Demoefekti 27/2013

1.7.2013 00:07
Tämän viikon Demoefektissä katsastetaan tavallista enemmän artisteja. Mukana Siru, Hämmästyttävä Jees-mies, Gravedancer, Verona Septima sekä Saturn III. Nyt demosedät lomailevat kuukauden verran.

Kesäaikaan pidetään demoarvioissa hiljaisempaa lomatahtia, mutta pistetään siitä hyvästä tällä kertaa kehiin tuplamäärä arvioita. Seuraavat demoarviot vuorossa vasta heinäkuun loppupuolella. Nyt on siis oikea aika pistää demoja tulemaan. Ohjeethan löytyvät tuosta oikealta.

SIRU

Silkalla taidolla voi edetä rockmusiikin kentällä tiettyyn pisteeseen asti. Sen jälkeen artisteilta edellytetään yleensä sisältöä ja omaperäisyyttä. Tamperelainen Siru on menestynyt varsin hyvin bändikilpailuissa. Se ei ole ihme, sillä niin taitava laulaja hän on, kuten on myös hänen taustayhtyeensä. Musiikillisen tyylin ja estetiikan kannalta kilpailutilanne muuttuu kuitenkin ongelmallisemmaksi. Soul-voittoinen pop on teknisesti ja pintapuolisesti täysin moitteetonta, mutta kappaleiden muotokieli ja tulkinnan maneerit viittaavat enemmän tunteelliseen viihteeseen kuin omaehtoiseen rockiin. Tuntuu, että Sirulla on edessään valinnan paikka: ryhtyäkö viihdyttäjäksi vai todelliseksi artistiksi. (SN)

soundcloud.com/siru-official

HÄMMÄSTYTTÄVÄ JEES-MIES

Hämmästyttävä Jees-mies iskee jälleen! Hepun tekemiset ovat ilahduttaneet meikäläistä suuresti joka kerta, kun materiaalia on postiluukuun kolahtanut, mutta tietty sisällön ja toteutuksen epäsuhta on silti leimannut paikoin aiempia tuotoksia. Tähän asti Jees-mies on levittänyt sanomaansa yksin, mutta nyt hänellä on ensimmäistä kertaa soitto- ja tuotantoapua, ja koko touhu kuulostaakin nyt astetta ammattimaisemmalta. Minimalistiset biitit ja melodiat sekä runomitassa etenevät, terävät ja yhteiskuntakriittiset lyriikat ovat yhä ne ainekset, joista tämä hämmentävä potpuri syntyy. ”Vain typerykset tyytyy, nöyrtyy pelkkään normiseksiin, typeryys on pop, so wot!” (SN)

soundcloud.com/jeesmies

GRAVEDANCER

Tuore oululaisbändi tekee deathmetallia muun muassa Cannibal Corpsen hengessä huumoria unohtamatta. Tokihan jo bändin ep:n nimi Last Grave On The Left herättää jonkinasteista hilpeyttä ja asiaa alleviivatakseen levyn kanteen on kirjailtu lause ”joka ei meidän mummusta tykkää se ei ole nekrofiili”. Kokoonpanon tuoreudesta johtuen bändin linja hakee vielä omaa uomaansa ja bändi lähinnä pyrkii luovimaan esikuviensa vanavedessä jopa niin, että kitarasoolot muistuttavat Cannibal Corpsen soolojen atonaalisuutta. Yhtye on toki deathmetallinsa kuunnellut ja opiksi ottanut. Hieman tuntuu siltä, että bändin olisi kannattanut soitella hieman pitempään yhdessä ennen demon tekoa, sillä orkesterilla ei ole tarjottavanaan käytännössä juuri lainkaan omaa, vaan kaikki on enemmän tai vähemmän lainattua. Soittajina kukin on näppärä ja siksi yhtyeeltä voi odottaa keskittymistä oman tyylin luomiseen. Eväät sille ovat olemassa. (MS)

VERONA SEPTIMA

Verona Septima tietää linjansa tarkkaan. Kyseessä on sinfonista metallia klassisella sopraanolaululla, ja komeasti mennään. Helsinkiläisbändin laulaja Veronika Toivokosken työskentely kuulostaa komealta ja hänen äänessään on hieman samoja piirteitä kuin Tarja Turusella Nightwishin debyytin aikoihin. Bändin biisi on taitavasti toteutettu ja kappaleen sovitus tukee erinomaisesti sävellyksen viatonta haurautta. Jo yhden kappaleen perusteella voi arvata, että Verona Septima on miettinyt tarkkaan, mitä bändi haluaa. Visio vaikuttaa selkeältä ja toteutus kuulostaa hallitulta. Pianointrolla käynnistyvä kappale kasvaa lopulta jylhiin mittoihin, mutta bändi pystyy säilyttämään kuulautensa läpi kappaleen. What Is Dead May Never Die ei sävellyksenä ole ihan sellainen, joka pakottaa välittömästi polvilleen, mutta kappale tarjoaa osviitat retkelle, jolta voi odottaa runsaita eväitä ja raukeita hetkiä. Ainoa kysymysmerkki on, miten bändi selviytyy kappaleistaan livetilanteessa. Yhtyeessä kun ei ole edes kosketinsoittajaa, ja kuitenkin bändin käyttämät jouset ja muut pienet yksityiskohdat ovat kappaleen kannalta tavattoman tärkeitä. (MS)

www.veronaseptima.fi

SATURN III

Helsinkiläisyhtye on ottanut nimensä brittiläisen Stanley Donenin vuonna 1980 ilmestyneestä tieteiselokuvasta. Jos Saturn III:n musiikki ei leijukaan aivan scifi –sfääreissä, on You Are The Dark Horse –kappaleen tunnelma siltikin vetäytynyt ja lohduton. Laulajan ääni on todella miellyttävä ja temmon hetkittäinen tuplaus kertosäkeessä lisää sykettä tuntuvasti. Melodisesti puhuttelevan biisin artisti on tägännyt power popiksi, mutta kaiutetut kitaravallit ja miksaus viittilöivät myös eteerisen pörinä-indien suuntaan. Mieleen tulee esimerkiksi brittiläinen kulttibändi My Vitriol. Yhden kappaleen perustella on mahdotonta ennustaa, mihin Saturn III:n rahkeet riittävät. Onnea matkaan. (SN)

soundcloud.com/saturn-iii


Soundin Demoefektissä nostetaan viikoittain esiin muutama kiinnostavin demo. Demosetinä toimivat Sami Nissinen (SN) ja metalliin erikoistunut Marko Säynekoski (MS).

Ohjeet demojen lähettämiseen löytyvät täältä.

Lisää luettavaa