RANDY NEWMAN: Songbook Vol. 2

RANDY NEWMAN
Songbook Vol. 2
Nonesuch

Randy Newman jatkaa suoraan siitä, mihin kahdeksan vuotta sitten jäi, kun Laulukirja Ykkönen saa seuraajakseen Laulukirja Kakkosen. Mikään ei ole muuttunut – paitsi biisit.

Yhä Randy Newman levyttää yksin. Livekeikkojensa tapaan hän säestää itseään pianolla ja laulunsa hän vetäisee sillä samalla tyylillä kuin ennenkin. Kuulijan mieleen saattaa useampaan otteeseen nousta vanha suomalainen sananlasku: ”Äänellään se variskin laulaa!”

Randy Newmanin ilmaisuvoimaista pianonsoittoa on yhtä nautinnollista kuunnella kuin ennenkin, ja hänen jutusteleva laulutyylinsä nostaa ytimekkäät tekstit pääosaan. Kuitenkin jopa tällaisen vanhan fanin on myönnettävä, että hänen kapea-alainen lauluäänensä, jota vuodet eivät ole hellästi kohdelleet, kuulostaa monen korvissa luotaan työntävältä raakkumiselta.

Laulukirjastonsa tuoreimpaan osaan on maestro koonnut sävelmiään peräti viideltä vuosikymmeneltä. Upeimmat tulkinnat saavat osakseen hykerryttävän ironinen My Life Is Good sekä Kingfish ja Baltimore, kaksi upeata laulua aina ajankohtaiselta, populistista politiikkaa monipuolisesti tutkailevalta Good Old Boys -albumilta (1974).

Randy Newman on popmusiikin tarkkavaistoisimpia novellisteja, mutta tätä albumia voi suositella vain miehen vanhoille faneille.