekeekin tästä projektista astetta erikoisemman.

Maksullista Herald Sunin artikkelia referoivan Mashablen mukaan hologrammi-Abba tulee perustumaan niin ulkonäöllisesti kuin soundeiltaan vuoden 1977 Abbaan ja lauluraidat tullaan kokoamaan kyseisen vuoden, Abba: The Movie -konserttielokuvaankin ikuistetun Australian-kiertueen taltioinneista. Hologrammit esiintyisivät livebändin ja taustalaulajien kanssa. Andersson vakuuttaa kokemuksen muistuttavan oikeaa konserttia.

”Se on täydellistä. Voin olla lavalla ja samaan aikaan ulkoiluttaa koiraani kotosalla! Minun ei siis tarvitse poistua kotoa ollenkaan! Jos tämä todella toimii, moni artisti haluaa takuulla tehdä samoin, jopa nuoret ja yhä kiertävät artistit. Tämä on todella mielenkiintoinen projekti”, joulukuussa 71 vuotta täyttävä Andersson hehkuttaa.

Että sellaista sitten. Hologrammikiertuetta odotellessa Abba palaa myös valkokankaille Mamma Mia -musikaalielokuvan jatko-osan tiimoilta. Benny Andersson ja Björn Ulvaeus toimivat elokuvan vastaavina tuottajina ja elokuvassa kuullaan kappaleita, joita ei ensimmäisessä leffassa eikä sen pohjana toimineessa teatterimusikaalissa kuultu. Abba-faneilla on siis mielenkiintoiset ja jännittävät ajat edessä.