Stam1na kisailee Teosto-palkinnosta, Lordi-dokumentille komea tuki

13.2.2013 10:39

Kymmenennen kerran jaettavasta Teosto-palkinnosta kilpailee kuusi taideteosta. ”Viime vuoden parhaan sävelteoksen” arvonimestä kamppailevat seuraavat työt:

Frigg: Polka V (”Frigg virittää rohkeasti viulujen voimalla kansanmusiikkia tähän päivään. Yhtye tuo musiikkiinsa vaikutteita monista tyylilajeista muokaten ne oman kuuloisekseen. Kiihkeää nykypelimannimeininkiä, joka sotkee tanssijoiden jalat”).

Matthew Whittall: Dulcissima, clara, sonans (”Dulcissima, clara, sonans on osoitus Matthew Whittallin omaperäisestä ja soinnillisesti kiehtovasta nykymusiikki-ilmaisusta, joka on helppotajuista olematta kuitenkaan banaalia. Hildegard von Bingenin keskiaikaiset tekstit saavat teoksessa aistillisen, värikylläisen ja ajattoman sävelasun”).

Lightboxer: Lightboxer (”Lightboxerin rosoinen beat tarjoaa tuoreen näkökulman jazziin luoden tarttumapinnan koukuttavilla melodioillaan. Levy pureutuu syvälle afroamerikkalaisen rytmiikan ytimeen genrensä kaanoneita kuitenkaan liikaa seuraamatta”).

Stam1na: Nocebo (”Staminan Nocebo on kekseliäiden sävellysten, oivaltavien sovitusten ja haastavan lyriikan yhdistelmä. Levy tuo leikkisyydellään ja kantaaottavilla suomenkielisillä teksteillään raikkautta kotimaiseen metallimusiikkiin”).

Anna Eriksson: Mana (”Mana-levyllään Anna Eriksson tekee selkeän pesäeron aikaisempaan tuotantoonsa. Rohkean henkilökohtaiset tekstit esitetään iholle tulevan intiimisti mutta väkevästi. Mana on poikkeuksellisen vahvasti tekijänsä näköinen kokonaisuus”).

Lau Nau: Valohiukkanen (”Lau Nau kulkee omia polkujaan omaperäisen runollisessa maastossaan luoden tyylisuunnista piittaamatonta musiikkia. Laulut ovat herkkiä, paljaita ja satukirjamaisia. Levy synnyttää kuulijalleen voimakkaita emotionaalisia elämyksiä harkitun niukoin keinoin”).

Tämä arvostettu palkinto jaetaan 1–4 teokselle tai teoskokonaisuudelle ja palkintosumma on enintään 40000 euroa. Jos palkinnon saa vain yksi teos tai teoskokonaisuus niin palkinnon suuruus on 25000 euroa.

Keväällä 2014 ilmestyvä Lordi-dokumentti on puolestaan saanut Suomen elokuvasäätiöltä tukea peräti 120000 euroa. Puolitoistatuntisen dokumentin kokonaisbudjetti liikkuu puolen miljoonan euron hujakoilla.

Teoksessa nähdään ”arkistomateriaalia” Tomi Putaansuun (Mr. Lordi) lapsuudesta ja Lordi-yhtyeen syntyvaiheista. Dokumenttia on kuvattu esimerkiksi Suomessa, Manner-Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Lordin tulevalta albumilta lohkaistu singlebiisi The Riff soi tässä alla:

Lisää luettavaa