ALAVALA: Minuntai

ALAVALA
Minuntai
Playground

Entisistä Tiktak- ja nykyisistä Amoral-vaikuttajista koostuva Alavala esittää toisella albumillaan akustisvetoista poppia. Kolmihenkiseksi kutistunut yhtye on sittemmin vaihtanut myös ilmaisukielensä englannista suomeen. Emilia ”Emppu” Suhosen triolle säveltämät ja sanoittamat kappaleet tihkuvat yleisen ja yksityisen välillä liukuvia, tietoisuutta moukaroivien tunnemöykkyjen säröttämiä tuokiokuvia. Teksteissä parhaiten toimii vaikutelmavetoinen haaveilevuus (Ollaan lintuja). Eniten hapuilua esiintyy metafora-osastolla − esimerkiksi narsismitutkielmamainen Rautamieli vaatisi rajatumpaa fokusta puhutellakseen tarkoituksenmukaisesti.

Vaikka Minuntailta ei sävellyksellisesti yhtään Secret Whale -debyytin (2012) Trying Gamen tasoista biisiä löydykään, on Alavalan kakkosen seesteisen uhmakas kokonaisuus epäilemättä edeltäjäänsä eheämpi. Sen ongelmana on armoton vertautuminen maamme lukuisiin samoilla pelimerkeillä operoijiin. Ongelma ratkeaa, mikäli Alavala saa nostettua rimansa pysyvästi visioltaan kirkkaan ja kauniin kuulaana soljuvan Sanojen jälkeen -singlen tasolle.


Tavoitimme Alavalan laulaja-kitaristi Emppu Suhosen kommentoimaan bändin kuulumisia miehistönvaihdosten ja tuoreen Minuntai-albumin tiimoilta.

Vuosi sitten syksyllä rumpalinne Tyko jätti yhtyeen. Miten musisointi on sittemmin sujunut?

− Tykon lähdöstä aukesi yllättäen ihan uudet musiikilliset suunnat, kun hiffattiin, että nyt jos koskaan voi tehdä ihan mitä tahansa ja muun muassa tiputtaa rumpujen rinnalla kilpailevat Marshall-stäkit pois. Haapalan hampuusille siis iso halaus − hän toimi tietämättään ison lumipallon alkusysäyksenä.

Mikä sai teidät siirtymään suomen kielen pariin, voidaanko Alavalasta ja Tiktakista puhua samassa lauseessa?

− Mielestäni Tiksut ja Alavala on musiikillisesti edelleen eri maailmoista, vaikka kieli on nyt sama. Noosu ja Masi kannusti mua tekstittämään suomeksi, joten lopulta rohkenin! Suomen kieli sopii myös tohon nykyiseen stailiin luontevammin ja on helposti lähestyttävämpää.

Mikä ihme on Minuntai?

− Hehe, eiks se aukeakaan ykkösellä? Minuntai on viikon kahdeksas päivä ja samalla henkinen tila, joka on vain sinua itseäsi varten: sun näköinen, kuuloinen ja sitä, mitä juuri sinä kulloinkin tarvitset. Kaikilla on varmaan oma minuntai. Tää on meidän.