ILMOITUS Huomaatko usein ärsyyntyväsi liian hitaasti latautuvista sivuista tai pätkivästä Netflixistä? Silloin saattaa olla fiksua testata nettiyhteytesi todellinen nopeus. Liian monet internetliittymät toimivat luvattua hitaammin, vaikka asiakas maksaisi palvelusta täyden hinnan. Jos tulos ei vastaa sopimuksessa luvattua, voit olla oikeutettu jopa hyvitykseen.
Monet operaattorit mainostavat itseään markkinoiden nopeimpana toimijana, mutta käytännössä data kulkee Suomen eri kolkkiin eri nopeuksilla. Sinun ei kuitenkaan ole mitään syytä pulittaa täyttä hintaa liittymäsopimuksestasi, jos palveluntarjoajasi ei pysty takaamaan palvelun saatavuutta kokonaisuudessaan.
Miten nettiyhteyden nopeus mitataan?
Nettiyhteyttä voi mitata tekemällä nopeustestin. Testi mittaa sekä saapuvan että lähtevän datan nopeutta, ja samalla voit tarkistaa myös laajakaistasi linjan laadun. Nopeustestin tekemällä saat kaunistelematonta ja puolueetonta tietoa yhteytesi todellisesta suorituskyvystä.
Käytännössä nopeustestin tekeminen on helpompaa kuin heinänteko. Testiä varten ei tarvitse ladata koneelle mitään erillistä ohjelmistoa, vaan nopeuden tarkistus tehdään suoraan selaimen kautta.
Mittausta tehdessä kannattaa sulkea kaikki muut verkkoa käyttävät sovellukset. Esimerkiksi VPN-palvelu on hyvä sammuttaa ja keskeyttää mahdolliset ohjelmistojen lataukset. Tietokone on lisäksi hyvä kytkeä kiinteään yhteyteen verkkokaapelin avulla, jos suinkin mahdollista. Näin varmistat, ettei langaton lähiverkko ole syynä verkkoyhteyden hidastelulle. Nopeuden mittaus kannattaa myös toistaa muutamia kertoja eri aikoina.
Mitä nopeustestin tulokset kertovat?
Testin avulla saat mitattua sekä tietokoneellesi latautuvan että siltä lähetettävän informaation nopeuden. Nopeuden mittaamisessa käytettävä termi on Mbps eli megabittiä sekunnissa.
Kaikki netin käyttäjät eivät tietenkään tarvitse huippunopeaa yhteyttä. Jos käytät tietokonettasi pääasiassa sähköpostien lähettelyyn, shoppailuun sekä uutisten lukemiseen, riittää yhteytesi nopeudeksi jopa 2-4 megabittiä sekunnissa. Jos taas haluat striimata elokuvia ja tv-sarjoja sekä surffailla nettisivuilla ilman turhia odotteluja, on vauhdinsyytä olla 6-10 Mbps. Tätä nopeampaa yhteyttä tarvitset lähinnä erittäin korkealaatuiseen videostriimaukseen.
Nopeustestin tekemisessä on kuitenkin oleellisinta todeta oman yhteytesi nopeuden verrannollisuus siihen, mistä maksat. Jos testit osoittavat yhteytesi olevan huomattavasti luvattua hitaampi, on sinun syytä ottaa yhteyttä palveluntarjoajaasi.
Nettiyhteys ei ole aina hitauden syy
Joskus hidastelun syy voi piillä muuallakin kuin palveluntarjoajassa. Usein selitys saattaa löytyä esimerkiksi tietokoneellasi piilevästä viruksesta tai vakoiluohjelmasta. Myös teknologian kehitys tuo mukanaan haasteita: liian vanha kone ei välttämättä vain kykene siirtelemään dataa vaaditulla vauhdilla.
Langatonta lähiverkkoa käytettäessä voi yhteys hidastua myös fyysisiin esteisiin. Reititintä ei esimerkiksi kannata laittaa vaatekaappiin talvitakkivuoren taakse tai ullakolle, jos surffaat yleensä koneellasi alakerran sohvalla. Nopeustestin tekeminen auttaa näissäkin tapauksissa pääsemään oikeille jäljille hitauden syyn metsästämisessä.
Tämä artikkeli on julkaistu yhteistyössä Tumes Median kanssa.