”Äänilevyn epätäydellinen äänentoisto vääristää musiikkia” – pitkän linjan äänittäjäguru moittii vinyylilevyjä tuoreessa kirjoituksessaan

Vinyylilevyt ovat viime vuosina eläneet varsinaista renessanssia musiikkiharrastajien keskuudessa. Niitä pidetään yleisesti cd-levyjä ja mp3-tiedostoja paremman kuuloisena, suurilta osin niiden analogisen lämmön vuoksi. Nyt kuitenkin Tekniikan Maailma -lehdessä satojen levyjen ja tuhansien keikkojen äänityksestä vastannut Mika Koivusalo jakaa hieman toisenlaista näkemystä aiheeseen.

”Miten on mahdollista, että jakelumedia muokkaa hallitsemattomalla, satunnaisella tavalla jo valmiiksi säädettyä äänitettä? Digimaailmassa tätä ei hyväksytä, miten se on sitten sallittua vinyylin kanssa?” Koivusalo kysyy ja toteaa ääneenlaadullisten ongelmien juontavan juurensa jo levyjen valmistusvaiheeseen: ”Kompromissit äänenlaadun suhteen alkavat jo vinyylilevyn kaiverrusvaiheessa tehtaalla.”

Miehen mukaan vinyylilevyä voikin vertailla laadullisesti kopiokoneen tuotokseen: ”Vinyylilevy on oikeastaan kuin perinteinen kopiokone. Ulos tulee enemmän tai vähemmän muuttunut, tarkkuudeltaan ja laadultaan alkuperäistä heikompi kopio.”

Käy lukemassa loput Koivusalon mietteistä Tekniikan Maailman sivuilta.