Tarkkailuluokka | Juhlat: Melankoliaa, lohtua ja tekstien kääntelyä

"Heti seuraavana päivänä Arttu lähetti mulle pöytälaatikostaan muutaman aihion, joista tartuin yhteen. Menin Töölönlahden jäälle kävelemään, oli törkeen kylmä päivä. Kuljin siellä ja kirjoitin meidän ekan biisin."
28.10.2019 17:29

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

Helsinkiläisen Juhlat-yhtyeen musiikissa vaihtoehtopopin kaihoisat sävyt sekoittuvat heleästi soiviin kitaroihin, raikkaaseen näkemykseen indie rockista ja klassisesta musiikista tempun jos toisen omaksuneisiin piano-osuuksiin.

Juhlat muodostavat laulaja-kosketinsoittaja Oona Laine, basisti Simo Loikkanen, kitaristi Arttu Kuoppa ja rumpali Eero Tarmio. Laineen tausta on lapsesta lähtien klassisessa musiikissa pianon ja kuorolaulun puolelta, Loikkanen aloitti bassonsoiton lukioikäisenä ja päätyi opiskelemaan sitä yliopistoon asti, Kuoppa ja Tarmio ovat soittaneet lukuisissa yhteisissä yhtyeissä ala-asteelta saakka.

Mutta miten Juhlat sai alkunsa?

– Oltiin Eeron kanssa kaljalla Janoisessa Lohessa Töölössä ja parin imperial stoutin jälkeen kysyin, että pitäiskö taas perustaa bändi. Olin just muuttanut Helsinkiin ja halusin soittaa taas kitaraa ja tehdä itse musiikkia bändissä, Arttu Kuoppa kuvailee.

Tarmio kannatti ajatusta ja kysyi heti Lainetta ja Loikkasta mukaan. Hän muistelee Oonan innostuneen välittömästi, kun taas basistin ensimmäinen kysymys oli, että ”paljonko siihen menee aikaa”.

– Mä jotenkin tiesin heti, että tästä tulee kova! Heti seuraavana päivänä Arttu lähetti mulle pöytälaatikostaan muutaman aihion, joista tartuin yhteen. Menin Töölönlahden jäälle kävelemään, oli törkeen kylmä päivä, Laine muistelee ja jatkaa:

– Kuljin siellä ja kirjoitin meidän ekan biisin, Emme kadonneetkaan, melodian tekstiin, joka puolestaan oli mun pöytälaatikosta. Muutama päivä tästä meillä oli jo ekat treenit, jossa soitettiin sitä biisiä. Emme kadonneetkaan päätyi myös meidän ekalle kasetille ja on vahvasti mukana keikkasetissä edelleen.

Laineen mukaan iso osa sen biiseistä on jatkossakin sävelletty niin, että kitaristi Kuoppa on säveltänyt harmoniapohjan ja lähettänyt sen sitten Laineelle. Laulaja on puolestaan säveltänyt melodian ja kirjoittanut tekstin. Nykyään Juhlat soittaa myös biisejä, jotka Oona on tehnyt alusta asti kokonaan.

Nelikko julkaisi ensimmäisen albuminsa Juhlat menneenä keväänä kasetilla. Spotifysta levyä et ainakaan toistaiseksi löydä, mutta voit ottaa nyttemmin jo loppuunmyydyn julkaisun Bandcampin kautta.

Kun bändi perustettiin, jäsenet kokosivat referenssisoittolistan, jolta löytyi muiden muassa Soita mulle -ajan Reginaa, The War On Drugsia, Jon Henleyn Boys of Summer ja Tavaramarkkinoiden Kevät.

– Noiden muodostamasta nelikentästä saa aika hyvän kuvan Juhlien meiningistä, toteaa Eero Tarmio.

– Mulle Juhat on yhä enemmän ja enemmän sellanen toiveiden tynnyri, johon kaikki vaan kaataa ideoita eikä pelkää sitä, mihin se voi viedä, Arttu Kuoppa lisää.

”Heti seuraavana päivänä Arttu lähetti mulle pöytälaatikostaan muutaman aihion, joista tartuin yhteen. Menin Töölönlahden jäälle kävelemään, oli törkeen kylmä päivä. Kuljin siellä ja kirjoitin meidän ekan biisin.”

– Meillä on ne referenssit, mut niitä ei kurinalaisesti noudateta. Se musiikki ottaa aina oman suuntansa, Simo Loikkanen huomauttaa.

Mutta löytyy sitä inspiroivaa musiikkia myös uuden musiikin puolelta. Oona Laine heittää kehut bändin oman sukupolven edustajille.

– Uusista kotimaisista bändeistä me kaikki ollaan oltu sairaan innoissamme Radio Supernovasta ja sen debyyttilevystä ja esimerkiksi Ghost Worldista. Mut kyllä se setämusa inspiroi myös.

Eero Tarmio kertoo, ettei bändillä ole koskaan ollut musiikkia tehdessään mielessään mitkään trendit, mutta nostalgiseksi tai retroksi hän ei sanoisi Juhlia. Ei pätkääkään.

– Mua ja Oonaa ainakin säveltäjinä yhdistää se, että kumpaakin miellyttää hyvät harmoniat. Mua inspiroi myös sellanen melankolinen, mutta lohdullinen musiikki, Arttu Kuoppa kuvailee.

– Mua inspiroi kaikki iso ja maksimaalinen, kuten Kanye Westin My Beautiful Dark Twisted Fantasy tai The Stoogesin Raw Power, Simo Loikkanen heittää vastapallona.

– Tekstipuolella mua inspiroi tosi moni lyyrikko, esimerkkeinä mainittakoon Anni Sinnemäki ja Bruno K. Öijer. Mulla on monia erilaisia lyriikankirjoitustekniikoita lähtien siitä kliseestä, että teksti vaan putkahtaa päähän päätyen siihen, että luen jotain runoa ja analysoin sen sanaluokkia ja kääntelen niistä kokonaan uuden tekstin, Oona Laine pohtii.

Seuraavan kerran Juhlia voi todistaa livenä Lepakkomiehessä Mellow Wavesin ja Keidas-yhtyeen kanssa 13.11. sekä Bar Loosessa 22.11. Ninni Forever Bandin ja Hulda Huiman & Hitaiden Sekuntien kanssa.  Lisää Juhlien kuulumisia voit löytää yhtyeen Facebook-sivuilta.

Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalle? Ilmianna heidät meille seuraavalla kaavakkeella:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Ota myös haltuun Soundin Tarkkailuluokka-soittolista, jolta löydät (lähes kaikki) sarjassa esitellyt artistit siististi yhdessä paketissa:

Lisää luettavaa