Mainos: Leadz Oy
Onko musiikki ammattisi tai sivutyösi? Silloin tiedät varmasti, että musiikkiin on helppo saada kulumaan paljon rahaa. Sitä uppoaa niin soittimiin kuin muihinkin musiikkivälineisiin, studioteknologiaan ja keikkamatkoihin, riippuen tietenkin muusikon elämäntavasta ja tavasta harjoittaa ammattia.
Muusikon tulot ovat lisäksi usein epätasaiset, ja rahantulo voi keskittyä esimerkiksi etenkin kesän keikkakaudelle tai kiertueiden aikaan. Se vaatii muusikoilta tarkkaa talouden hallintaa, jotta elintasoa pystyy pitämään yllä hiljaisempinakin aikoina. Entä sitten musiikkiin liittyvät kulut? Niihin kannattaa satsata harkiten silloin, kun rahaa on runsaammin. Parhaassa tapauksessa rahaa on myös säästössä sen verran, että ammattiin tai ykkösharrastukseen liittyvät kulut on mahdollista kattaa eikä ura kärsi.
Jos oma talous on hyvin hallinnassa, myös lainan ottaminen muusikon kulujen kattamiseen voi olla hyvä vaihtoehto – etenkin silloin, jos raha käytetään uran edistämiseen tavalla tai toisella. Fiksusti hankittu laina maksaa itsensä usein takaisin. Siksi kerrommekin, miten laina kannattaa hankkia ja miten taloutta voi hallita viisaasti ja pitkäjänteisesti. Jatka lukemista ja ota vinkit talteen!
Miksi talouden hallinta on tärkeää muusikoille?
Muusikon ura on harvoin niin vakaa, että tilille tulisi säännöllinen summa rahaa kerran kuukaudessa. Etenkin aloittelevat muusikot saattavat joutua tilanteeseen, jossa on tehtävä valintoja: jatkaako uraa rahojen niukkuudesta huolimatta, vai sysätä muusikkohaaveet tulevaisuuteen ja mennä säännölliseen työhön.
Ennen kuin joudut tilanteeseen, jossa musiikki uhkaa joutua taka-alalle, on hyvä perehtyä talouden huolelliseen hallintaan ja etsiä tapa rahoittaa uraa niukempina kuukausina. Tulojen epäsäännöllisyyden ei tarvitse olla ongelma, jos raha-asioihin suhtautuu tarkasti ja tulevaisuutta ajatellen. Juuri siksi talouden hallinta on muusikolle tärkeää, ja siitä on hyvä tehdä arkeen kuuluva rutiini.
Miten taloutta sitten hallitaan? Yksi hyvä tapa on pitää kirjaa tuloista ja menoista, sillä se tekee kuluttamisesta tiedostavampaa ja saat myös hyvän kuvan siitä, mihin rahaa menee. Jos mahdollista, katso myös esimerkiksi edellisen vuoden kaikki tulot ja laske, kuinka paljon keskimäärin olet ansainnut kuukausittain.
Kun tulot ja menot ovat hallussa, on aika miettiä, pystyisitkö säästämään nykyisessä tilanteessa, tai olisiko joistain kuluista mahdollista karsia. On myös hyvä tehdä suunnitelmia esimerkiksi vuoden alussa ja pohtia, minkälaisia suurempia kuluja tulevana vuonna on edessä ja pyrkiä varautumaan niihin mahdollisimman hyvin.
Myös lainoilla voi olla rooli muusikon talouden hallinnassa. Lainaa ei kuitenkaan ole syytä ottaa pikaisesti, vaan ensin on paras tutustua erilaisiin vaihtoehtoihin ja vertailla lainoja. Alta voit katsoa, minkälainen laina tarpeisiisi sopii parhaiten.
Erilaiset lainat ja rahoitusratkaisut
Minkälainen laina muusikolle sitten parhaiten sopii? Yhtä oikeaa vastausta ei ole, vaan lainavaihtoehto kannattaa valita sen mukaan, mihin ja miten lainaa on tarkoitus käyttää.
