STUDIOSSA 5/7: Absoluuttinen Nollapiste

19.7.2012 20:16
Kesä on toimeliasta aikaa lukemattomille rockyhtyeille. Soundi kiersi katsomassa, millaisia levyjä studioiden uumenissa parhaillaan valmistuu. Julkaisemme jutun netissä osa kerrallaan kesän kuluessa. Koko jutun pääset lukemaan heti hakemalla kaupasta kesä-Soundin 6-7/2012.

Kesä on toimeliasta aikaa lukemattomille rockyhtyeille. Soundi kiersi katsomassa, millaisia levyjä studioiden uumenissa parhaillaan valmistuu. Julkaisemme jutun netissä osa kerrallaan kesän kuluessa. Koko jutun pääset lukemaan heti hakemalla kaupasta kesä-Soundin 6-7/2012.

OSA 5: ABSOLUUTTINEN NOLLAPISTE

Albumin nimi tai työnimi?
Lammasooppera

Mahdollinen referenssilevy?
Tommy ja Jesus Christ
Superstar

Tärkeät taustahahmot?

Nauhoituspaikka?
Kuu-studio (Helsinki)

Ilmestymisajankohta?
Lokakuu (kokonaisuuden toinen osa ilmestyy syksyllä 2013)

ITÄISESSÄ HELSINGISSÄ SIJAITSEVAN Kuu-studion kello lyö jo kahtakymmentä, mutta työpäivän on määrä jatkua vielä tuntikausia. Absoluuttisen Nollapisteen odotetun Lammasooppera-teemakokonaisuuden nauhoittaminen on kuumimmillaan ja se tekee työskentelyrupeamista varsin mittavia. Juuri tänään tulessa on monissa liemissä keitetty solisti Erkki Seppänen (KYPCK, Dreamtale), joka toimii eräänä pitkäsoittojen tarinan päähenkilöistä.

Absoluuttisen Nollapisteen takavuosilta löytyy kiitetty teema-albumi Suljettu, mutta Lammasoopperan myötä bändi hyppää kokonaan uusiin ulottuvuuksiin. Kuunnellaanpa vähän.

– Levyjen kertomus etenee aikajanalla, takaumia ei harrasteta. Tapahtumapaikkoja sekä henkilöitä on toki useampia ja tarinaa kuljettavilla kertojilla on omat äänensä. Erkki on lammas, eräs päähenkilöistä, Vesalan Paulan toimiessa naispuolisena hahmona. Mukana on myös esimerkiksi paimen sekä kertomusta eteenpäin vievät kaksi kuoroa: tapahtumia seuraileva kuoro ja voivotteleva kuoro. Jälkimmäinen haluaisi auttaa, mutta se kykenee vain voimattomana päivittelemään sivusta. Itse taas toimin taustakertojana, laulaja Tommi Liimatta kertoo.

– Tarinassa ei liikuta nykypäivässä vaan hieman tulevaisuudessa. Mitään maita tai paikkoja ei mainita nimeltä, mutta siellä ollaan muun muassa Pohjoismaissa, jossakin eteläisemmässä paikassa ja välillä vaihdetaan planeettaakin.

Lammasoopperan alkuperäinen idea kantaa melkein kymmenen vuoden taakse.

– Alkuperäinen ajatus tuli maaliskuussa 2003, jolloin kirjoitin tarinan ensimmäisen version. Tajusin, että käsissä on romaani, elokuvan käsikirjoitus tai teemalevy. Lammasooppera oli kuitenkin vielä kehitysvaiheessa, joten teimme ensin muun muassa Mahlanjuoksuttajan. Tekstin alkuperäinen työversio oli satojen sivujen mittainen, mutta lopullisessa libretossa on 35 sivua, Liimatta sanoo.

– Jossakin vaiheessa tajusimme, ettei tarina mahdu mitenkään yhdelle cd:lle, vaikka emme mässäilekään millään pitkillä instru-osuuksilla. Puolisentoista tuntia tämä kahdelle cd:lle levittäytyvä musiikillinen tarina – tai kuunneltava elokuva – kaikkiaan kestää.

Kuu-studio on tullut kovin tutuksi Lammasopperan työstämisen aikana.

– Äänitykset alkoivat viime heinäkuussa, helvetillisen sovitushomman jälkeen, ja sessioita on ollut sen jälkeen kuukausittain. Julkaisun ajankohtaa on siirretty eteenpäin sitä mukaa, kun olemme hahmottaneet urakan valtavuuden. Suljettu muuten ilmestyi tuplavinyylinä tuossa keväällä ja huomasin kansitiedoista, että albumi on tehty kahdeksassa päivässä, ihmettelee Liimatta.

Kohta Liimatta ja basisti Aake Otsala esittelevät levykokonaisuuden avaavan Alkusoiton. Lyhyen intron jälkeen kuuluva klassinen progressiivinen musiikki saa seurakseen useita kitarasooloja – sekä kuoron, jota ei ole vielä nauhoitettu.

– On ollut todella mahtavaa säveltää musiikkia sanoitusten alle, taas vaihteeksi. Onkin turha odotella mitään kovin perinteisiä popkappaleen rakenteita, laulaja naurahtaa.


Teksti ja kuvat: Timo Isoaho

Lisää luettavaa