Yle: Teoston edustaja arvioi plagiointitapausten lisääntyvän tulevaisuudessa – ”Harrastuksena musiikkia tekevät eivät aina ymmärrä kaikkia tekijänoikeudellisia hienouksia”

Teoston Jennah Vainio sanoo yleisön myös ilmoittavan plagiointiepäilyistä aiempaa herkemmin.
12.11.2018 12:24

Yleisö ilmoittaa Teostolle plagiointiepäilyksiä entistä hanakammin ja tapausten määrän arvellaan tulevaisuudessa kasvavan entisestään, toteaa Ylen haastattelema Teoston edustaja Jennah Vainio.

Vainion mukaan yleisöltä tulleita plagiointiepäilyjä selvitetään vuosittain reilut 30 tapausta, mutta lähes 99 prosentissa ei tehdä jatkotoimenpiteitä. Teosto ei selvitä mahdollisia plagiointeja pelkän yleisövihjeen perusteella, vaan ainostaan, jos plagioinnin kohteeksi joutunut osapuoli ottaa yhteyttä. Jatkokäsittelyyn menee vuodessa vain muutama tapaus.

”Se on hienoa, että ihmiset ovat hoksanneet, että musiikki ei ole ilmaista höttöä, jonka voi vain ottaa. Kappaleen tekeminen on ollut monelle säveltäjälle, sanoittajalle ja sovittajalle kovan työn takana”, Vainio toteaa ja arvelee teknologian kehittymisen lisäävän musiikintekijöiden ja sitä myötä myös plagiointiepäilyjen määrää.

”Hyvin moni voi tehdä musiikkia. Harrastuksena musiikkia tekevät eivät välttämättä aina ymmärrä kaikkia tekijänoikeudellisia hienouksia ja silloin voi käydä vahinkoja.”

Aihe on nyt ajankohtainen Somero-lehden uutisoitua viime viikolla, että Rauli ”Badding” Somerjoen Kuihtuu kesäinen maa olisi plagiaatti unkarilaisesta Minden Ember Boldog Akar Lenni -kappaleesta. Suoraan tähän tapaukseen Vainio ei ota kantaa eikä Teostolla ole juridista asemaa ratkoa tapauksia – sen asiantuntijaraati toimii vain plagiaatin todentajana ja neuvoa-antavana elimenä.

Lue Ylen alkuperäinen uutinen täältä.

Lisää luettavaa