Elämäni soundit: Räjäyttäjistä tuttu Mikko Siltanen listaa vanhat, uudet ja jalkapalloaiheiset suosikkinsa

Vuoden 2020 viimeisen Soundi-lehden "Elämäni soundit" -palstalla kerrotaan, millainen musiikki on tehnyt Räjäyttäjistä ja Talmud Beachistä tuttuun sekä soolouraakin työstävään Mikko Siltaseen lähtemättömän vaikutuksen.
14.1.2021 13:30

Jyväskyläläinen muusikko Mikko ”Silli” Siltanen alkoi noin 10 vuotta sitten uppoutua Sisä-Suomen rockskeneen paikallisen lempeän boogiebändin Talmud Beachin sekä kaverinsa Jukka Nousiaisen perustaman Räjäyttäjät-yhtyeen basistina ja laulajana. Molemmat bändit sulautuivat kiehtovasti Tampereen uuden musapolven rock-kartalle, jonka kiinnekohtina olivat Keltaisen talon, Telakan ja Pispalan aktiiviset kulttuuriyhteisöt ja idearikkaat musiikintekijät. Yhteiskuvioita kehkeytyi lukuisien hengenheimolaisten kanssa, levytyksiä syntyi yli 20 levymerkille ja oman biisintekovalmius vankentui uusien vakituisten bändien myötä. Nimimerkki Rock Siltanen tuli tunnetuksi hyvin noteeratuilla singleillään Urkki ja Elvis sekä Uskon Huuhkajiin.

– Kitaristihan minä oikeastaan olen, Mikko vakuuttaa.

– Se vain meni klassiseen tyyliin, että bändissä ei ollut basistia, joten jonkun hommaan piti ryhtyä. Jukka on niin paljon taitavampi kitaristi, että aloin soittaa bassoa ja tosi mielelläni soitan edelleen. Räjäyttäjien biisejä me olemme Alexin kanssa alkaneet myös tehdä, mikä on tuntunut järkevältä kehityssuunnalta. Talmudin kanssa alettiin jo aikaisessa vaiheessa tehdä kappaleita kaikki kolme.

– Basso on brutaali soitin säveltämiseen, joten omat biisit tapailen alkuun kitaralla ja kehitän ideoita, mistä niissä lauletaan. Räjäyttäjissä on harjoitettu vapaampaa yhteistyötä, mutta Amurissa Kalevi Suopursun kanssa vähän vakaampaakin. Minulla on hirveästi biisejä, joissa ei ole sanoja, joten siinäkin kaipaisin kumppania.

– Juuri tänään treenasimme Räjäyttäjien uusia biisejä aamuyhdeksästä lähtien. Hesan-keikat menetettiin, mutta uutta albumia levytetään, kun aika on kypsä. Myös Amurin II-albumia mennään pian tekemään, entistä yhtenäisempänä bändinä, kun aiemmin pinosimme Pursun kanssa soitinta soittimen päälle. Rock Siltanen Groupin kanssa aloitamme myös ensilevytyksen parin viikon sisään. Siinä tehdään suoraviivaista tosirokkia, hyvää menomusaa.

Varhaisin albumi, joka herätti kiinnostuksen musiikkiin

Hurriganes: Roadrunner
”Aika geneerinen vastaus. Faija on kova Ganes-fani, ja levyä sai kyllä kuulla kotona ja autossa huojuvalta kasetilta ihan reilun annoksen riittävällä volyymilla. Innostus rock’n’rollia kohtaan heräsi eikä ole sittemmin sammunut. Eikä tule sammumaan.”

Levy, joka tuo mieleen Jyväskylän nuoruusvuodet

Smashing Pumpkins: Mellon Collie & The Infinite Sadness
”Ei ollut varaa ostaa cd-tuplaa. Äänitin muistaakseni Jyväskylän kaupunginkirjastosta kahdelle kasetille ja kyllä niitä sitten kuunneltiin. Korvalappustereot aina korvilla sotkin pyörällä kouluun, kaupunkiin tai kavereille. Pattereita kului läjäpäin.”

Albumi, jota olen intoillut soittokumppanin kanssa

The Beach Boys: Friends
”Saan musiikkia kaikilta, kenen kanssa olen soittanut. Tapasin Nousiaisen Jukan noin 10 vuotta sitten Jyväskylässä. Huomasin, miten samaa musaa joku muu voikaan kuunnella. Ensin oli New Order. Alettiin soittaa ja intoilla lisää: Hurriganes, Roky Erickson, Stooges, Wigwam, Beach Boys…”

Albumi, joka on kestänyt parhaiten kuuntelua

Grateful Dead: American Beauty
”Pakko olla mukana Grateful Deadia. Sitä tulee kuunneltua valtavasti studio- ja livelevyinä. Hienointa Garcian porukassa on, kuinka soittaminen ja musiikin teko on elämäntapa, joka kuuluu kaikissa tekemisissä. American Beauty on erityisesti laulujen takia rakkain.”

Levy, joka on ansainnut oman laulunsa

Santana: 3
”Santanan kolmonen on tosiaan biisi tulevalla Rock Siltanen Groupin levyllä. Faija kuunteli sitä niin ahkerasti, että se kolahti ennen pitkää itsellenikin. Batuka, Taboo, No One To Depend ovat… hienoja ralleja. Tosin annoin levyni synttärilahjaksi Joni Ekmanille viikko sitten.”

Levy, jolla laulaja teki vaikutuksen

Sandy Denny: Sandy
”Dennyn toinen soololevy paristakin syystä. Hän oli mielettömän hieno laulaja ja lauluntekijä, ja erityisesti avausbiisi It’ll Take A Long Time nostaa ihokarvat pystyyn. Mukana myös Sneaky Pete, joka soittaa huikean hienon pedal steel -soolon.”

Jalkapalloaiheinen suosikkilevyni

New Order: World In Motion -maxi
”Upea bändi, upea biisi, upea video ja ensimmäiset kisat, jotka muistan. Italia -90 ei unohdu koskaan. Kevyet huumeviittaukset urheilubiisissä lämmittävät nekin sydäntä. Toivon myös vilpittömästi, että Englanti vielä joskus pärjäisi arvokisoissa.”

Tuorein innostava levy voimasoitossani

Tampo: Yömies astuu päivänvaloon
”Ihastuin levyyn välittömästi, kun se ilmestyi ja siihen tulee edelleen palattua usein. Tykkään kuunnella instrumentaalimusiikkia, ja tämä iski hienoilla sävellyksillään sekä oivallisella rytmiikallaan. Kusti Vuorinen rules!”

Teksti: Asko Alanen
Artikkeli on julkaistu Soundissa 11/20.

Lisää luettavaa