Nuoret ja raikkaat: Pelko

Paskoja runoja päiväkirjassa.
24.5.2017 16:44

Nuoria, raikkaita ja rakastuttavia. Sellaisia artisteja ja yhtyeitä maassamme on monia, etkä ehkä ole koskaan kuullutkaan heistä. Vielä.

Kitaristi-laulaja-biisintekijä Niilo Tenkasen, laulaja-basisti-biisintekijä Saara Kemppaisen ja rumpali Marko Virran muodostama, vuonna 2014 perustettu helsinkiläinen rocktrio tottelee nimeä Pelko.

”Kun ei ollut vielä kotistudiota, askartelin rummut keittiön tuolista ja muusta sälästä.”

Tenkanen valottaa:

Ajauduin noin 14-vuotiaana bänditreeneihin, joissa mulle lykättiin käteen skeba ja sanottiin, että opettele soittamaan. Niin mä sitten opettelin. Tosta lähtien oon myös tehnyt omia biisejä. Ekan netissä julkaisemani kappaleen kirjoitin lukiossa; kun ei ollut vielä kotistudiota, askartelin rummut keittiön tuolista ja muusta sälästä. Sittemmin oon tehnyt biisejä muutamalle omalle bändille, joista Pelko on viimeisin ja kovaäänisin.

Musiikkinne on omien sanojenne mukaan ”synkkää mutta jorattavaa”, tarkemmin siis millaista?

Meidän biisit ei oo uusimman sinkumme nimestä huolimatta kovinkaan aurinkoisia. Yleensä ne kertovat ulkopuolisuudesta, syrjityksi tulemisesta ja traumoista. Tyylillisesti ollaan kai jonkinlaista vaihtoehtorockia. Viime aikoina mulle inspiraatiota ovat tarjonneet muun muassa Suede sekä The Jesus And Mary Chain, mutta en osaa yhtään sanoa, kuinka paljon nuo meidän musiikissa kuuluvat.

Kemppainen jatkaa:

Mun tausta on enemmän tuolla vanhan hyvän oudon suomirockin puolella, Sielun Veljiä, CMX:ää ja vastaavaa, mutta tällä hetkellä fanitan kaikista musantekijöistä ehdottomasti eniten Ristoa. Mua ajaa biisien tekemiseen itsetutkiskelu, päiväkirjanikin on nykyään täynnä paskoja runoja, joista sitten aina joskus jalostuu kaunistakin tekstiä.

”Tein musiikkia pitkään ajattelematta, että olisin oikeasti joku musantekijä.

Tein musiikkia pitkään ajattelematta, että olisin oikeasti joku musantekijä. Pelon myötä tajusin, että pöytälaatikkokehitelmissäni onkin paljonkin potentiaalia ja nyt teen tätä ihan tosissani. Onneksi mun ja Niilon musiikilliset näkemykset ovat hyvin samanlaisia keskenään.

Nuorissa ja raikkaissa Pelolta kuullaan Tenkasen jo sivuama, Kemppaisen kynästä alkunsa saanut tuore single Aurinko.

Aurinko on yllättävänkin juonellinen mun biisiksi. Kappaleessa yhden ihmisen koko elämä kuluu toisen odottamiseen, eivätkä seuraukset ole kivoja. Tätä soittaessani näen aina auringon siivilöimän huoneen, josta puhuja voisi lähteä pois, muttei kuitenkaan koskaan lähde  kaikki näyttää olevan hyvin, vaikkei ole. Aika moni biiseistäni kertoo riippuvuussuhteista ja vallasta toiseen. Toinen tulkinta toki on, että tää kappale kertoo zombeista: ”Et olekaan kuollut kun palaat kotiin!” Jokainen päättäkööt, Kemppainen pohjustaa.

Haluttiin, että Auringossa kuuluisi se energia, mikä meillä on livekeikoilla. Sen vuoksi hiottiin biisiä studiossa ihan huolella. Vielä masterointivaiheessakin pidettiin huoli, että kitarat lyövät korville tarpeeksi kirpeinä, Tenkanen summaa.

Nuoret ja raikkaat – Pelko: Aurinko

Mitäpä tämän jälkeen?

Aurinko ei ollut ainoa sinkku, jota tehtiin studiossa. Toinenkin biisi on jo valmiina ja siihen tehdään myös video, joka julkaistaan kesällä. Kesällä mennään myös takaisin studioon nauhoittamaan lisää kappaleita, joten loppuvuodesta on varmaan tulossa ainakin vielä toinen video sekä mahdollisesti ep. Nyt meistä tuntuu vihdoin, että oma soundi on alkanut löytyä, se antaa hirveästi intoa luoda aina vain enemmän, Niilo Tenkanen tuumaa.

Pelko on:

Saara Kemppainen (laulu ja basso)
Niilo Tenkanen (kitara ja laulu)
Marko Virta (rummut)

Orkesterin aiemmin viraaliksi päästämään materiaaliin (muun muassa vuoden 2016 Ei paluuta -ep:seen) pääset tutustumaan täällä.

Kaikkien Nuoret ja raikkaat -sarjassa esiteltyjen artistien ja yhtyeiden pariin suhautat tästä.

Jos tiedät, kuka artisti tai mikä bändi olisi sekä nuori että sopivalla tavalla raikas, vinkkaa ihmeessä asiasta meille:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Kuuntele ja seuraa myös vuoden 2017 Nuoret ja raikkaat -soittariamme:

Lisää luettavaa