RANDY NEWMAN: The Randy Newman Songbook Vol. 1

RANDY NEWMAN
The Randy Newman Songbook Vol. 1
Nonesuch

Miljoonansa Randy Newman on ansainnut elokuvasäveltäjänä, mutta popin historiaan hän silti jää nerokkailla lauluillaan. Nonesuch on nyt tehnyt Newmanille saman kuin Joni Mitchellille vuosi sitten, eli saatuaan mittavan katalogin luoneen veteraanin talliinsa levy-yhtiö pistää tämän ensi töikseen levyttämään uudelleen suurimpia hittejään. Mutta siinä, missä Jonin Travelogue koostui yltäkylläisin sovituksin kierrätetyistä tutuista sävelmistä, on Randy Newmanin lauluaarteistoa lähdetty lähestymään aivan eri keinoin: studiossa on työtään tuottaja Mitchell Froomin johdolla tehnyt vain säveltäjä ja sanoittaja itse – Randy Newman on istahtanut pianon ääreen, soittanut ja laulanut. Koruttomasti ja intiimisti.

Asetelma toimii aivan yhtä hienosti kuin vuonna 1971 ilmestyneellä konserttitaltioinnilla Randy Newman/Live. Newmanin älyllisen pisteliäät sanoitukset tuntuvat heräävän parhaiten eloon silloin, kun hänen kieltämättä kapea-alainen, mutta sarkastisen toteava lauluilmaisunsa ei joudu kilpailemaan koukeroisten sovitusten kanssa.

Lauluntekijänä Randy Newman on siitä harvinainen, että hän tähtää suoraan kuulijan päähän eikä – niin kuin useimmat – sydämeen. Kukapa muu pystyisi kirjoittamaan yhtä terävän satiirisesti orjakauppiaasta (Sail Away), Jumalan julmuudesta (The God's Song), perversioista (You Can Leave Your Hat On) tai sarjamurhaajasta (In Germany Before The War)?

Viime aikojen tapahtumat osoittavat myös, kuinka oikeassa Randy Newman olikaan, kun hän jo aikoja sitten ruoski yhdysvaltalaisen ulkopolitiikan omahyväistä typeryyttä laulussaan Political Science: "Asia's crowded and Europe's too old/Africa is far too hot/And Canada's too cold/And South America stole our name/Let's drop the big one/There'll be no one left to blame us/We'll save Australia/Don't wanna hurt no kangaroo/We'll build an all American amusement park there/They got surfin', too."