Hieman harvinaisempi plagiointitapaus: kävipä kerran niin, että levy-yhtiö haastoi CCR-pomon oikeuteen itsensä kopioimisesta

Plagiointioikeudenkäynnit eivät ole musiikkimaailmassa mitää erityisen harvinaisia tapahtumia – jo pelkästään muutaman viime vuoden aikana peistä on väännetty niin Stairway to Heavenista, Robin Thicken Blurred Linesista kuin vaikkapa Taylor Swiftin Look What You Made Me Dosta, mutta harvemmin yksi ja sama artisti istuu syytettyjen penkillä itsensä kopioinnista. Näin pääsi kuitenkin käymään 80-luvun puolivälissä, kun John Fogertyn CCR-aikaiset tuotokset omistava levy-yhtiö haastoi miehen oikeuteen Centerfield-albumilta löytyvän The Old Man Down the Roadin kuulostettua tämän mukaan hieman liikaa vuoden 1970 Run Through the Junglelta.

Fogerty ja haasteen takana olleen Fantasy-yhtiön pomo Saul Zaentz olivat jo vuosien riidelleet ajan milloin mistäkin bisneksiin liittyvistä erimielisyyksistä, kyseisen oikeudenkäynnin ollessa tietynlainen vihanpidon kulminaatiopiste. Kuusijäseninen jury päätti tapauksen lopulta Fogertyn hyväksi, ja mies arvioikin myöhemmin kuuluisasti käyttäneensä oikeustaisteluun 400 000 dollaria enemmän, kuin mitä kappale oli hänelle tuottanut. Fogerty haastoi myöhemmin Fantasyn oikeuteen saadakseen oikeuskulunsa korvattua, ja voitti tämänkin jutun vuonna 1994.

Miksi mies sitten lopulta oli niin innokas osoittamaan syytökset vääriksi? ”Se mikä tässä on pelissä, on se, että voiko ihminen jatkaa omalla tyylillään kasvaessaan ja läpi elämän”, Fogerty kommentoi tuolloin Rolling Stonelle. ”Tunnen Lennonin, Dylanin, Bruce Springsteenin sekä Leiberin ja Stollerin seisovan takanani ja sanovan yhteen ääneen: ’Johnny, älä mokaa tätä'”.

Tässä vielä kappaleet vertailun vuoksi: