Led Zeppelin -muusikoiden piina jatkuu – Stairway to Heaven -plagiointisyytöksiä käsitellään jälleen oikeudessa

Robert Plant ja Jimmy Page iloisemmissa merkeissä.
AOP

Jos kuulit viime viikon loppupuolella syvän huokauksen jostain Britannian suunnalta, se oli luultavasti Jimmy Page, joka sai tietää lakimiehiltään, etteivät Stairway to Heaven -ongelmat ole vieläkään ohi. Oikeudessa tutkitaan vielä uudelleen, onko kappale plagiaatti vai ei. Asiasta uutisoi Variety.

Stairway-sotkuja alettiin ensi kerran käsitellä oikeudessa vuonna 2014, kun Spirit-yhtyeen basisti Mark Andes sekä bändin vuonna 1997 menehtyneen kitaristin Randy Wolfen perikunta nostivat kanteen, jonka mukaan Zeppelin-klassikon kuuluisa intro on itse asiassa kopioitu Wolfen säveltämästä kappaleesta Taurus. Huomattavasti julkisuutta saanut jupakka näytti saavan päätöksensä vuonna 2016, kun valamiehistö päätti biisejä vertailtuaan, ettei samankaltaisuuksia ole riittävästi plagiaattituomiota varten.

Wolfen perikunta teki tuomiosta valituksen, ja nyt Kalifornian vetoomustuomioistuin ilmoitti, että tapaus otetaan kuin otetaankin uudelleen käsittelyyn. Päätöksen mukaan alkuperäisen oikeuskäsittelyn tuomari ohjeisti valamiehistöä väärin ja oli virhe, etteivät valamiehet saaneet kuulla levytettyä versiota Taurus-kappaleesta, mikä olisi havainnollistanut yhtäläisyyksiä paremmin.

Jäämme siis odottamaan sotkun seuraavia käänteitä. Tässä on isoista rahoista kysymys: Stairway to Heaven soi aina ja ikuisesti radiokanavilla kautta maailman, ja jos Randy Wolfe merkittäisiin yhdeksi sen säveltäjistä, perikunnalle olisi tiedossa sievoinen potti. Odotettavissa lienee raakaa vääntöä.