Ennakkokuuntelu: Color Dolorista tuttu Stina Koistinen laulaa yksinäisyydestä ja ulkopuolisuuden tunteesta

23.10.2019 12:26

Teosto-palkitun Color Dolor -yhtyeen laulaja Stina Koistinen julkaisee vaihteeksi musiikkia Stinako-sooloprojektinsa merkeissä. Koistisen ensimmäinen soololevy Ikuisuus ilmestyy marraskuussa, ja julkaisun toinen single Kuu nousee tänäkin yönä ilmaantuu myyntiin 25. lokakuuta. Soundi saa kuitenkin esitellä singlen yleisölle jo näin ennakkoon, joten kuuntele kappale alempaa!

Kun olet tutustunut uuteen biisiin, lue Soundcloud-soittimen alta Koistisen kuulumisia haastattelun muodossa. Asiaa löytyy muun muasssa siitä, miksi Koistinen haluaa laulaa vaihteeksi suomen kielellä ja miten yksinäisyys liittyy artistin elämään. Stinako raportoi tekemisistään Facebookissa täällä, ja Ikuisuus-levyn julkaisubileet järjestetään Helsingin Sture Cafe Clubissa 21. marraskuuta.

Haastattelu / Stina Koistinen

Voitko kertoa uuden singlesi taustoista hieman tarkemmin? Miten kappale syntyi?

”Kappale on inspiroitunut Nick Cavesta ja Kuusumun Profeetasta. Tietynlainen ’saarna-resitaatio’ kiinnostaa, ja halusin tehdä kappaleen, jossa olisi hurmoksellinen tunnelma. Saarna se ei sinänsä ole, kenties lähempänä on nimenomaan omien ajatusten resitointi, joka onnistui paremmin kuin osasin odottaakaan.”

”Kappaleen tunnelma rakentuu kahdesta soinnusta ja nousevasta intensiteetistä. Laulun ydinviesti on se, että mitä tahansa teemmekään, tunnemmekaan tai tahdommekaan, kuu nousee tänäkin yönä. Lempilainini on: ’Kaikki on turhaa / Kaikki on tärkeää’.”

Millaista oli tehdä ensimmäistä soololevyä bändilevytyksiin verrattuna?

”Se oli outoa, vapauttavaa ja aika jännittävää! Sain itse päättää kaikesta, vapaus ja vastuu kohtasivat. Oli helpottavaa huomata, että pystyin päätöksiin itse. Yllätyksekseni levyn yleislinja olikin hyvin selkeä ja kappaleista syntyi yhtenäinen kokonaisuus. Pari kappaletta jäi jopa yli, toinen niistä julkaistaan vielä keväällä.”

Miksi halusit laulaa sooloalbumillasi suomeksi? Aiheuttiko kielenvaihdos mitään päänvaivaa?

”Kielenvaihdos tuli luonnollisesti mutta todella yllättäen. Olin residenssissä Austinissa, Texasissa, ja sinne olin nimenomaan mennyt tekemään biisejä tälle levylle. Yhtäkkiä siellä keskellä englannin kieltä se ei tuntunut lainkaan luonnolliselta. Koitin varovasti ensin suomen kieltä, ja se tuntui hyvältä. Päätin, että se olkoon tämän albumin kieli, enkä ole päätöstä katunut päivääkään. Suomen kieli on hyvin kaunis ja monimuotoinen, oli ihanaa kirjoittaa suomeksi.”

Kerrot, että Ikuisuus on albumi yksinäisyydestä. Koetko olevasi edelleen yksinäinen?

”Luulen että kaikki ihmiset kokevat yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta. Ne ovat hyvin inhimillisiä ja normaaleja tunteita, mutta niistä puhutaan vähän. Tuntuu, että niissä on jotain ’noloa’. Elän yksin, joten koen yksinäisyyttä usein. Kaikki asiat pitää hoitaa itse, juhlista menee kotiin yksin eikä iltaisin ole ystävää, kenen kanssa puhua päivän tapahtumista. Ulkopuolisuuden tunnetta aiheuttavat lähinnä sosiaaliset normit, eivät ystäväni tai perheeni.”

Oliko sinulla erityisempiä musiikillisia referenssejä sen suhteen, millaista musiikkia halusit soolona tehdä?

”Alun perin ajattelin, että teen pianolevyn, ilman laulua. Mutta eihän siitä tullut mitään, rupesin laulamaan kaikkien aihioiden päälle. Päämääränäni oli tehdä jotain orgaanista ja henkilökohtaista. Jotain pientä!”

Olet puhunut syöpätaistelustasi avoimesti julkisuudessa. Kuinka voit?

”Tällä hetkellä vointi on sen suhteen ollut tasainen jo kohta kolme vuotta. Tilanne on seurannassa. Jos tilanne muuttuu, tullee uusi hoitosuunnitelma.”

Lisää luettavaa