Pankkilaina
Perinteistä pankkilainaa haetaan yleensä samasta pankista, jossa oma tilikin on. Pankkilainojen huono puoli on niiden hitaus – lainan käsittely voi kestää pitkään ja saattaa myös vaatia virkailijan kanssa asioimista. Lainojen vertailu ja kilpailuttaminen on myös haastavaa, sillä yhdestä pankista saa tietenkin vain kyseisen pankin tarjoamien lainojen tiedot.
Useimmiten muusikon kannalta paras ratkaisu on tutustua verkossa toimivien rahoituslaitosten tarjontaan, sillä verkkolainojen vertailu on helppoa oikeita välineitä käyttäen, ja lainahakemukset käsitellään nopeasti – parhaimmillaan rahat saa tilille jo samana päivänä tai jopa minuuteissa.
Kulutusluotto
Yleisin verkossa toimivien lainantarjoajien tuote on kulutusluotto. Se tarkoittaa yksinkertaisesti lainaa, jota myönnetään tietty summa, joka maksetaan takaisin sovituissa kuukausierissä, ja jonka käyttötarkoitusta ei tarvitse ilmoittaa. Kulutusluotot ovat myös vakuudettomia lainoja, eli niille ei tarvita takaajaa tai omaisuutta vakuudeksi.
Kulutusluottojen määrät vaihtelevat muutamien satasten pikalainoista kymmeniin tuhansiin. Saatavilla oleva summa määrittyy lainanhakijan tulojen ja taloudellisen tilanteen mukaan.
Kulutusluotto on fiksu ratkaisu, jos tarvitset rahaa tiettyyn tarkoitukseen ja tiedät melko tarkkaan, kuinka suuren lainan tarvitset.
Joustoluotto
Joustoluotto voi olla järkevin ratkaisu tasaamaan muusikon epäsäännöllisiä tuloja, jos säästöjä ei ole ehtinyt kertyä. Joustoluottoa haetaan tietty määrä, mutta lainaa voi käyttää ja maksaa takaisin tarpeen mukaan. Jos esimerkiksi tarvitset hieman lisärahaa keikkamatkaa varten, voit nostaa joustoluottoa, ja kun keikkapalkkio on tilillä, voit maksaa ottamasi rahasumman takaisin.
Joustoluotto on siis pitkäaikainen, joustava rahoitusratkaisu, joka vaatii lainansaajalta talouden hallintaa, jotta lainaa ei tule käytettyä harkitsemattomasti.
Yrityslaina
Jos teet muusikon työtä yrittäjänä tai bändisi on muodostanut yrityksen, voit myös hakea yrityslainaa. Yrityslainaa voivat hakea ainoastaan yritykset, joten muiden leivissä muusikon töitä tekevät eivät sitä voi saada. Yrityslainan ottaa yritys yksityishenkilön sijaan, ja sitä haettaessa on annettava tietoja yrityksen taloudellisesta tilanteesta.
Yrityslainaa voi saada yrityksen alkuvaiheisiin tai sillä voi rahoittaa yrityksen toimintaan liittyviä investointeja. Yrityslainaa voivat hakea kaikenlaiset yritykset aina toiminimistä osakeyhtiöihin.
Lainatyypin päättäminen on ensimmäinen, tärkeä vaihe lainasuunnittelussa. Seuraavaksi kerromme, miten lainoja voi vertailla, jotta löydät edullisimman ja ehdoiltaan sinulle parhaiten sopivan vaihtoehdon.
Lainojen vertailun perusteet
Lainojen vertailu ei tarkoita sitä, että hakukoneeseen kirjoitetaan “halvin laina” ja tartutaan parhaalta kuulostavaan vaihtoehtoon. Vaikka verkkolainan hakeminen on turvallista, verkossa voi tulla vastaan epärehellisesti tai vastuuttomasti toimiviakin tahoja.
Lainojen vertailussa kannattaa hyödyntää luotettavia ja vastuullisia kotimaisia tahoja, kuten Nopealaina.fi– sivustoa. Se mahdollistaa lainojen tehokkaan kilpailuttamisen, eikä kuluttajan tarvitse olla huolissaan lainantarjoajien luotettavuudesta – sen on selvittänyt vertailusivusto, jonka on aloittanut yhteistyön lainantarjoajan kanssa. Luotettavan vertailusivuston tunnistaa siitä, että yritystä koskevat tiedot, yhteystiedot ja tietosuojatiedot ovat selkeästi näkyvillä, ja sivustolla kerrotaan lainoista vastuullisesti ja läpinäkyvästi.
