Tarkkailuluokka | Eetu Kujala: ”Jos kävelee auringon päällä, niin jalat voi vaikka sulaa”

"Yritin aina tehdä kappaleen, joka kuulostais jotenkin samanaikaisesti vähän kaikilta mun lempibändeiltä ja kuvittelin tavallaan, että se olis jonkun muun bändin biisi, eli jotain mitä voisin ite kuunnella jos tulis jossain vastaan", kuvailee Eetu Kujala ensimmäisiä kirjoittamiaan kappaleita.
Tiia Asikainen

"Suurin osa ekoista biiseistä oli tietty ihan paskoja, niin kun on vieläkin, mutta ne huonot biisit täytyy saada aina pois alta ennen kun tulee jotain siistiä."

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

Harva artisti Suomessa yhdistelee juuri nyt rockia, hiphopia ja elektronista musiikkia yhtä omaehtoisella ja -leimaisella otteella kuin turkulainen Eetu Kujala. Pian 25-vuotias esiintyjäperheestä ponnistava artisti kertoo musiikkifaniutensa alkaneen varhain ja miehen kertomuksesta on aistittavissa, että kiinnostus genrerajojen yli hyppimiseen syntyi nopeasti.

– Muistan kun faijan kanssa metsästettiin Linkin Parkin Meteora-levyä ympäri Turkua, kun se oli julkaisupäivänä lähes joka kaupasta loppu. Joskus samoihin aikoihin perhetuttujen poika näytti mulle jotain 90-luvun hiphopia ja mietin, että miten joku musa voi kuulostaa näin siistiltä. Samoin kävi kun sain isosiskon kaverin ansiosta tietää, että Red Hot Chili Peppers on olemassa, Kujala kuvailee musiikillisia lähtökohtiaan.

Kitaristina Kujala on monien ikätovereidensa tavoin Ultimate-guitar.comin ja ”parin kaverinsa” kouluttama. Biisinteon hän puolestaan aloitti taltutettuaan kuusikielisen ja tajuttuaan Garagebandin mahdollisuudet.

– Yritin aina tehdä kappaleen, joka kuulostais jotenkin samanaikaisesti vähän kaikilta mun lempibändeiltä ja kuvittelin tavallaan, että se olis jonkun muun bändin biisi, eli jotain mitä voisin ite kuunnella jos tulis jossain vastaan, Kujala kertoo ensimmäisistä kirjoittamista biiseistään ja toteaa perään perisuomalaisen vaatimattoman jälkihuomion:

– Suurin osa ekoista biiseistä oli tietty ihan paskoja, niin kun on vieläkin, mutta ne huonot biisit täytyy saada aina pois alta ennen kuin tulee jotain siistiä.

Sooloprojektinsa mies aloitti edellisen bändinsä Alisa’s Picturen lopetettua toimintansa vuosien 2016 ja 2017 vaihteessa. Kujala tiesi haluavansa rakentaa valmiiden biisiensä ympärille trion ja yhteistyökumppani vision toteuttamiselle löytyi tämän aiemman bändin rumpali Kauri Ruohosesta. Ruohonen on tuottanut Kujalan kummatkin levyt ja parhaillaan miksaa kolmatta.

– Kauri aka Perjantai4000 on ihan paras. En oo ikinä tavannu tyyppiä, joka olis samalla tavalla omistanut kaiken aikansa ja koko elämänsä musalle niin ku Kauri. Ihan sama mihin aikaan päivästä sille soittaa ja kysyy, että ’’mis oot’’ niin sieltä vastataan aina: ”studiolla”. Ja on ihanaa nähdä miten siitä on alkanu muodostumaan Kaurille ammatti, Kujala hehkuttaa ystäväänsä.

Kujalan ja Ruohosen ohella bändiin nimeltä Eetu Kujala kuuluu bassoa soittava Jonatan Snapir.

Soundin Tarkkailuluokka-soittolistalta Kujalan tuotannosta löytyy biisi Walking On The Sun, jota tehdessään Kujala halusi yhdistellä grungea, iskelmää, funkia, hiphopia ja elektronisia rumpusoundeja hieman The Prodigyn henkeen.

– Oli aluks vähän vaikeuksia saada biisin verse toimimaan, joten päätin koittaa vähän eksoottisempaa komppia ja tollasia Suuri Toivelaulukirja -sointuja. Bassolinja muodostui nopeasti niiden jälkeen ja sit se alkoi kuulostamaan biisiltä. Olin ehkä just niihin aikoihin soittanu jossain PMMP:n Rusketusraidat-biisiä, kun aloin tekemään tätä kappaletta ja huomaamattani vähän lainasin sen kertsin sointukiertoa omaan kertsiin, Kujala paljastaa ja heittää jatkoksi:

– Ja biisi kertoo siitä, että jos kävelee auringon päällä, niin jalat voi vaikka sulaa.

Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalle? Ilmianna heidät meille seuraavalla kaavakkeella:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Ota myös haltuun Soundin Tarkkailuluokka-soittolista, jolta löydät (lähes kaikki) sarjassa esitellyt artistit siististi yhdessä paketissa: