Elämäni soundit: Hulda Huima listaa levysuosikkejaan Guns N’ Rosesista Neil Youngiin ja Tiiu Helinään

Soundin 10/21 Elämäni soundit -palstalla kuultiin kuvataiteilija-muusikko Hulda huiman mietteitä. Artikkelin on toimittanut Asko Alanen.
15.12.2021 12:54

Hulda Huiman nimellä musisoiva ja levyttävä kuvataiteilija Minna-Kaisa Kallinen-Paaso aloitti musiikinteon melko myöhään. Aloiteltuaan rumpalina hän alkoi soittaa kitaraa sekä säveltää ja sanoittaa omia kappaleita 27-vuotiaana. Tulevan miehensä Juuso Paason yhtye Mustat Kalsarit ehdotti yhteistyötä, mikä innosti Hulda Huiman laulujen ensimmäiseen levytykseen. Pari vuotta myöhemmin yhtyeeksi muotoutui Hitaat sekunnit, jossa Paaso oli myös mukana. Viimeisin projekti, kahdeksi sooloalbumiksi jakautunut Maa (2019) ja Ilma (2021), syntyi soundivelhon Samuli Tannerin ohjailemana. Hän toi Ilma-albumille onnistuneesti hillittyjä elektronisia sävyjä.

– Levyjen konsepti ja laulut ovat aika pitkältä ajalta. Koronaelämä on sekoittanut ajan kulumisen hahmottamista, Hulda kuvailee. – Kappaleet syntyivät vuosina 2018–2019, jotain vähän vanhempaakin oli mukana. Kaikkien biisien pohjat nauhoitettiin, mutta tajuttiin, että ei ollut järkeä tehdä tuplaa siitä liian isosta massasta.

– Ilma oli tarkoitus julkaista jo aiemmin, mutta sitä panttailtiin, kun keväällä jäivät kaikki muut soittoaktiviteetit. Elämä koronan kanssa oli raastavaa, ahdistavaa ja masentavaa myös levynteossa. Vaihtelua tuli Mustien Kalsarien Yö-levyn musiikin teossa, omalla nimellä basistina ja toisena laulajana. Samulin ja Juuson kanssa ollaan tunnettu jo niin pitkään, että yhteinen viehtymys rosoisuuteen, ei ihan niin sliipattuun hommaan, toimii myös.

– Omat kappaleet syntyvät samanaikaisesti sointukulkuihin istuvien sanojen ja laulumelodioiden tapailussa. Minulla on muutamia selkeitä kappaleiden aihioita asioista, joista haluan kertoa. Kirjaan muistivihkoon ajatuksia. Jos saan yhden tai kaksi säkeistöä tai kertsin aikaiseksi, selaan vihkoa, jos saisin sieltä jotain lisättyä biisiin.

– Teen jo uusia biisejä, rajumpaa rokkilevyä, jossa teemana on äitiyden myötä esiin pulpahtanut ajatus teini-iästä, nuoruudesta ja kasvamisesta. Ilman valmistuttua keskityin kuvataiteeseen, videoteokseen, johon tein itse myös musaa. Yritän sotkea ja yhdistää näitä. Haluan tuoda popmusaa teoksiini enkä vain äänitaidetta.

Levy, joka tuo mieleen varhaisvuoteni ja kotikulmat
Guns N’ Roses: Use Your Illusion II
”Tai Nirvanan Nevermind tai Tehosekoittimen Rock’n Roll. Asuin lapsuuteni Helsingin Pitäjänmäessä. Minä ja paras ystäväni Sara pelattiin Nintendoa, kuunneltiin Gunnareita ja Nirvanaa ja vähän myöhemmin Tehistä. Kun toinen sai jonkun levyn, se kopioitiin kasetille toisellekin.”

Levy, jota diggailin aloittaessani omaa laulajan uraani
Topi Sorsakoski & Agents: Pop
”Olin parikymppisenä kova Topi-fani. Silloin Kääriäinen oli Agents-solisti ja Topilla Kulkukoirat. Kävin molempien keikoilla ja hain Topilta nimmareita Agents-levyihin. Innostuin silloin myös Marko Haaviston Poutahaukoista. Iskelmälliset vivahteet musiikissani juontuvat juuri näistä.”

Erikoisin tai odottamattomin albumisuosikkini
Kate Bush: Kick Inside
”Minun ja Kate Bushin musiikin välillä ei ole yhteyttä, mutta hän on ollut todella tärkeä musiikintekijä. Mikä valtava lahjakkuus, melodiataju ja visio. Kun kuuntelen tätä levyä, yritän laulaa mukana, vaikka sävellaji on ihan mahdoton. Ilokseni löysin vinyylinkin pihakirpparilta vitosella.”

Tärkein yhteinen albumisuosikki Juuson kanssa
Barbara Manning: One Perfect Green Blanket
”Yksi kummankin idoleista. Levy on täynnä hittejä, kuten Straw Man ja Sympathy Wreath. Lisäksi todella hieno Smoking Her Wings, The Bats -koveri. Manningissa on jotain samastuttavaa, niin ihmisessä kuin musiikissaan ja tekemisen tavassa. Ehdottoman tärkeä meille molemmille.”

Albumi, joka tuo mieleen alkuajat mustien kalsareiden kanssa
Neil Young: Zuma
”Neil Youngilta olisin voinut valita monta muutakin levyä. Isoin käännekohta mun elämässä ja musiikissa oli, kun tutustuin Juuson ja Mustat kalsarit -yhtyeen jäseniin (Jari ja Juho). He soittivat Juuson sanoilla tosi hyvää Cortez The Killer -versiota.”

Eniten kuuntelussa Maa- ja Ilma -albumeja työstäessä
Paul Simon: Paul Simon
”Ostettiin Juuson kanssa eurolla Huldan ja Myttyksen Ruotsin-kiertueelta nelisen vuotta sitten. Simon oli toki jo tuttu, mutta en ollut vielä pysähtynyt hänen äärelleen. Hurahdin täysillä ja tästä tuli eniten kuuntelemani levy vuosina 2018-2020. Juuri, kun Maa-Ilmaa puuhattiin.”

Musiikki, jolla on selvin kytkös kuvataiteeseeni
Laurie Anderson: Home Of The Brave
”En voi verrata itseäni Laurie Andersoniin, mutta hän on varmasti tärkein esikuvani. Oma taiteeni liikkuu paljon samoilla alueilla (musiikki, esitys- ja videotaide), joten samastuminen on loogista. On todella inspiroivaa, kun joku tekee näin laaja-alaista ja monimuotoista taidetta.”

Levy, joka saa minut liikuttumaan
Tiiu Helinä: Veli
”Edistyksen voima -zinessä nostin Veljen 2010-luvun lempilevyihini. Levy saa minut aina liikuttumaan. Se on hauras, hauska, eläväinen, oivaltava ja ihana. Helinän sanat, laulu ja melodiat sujahtavat osuvasti Samuli-veljen muljahteleviin taustoihin. Tiiu Helinä on Suomen parhaita yhtyeitä.”

Teksti: Asko Alanen
Artikkeli on julkaistu Soundissa 10/21.

Lisää luettavaa