Mitkä albumit ovat tehneet J.A. Mäkeen erityisen vaikutuksen? Radiopuhelimet-laulaja listaa elämänsä soundit

Soundin 9/23 Elämäni soundit -palstalla käydään läpi Radiopuhelimien keulakuvan J.A. Mäen lempilevyjä. Asko Alanen toimittaa.
26.10.2023 11:19

Laulaja Jyrki Anselmi Mäen valmistellessa kolmatta soololevyään viimesyksyisen Syys-albumin jatkoksi Radiopuhelimet mellastaa vahvan 16. bändilevyn merkeissä ympäri maata. Radiopuhelimet-albumi on jalostunut Jarno Mällisen treenikämpälle tuomien kiivaiden riffien ja nykyään demojenkin pohjalta yhdessä mietityiksi kappalerakenteiksi ja sanoitusideoiksi. Soololevyillä Jyrki operoi pitkälle kahdestaan Ossian Marttalan (Zacharius Carls Group) kanssa ja tuo yhteistyöhön kappaleitaan Puhelimia edeltäneeltä EiEi-bändin ajasta aivan uusiin sävelmiin.

– Kolmannesta sooloalbumista tehdään jo enemmän bändilevyä, Jyrki ennakoi. – Treenataan ja äänitellään kokoonpanon kanssa kimpassa. Biisit lähtee aina mun sanoituksista ja biisi-ideoista, joita Ossianin kanssa sovitellaan ja suunnitellaan niin, että ne on aika valmiita, kun aletaan bändin kanssa soitella. Ja toki soittajat tuovat siihen oman lisänsä.

– Vaikka tekotapa on erilainen, en koe soolojen ja bändilevyjen kesken mitään kisailua. Sekin, että olen kiinnostunut kehittämään laulutapaani, rikastuttaa kumpiakin levytyksiä. Nykyään osunkin paremmin nuottiin Radiopuhelimien biiseissä. Selvä yhteinen tekijä on myös genrevapaus, että ei olla kovin ahdasmielisiä, vaan usein varta vasten murretaan niitä rajoja. Tässä selitys siihen, että myös Radiopuhelimien yleisö on laajentunut jo kolmessa sukupolvessa niistä alun hc-festareista.

– Radiopuhelimissa on alusta asti se visio, mikä on meistä kaiken rokkihomman ydin. Ettei akustisillakaan keikoilla tehdä mitään nuotiopiirimusaa ja ne iskut ja rytmit toimii jousisoittimillakin. Sanoituksissa ei ole aikaan sidottuja suuria teemoja tai päivän henkilöitä, joten ajan henki on vaistonvaraista. Nythän Jarnolla on taas uusia riffejä, joten seuraavaan bändilevyynkin ryhdytään pian. Levytysten rinnalla piirrän parhaillaan puhtaaksi uutta 180-sivuista sarjakuvateostani.

LEVY, JOKA TUO MIELEEN MUISTOT VARHAISVUOSISTA
500 kg Lihaa

Etkös ole ihmisparka
”Albumi tuo monella tapaa mieleeni 1980-luvun alun, mutta on kestänyt ajattomana teoksena. Kauko Röyhkän ensilevy Steppaillen oli ahkerassa kuuntelussa, sittemmin myös Maritta Kuulan kaikki albumit. 500 kg Lihaa -yhtyeessä soitti Oulun underground-tähdistöä, alkuperäisen Nartun ja Leo Bugarilovesin jäseniä ja XBÖÖ:n ’Löllö’.”

YouTube video

LEVY, JOKA HERÄTTI INNOSTUKSEN MUSIIKKIIN
Little Richard

Lucille And Other Classic Tracks
”Kun poikasena kuuntelin radiosta musiikkia, kaikki kelpasi ja kiinnosti. Noin 10-vuotiaana kuulin järisyttävän hurjan esityksen, jonka kruunasi säästelemätön laulutapa. Sain selville, että se oli Little Richardin Tutti Frutti. Silloin todella tiiviissä kuuntelussa oli Hurriganesin Roadrunner. Se oli menoa.”
YouTube video

ALBUMI, JOKA KYTKEYTYY ENSIMMÄISEEN BÄNDIINI
Captain Beefheart

Doc At The Radar Station
”Oululaisen Juha Valpun Kerjäläisarmeija voitti Rockin SM-kisan 1981. Hän haki uutta lähestymistapaa musiikkiin innoituksenaan Captain Beefheart. Juha etsi uuteen bändiin laulajaa, sanoittajaakin. Menin koelauluun, ja niin bänditoimintani alkoi. Radiopuhelimissa kävi ilmi Beefheartin olevan myös suuren diggailun kohde.”
YouTube video

LEVY, JOKA KYTKEYTYY RADIOPUHELIMIEN PERUSTAMISEEN
Iggy And The Stooges

Fun House
”Stooges oli yksi monista yhteisistä suosikeista. Soitimme alkuaikoina tältä albumilta löytyvää Loose-biisiä muutamalla keikallakin. Harmi ettemme koskaan tajunneet tallentaa tuota versiota, nythän se olisi kiintoisaa kuultavaa.”
YouTube video

ALBUMI, JONKA LÖYSIN BÄNDIKAVERIN KAUTTA
James Brown

In The Jungle Groove
”Toki James Brown oli artistina tuttu ennestään, mutta joskus 1980-luvun lopulla Mällinen kertoi innostuksestaan Brownin 1960–70-lukujen taitteen tuotantoon ja kehui tätä kokoelmaa. Tämä ilmestyi samana vuonna 1986, kun Radiopuhelimet perustettiin.”
YouTube video

ALBUMI, JOKA ON INNOITTANUT SOOLOLEVYJEN TEKOON
Velvet Underground

Velvet Underground With Nico
”Kaikki kuultu musiikki vaikuttaa omaan musiikin tekemiseen. Jossain kohtaa täytyy mainita Velvet Undergroundin ensialbumi, banaanikantinen. Lou Reedin Berlin iski myös tajuntaan. Ja kaikki mitä olen Nina Simonelta kuullut. Se maaginen läsnäolo, esitti hän sitten omia tai muiden biisejä.”
YouTube video

LEVY, JOKA SOI SARJAKUVIA TEHDESSÄ
David Bowie

Low
”Sarjakuvia piirrän hiljaisuudessa luonnostelu- ja käsikirjoitusvaiheessa. Puhtaaksi piirtäessä, tussatessani, voin soittaa ambientia. Pidän Bowien ja Enon Berliinin kauden musiikillisista maisemista. Kuvia tehdessä musiikki ei saa häiritä keskittymistä, mutta parhaimmillaan se tukee tunnelmaa ja luomista.”
YouTube video

LEVY, JOHON PALAAN AINA UUDESTAAN
Isokynä & Orfeus

Musiikkia
”Joka kevät herää tarve kuunnella kolmea albumia. Johtunee huhtikuun valosta. Musiikkia kansitaiteineen on tunnelmaltaan omanlaisensa teos. Kinksillä on ns. tärkeämpiäkin levyjä, mutta divarilöytöni Sleepwalker on läheisin. Divarista löytyi myös Charlie Parkerin 1950-luvun levytyksiä, mukana muuan Miles Davis.”
YouTube video

Teksti: Asko Alanen
Artikkeli on julkaistu Soundissa 9/23.