Lainojen kilpailuttaminen tapahtuu niin, että hakija kirjoittaa sivuston lomakkeeseen tiedot haluamastaan lainasta, laina-ajan sekä pyydetyt henkilö- ja taloustiedot. Sen jälkeen hakija saa sähköpostiinsa erilaisia lainatarjouksia, joiden joukosta hän voi valita parhaimman vaihtoehdon – tai olla valitsematta mitään lainaa, sillä kilpailuttaminen ei sido mihinkään.
Toinen vaihtoehto on käyttää vertailua, johon kirjoitetaan vain lainasumma ja laina-aika, ja sivustolla näkyvät suoraan erilaiset lainantarjoajien tiedot. Niiden joukosta voi valita kiinnostavimman, ja tehdä hakemuksen vain yhdelle lainantarjoajalle.
Mistä sitten tietää, mikä on paras laina? Kiinnitä huomio lainan korkoon, lainan muihin kustannuksiin ja lainan maksuehtoihin. Apuna lainojen kustannusten hahmottamisessa voi käyttää esimerkiksi luottokortti -sivuston pätevää lainalaskuria, joka kertoo lainan tietojen perusteella tarkasti ja selkeästi kaikki lainan tärkeimmät piirteet.
Lainan korko ilmoitetaan prosenttilukuna, ja se kertoo lainan varsinaisen hinnan. Lainan kulut taas tarkoittavat esimerkiksi tilinhoitomaksua tai nostomaksua, jonka lainantarjoaja veloittaa koron lisäksi. Kun kulut ja korko lasketaan yhteen, tuloksena on lainan todellinen vuosikorko, joka kertoo lainan kokonaishinnan. Se on hyödyllinen tieto lainojen vertailussa.
Ennen lainan hakemista on syytä tutustua myös lainan muihin ehtoihin. Selvitä, onko lainanmaksussa mahdollisuutta joustoon, jos se tuntuu tarpeelliselta. Jotkut rahoittajat mahdollistavat esimerkiksi maksuvapaat kuukaudet ilmaiseksi tai veloitusta vastaan. Katso myös, mitä tapahtuu, jos maksussa on ongelmia, ja mitä tapahtuu, jos haluat maksaa koko lainan pois etuajassa.
Yhteenveto: Talouden hallinnan vinkit muusikoille
Tärkeimmässä roolissa muusikon talouden hallinnassa on oman rahatilanteen tunteminen ja seuraaminen. Se mahdollistaa harkitun rahankäytön ja auttaa myös säästämisessä. Lisäksi tärkeää on tietenkin maksaa laskut ajallaan ja välttää menojen kasautumista. Näin luottotiedot pysyvät kunnossa, mistä on hyötyä myös mahdollista lainaa haettaessa – luottotiedot tarkistetaan lainaa haettaessa.
Jos näyttää siltä, että muusikon ura on raha-asioiden takia hetkellisesti vaakalaudalla, tai haluat ottaa edistysaskeleita uraasi sijoittamalla, laina voi olla paras vaihtoehto. Lainaa on kuitenkin syytä hakea harkiten ja lainoja vertaillen, jotta löydät parhaan mahdollisen lainan. Vertailussa paras apu ovat luotettavat verkkosivustot. Huolimattomasti valittu laina saattaa tulla kalliiksi.
Jos päätät ottaa lainaa, avainasemassa on myös lainamäärän huolellinen määrittely. Kun haet lainaa, joka on tasapainossa tulojesi ja varallisuutesi suhteen, saat lainan helpoiten ja pystyt myös maksamaan sen pois vaivattomasti. Lainan huonosta mitoittamisesta kertoo se, että saat haluamaasi summaa pienempiä lainatarjouksia. Tällöin rahoittajat ovat katsoneet, että toivomasi lainasumma on liian suuri riski. Muista kuitenkin, että vain sinä tiedät tarkasti menosi, joten lainan suuruudesta olet vastuussa loppujen lopuksi sinä itse, eikä lainantarjoaja.
Taloudesta huolehtiminen on tärkeä muusikon taito – ja vastuullisella lainaamisella voit siivittää uraasi ja toteuttaa unelmiasi.